De som går före

Så närmar vi oss den helg när många tänker lite extra på de som inte längre finns kvar. Det blir besök på kyrkogårdar, ljus- och lykttändning, en helg som för de flesta framskrider i stillhet.  
Kyrkorna håller ofta öppet och är välkomnande för de som vill komma in och tända ett ljus. I år säkert med extra avstånd och kanske extra många tankar om vår problemfyllda värld.
Det är alltså allhelgonahelgen, en helg till minne av alla dom som gått före.

Och det är just begreppet Gått före som fastnat i mina tankar.

Några har alltså gått före till – ja vadå?
Gått före in i döden, dit vi alla ska gå. Jag antar att det ska signalera hopp. Man går före till något. Men man kan gå före på annat sätt.

Gått före ger mig andra tankar.
Jag har under hösten grävt och skrivit en del i min egen historia och även i Gräftåvallens historia, där jag medverkat till att skriva en bok om platsens utveckling från att vara fäbodvall, till att nu vara en turistort.

Jag har fått många exempel på vad personer som gått före mig har åstadkommit. Jag tänker inte på att många av dem är döda, utan jag tänker på vad de åstadkommit.

I min egen värld hittar jag hårt arbetande person, som genom hårt och idogt arbete gett mig förutsättningar att leva det fina liv jag lever idag.

När det gäller förändringen från fäbodvall till turistort, som jag läst och medverkat att skriva om så är det inte döda personer jag tänker på. Även om många av personerna idag inte finns kvar, så kan jag själv se vad de åstadkommit, i form av vägar, byggnader och turistanläggningar för att nämna något.  

Saknad och tacksamhet
Att en person inte längre finns kvar gör givetvis att vi känner saknad och under den här helgen kommer kanske flera tankar än andra helger.
Saknad, men med ljusa minnen, då framträder också den stora tacksamheten.

2 kommentarer på “De som går före”

 1. Hej, jag har upptäckt boken ”Gräftåvallen, från fäbod till turistort” av dig. Jag är intresserad av boken. Jag har varit i Oviksfjällen många gånger, bl.a. i Gräftåvallen. Det vore kul att kunna läsa om dess historia. Men i fjol fick jag tyvärr inte åka dit och troligen inte i år heller. Alltså kan jag inte köpa boken i Fjällgårdens butik. Och på bokus finns inte den , har jag redan kollat. Kanske vet du hur problemet kan lösas. Jag ser fram emot ditt svar!
  Mvh Susanne Thomas från Berlin

  1. Hej Susanne !
   Kul att du vill ha boken om Gräftåvallen. Som du tydligen fått besked om så säljs den nu via Fjällgården i Gräftåvallen. Jag har inget exemplar över, men kan försöka ordna det, när jag besöker Gräftåvallen nästa gång.
   Vill också poängtera att jag är en av sex personer som tagit fram boken.
   Men om du ger mig din adress, så ska jag försöka få fram ett exemplar och skicka till dig. Den kostar ett hundra kronor och skickar vi den så tillkommer portot.
   Du kan väl svara och ge mig din adress till min mail, som är: torbjorn1ohlsson@gmail.com

Lämna ett svar