Storsjöteatern 2012-03-10
Pressklipp
Den 10 mars 2012 hade föreställningen premiär.
Bok om bankvärlden har blivit dans
DANS / ÖSTERSUND
Nu blir Torbjörn Ohlssons bok om girighet i bankvärlden dansföreställning. På Wendlas har dansarna redan börjat repetera inför premiären.
– Idén kom till mig en natt. Jag vaknade och det slog mig att det här med girighet har dansats till för, till exempel till de sju dödssynderna. Jag mailade till Wendla och berättade vad boken handlar om samt att jag visste att det var en vansinnig idé. Fem minuter senare skrev hon ”det här måste vi testa”, berättar Torbjörn Ohlsson som gav ut ”Girighet eller makt – Spelet i bankvärlden” på FB förlag i maj.
Till det första mötet med Wendla Karlsson hade han plockat fram de bärande delarna ur boken, cirka 25 avsnitt som var viktig för handlingen. Sedan har Wendla Karlsson plockat ut 15 av dem som hon tycker passar att gestalta i dans.
Det handlar om allt från bankrån, styrelsemöten, misshandel och porrklubbsbesök.
– Först tänkte jag bankkontor – det måste bli tråkigt. Men det känns jättespännande och vad jag vet har det inte någon som gjort en dansföreställning på en bok i Sverige förut, i alla fall har inte i Jämtland, säger hon.
Två personer kommer få framträdande roller i föreställningen, en berättarroll som för handlingen framåt mellan scenerna och den andra är Johanna.
– Johanna är som är en röd tråd i föreställningen, hon är en stark, snygg ung tjej som vill bli direktör, vilket inte är så populärt, hon blir bara assistent, säger Wendla Karlsson.
Musiken i föreställningen kommer vara blandad, allt från Prodigy, Lady Gaga och Michael Jackson.
– Jag försöker hitta musik som folk känner igen, säger hon.
Även manskören Sångarbröderna kommer att medverka.
– Jättekul att de är med oss, säger Wendla Karlsson.
Totalt repeterar fem instruktörer med elever inför premiären. Tillsammans med Sångarbröderna blir det sång, dans och teater.
– Det är tänkvärd föreställning om en manlig värld med mycket möten, avsked, partyn och resor, säger hon.
En av danseleverna som kommer att medverkar är Fanny Arnesson.
– Det känns fantastiskt roligt. De andra har repat en gång men det är första gången för mig, berättar hon.
– Jag dansar väldigt mycket, ikväll blir jag här i tre timmar, fortsätter hon.
Föreställningen har premiär 10 mars på Storsjöteatern.
Emma Rodling
emma.rodling@op.se
Östersunds Posten
Publicerad 3 mars 2012 Uppdaterad 3 mars 2012
Stor dramatik bakom kulisserna
Länstidningen Östersund
Finansmän och rånare dansar sida vid sida när Wendlas föreställning ”Girighet eller makt”, baserad på boken med samma namn, har premiär på Storsjöteatern den 10 mars.
Vera-Linn Karlsson har dansat hos Wendlas under flera år. Hon spelar huvudrollen som Johanna, en kvinna som vill bli chef, men blir åsidosatt. ”Jag är bara 18 år och det här kommer att ge mig stor erfarenhet”, säger hon.
Wendla Karlsson säger att det har varit en riktig utmaning att göra dans av en roman.
Författaren Torbjörn Ohlsson, numera pensionär, jobbade själv på bank i flera år. Just nu jobbar han på uppföljaren till ”Girighet eller makt”.
Vem har sagt att bankvärlden är stel och grå? Wendlas dansstudio tänker bevisa motsatsen den 10 mars då föreställningen ”Girighet eller makt” har premiär på Storsjöteatern.
En bankautomat sprängs, ett brutalt rån begås och någon tar självmord. Torbjörn Ohlssons roman ”Girighet eller makt” kom i maj i fjol och följer det som försiggår i den lilla ”Jämtlandsbanken” under en 15-årsperiod. Läsaren får följa med både till slutna, stela styrelserum och på mer uppsluppna firmafester. I centrum finns ett flertal personer i stela kostymer, en del av dem eftersträvar makt, andra vill sko sig på andras olycka. Finanskrisen kommer snart som en slägga.
Handlingen bygger till stor del på massmedias rapportering från 70-talet till början av 90-talet, men kan även ses som rykande aktuell i det världsläge som råder 2012. Författaren Torbjörn Ohlsson, numera pensionär, jobbade själv på bank i flera år.
– Från utsidan kan bankvärlden te sig ganska tråkig och händelselös, men det händer mycket bakom kulisserna. Det är spel i affärer, avancerade bedrägerier och kriminella hot från utsidan. Så det kan vara riktigt dramatiskt ibland.
– Jag tror att bankernas klimat har blivit hårdare. När jag började jobba var det närmast idylliskt.
Det var hans egen idé att Wendlas dansstudio skulle göra en föreställning av bokens handling.
– Jag skrev ett mejl till Wendla Karlsson, fem minuter senare fick jag svaret: Kom hit!
Wendla Karlsson nickar igenkännande.
– Jag tyckte att det var en helt galen idé, jag visste inte ett dugg om bankvärlden, säger hon och tillägger att det har varit en riktig utmaning att väva samman dans och bokinnehåll.
På dansstudion har de delat in sig i tre grupper för att jobba med olika delar av föreställningen. Nu ska all koreografi sättas samman. Totalt medverkar 23 dansare i varierade åldrar och med olika genrer som specialitet. Den moderna musiken i högtalarna blandas med livesång. Manskören Östersunds Sångarbröder har nämligen fått uppdraget att föreställa trista banktjänstemän och dyker upp lite då och då på scenen. Dessutom tar de med jämna mellanrum hjälp av en ”osynlig” berättarröst för att återge vissa partier ur boken som var allt för svåra att danssätta.
– Jag hoppas att publiken som har läst boken kommer att känna igen sig och förstå övergångarna mellan akterna och pratat, säger Wendla Karlsson.
Det finns också ett feministiskt perspektiv. Vera-Linn Karlsson, som började dansa redan som barn, spelar huvudrollen som Johanna, en kvinna som vill bli chef, men blir åsidosatt.
– Jag upplever henne som stark, men lite förvirrad över situationen på banken. För mig känns det stort att få spela en bokkaraktär. Jag är bara 18 år och det här kommer att ge mig stor erfarenhet, säger hon.
Hennes största förhoppning är att dansshowen ska beröra publiken.
– Det är en hel del starka scener. En av mina favoriter är en djup depressionsdans. Dessutom kommer huvuden att rulla – bokstavligen, säger hon.
Sara Strömberg 063-15 55 28
sara.stromberg@ltz.se
Wendlas dansare gestaltar rånare och finansmän
Dans
Det dunkar rejält ifrån en av de spegelbeklädda salarna strax intill receptionen på Wendlas dansstudio. Där inne är fyra tjejer i full gång med att gestalta rånare och finansmän i olika danser.
10 mars sätter Wendlas dansstudio upp föreställningen ”Girighet eller makt” som är baserad på boken med samma namn, skriven av Torbjörn Ohlsson.Fotograf: Lina Lindbäck
Vera-Linn Karlsson, i mitten, spelar huvudrollsinnehavaren Johanna.
Tjejerna tillhör en av tre grupper som jobbar med olika delar ur föreställningen ”Girighet eller makt” som är baserad på boken med samma namn. Den har skrivits av lokala författaren Torbjörn Ohlsson och romanen är hans första.
”Girighet eller makt” går bakom kulisserna på den lilla ”Jämtlandsbanken” där läsaren får följa det dagliga arbetet på kontoret, personalfester, ledningsgrupper, herrmiddagar, rån och kriminalitet som slutar i tragiska historier som självmord. Dessutom är en finanskris på ingång.
– Lite av berättelsen är tillspetsad, men 60 till 70 procent är dokumentärt, säger Torbjörn Ohlsson.
Boken bygger dels på medias rapportering ifrån olika banker under 70- till 90-talet och dessutom Torbjörn Ohlssons egna erfarenheter. Han har nämligen arbetet i branschen i över 40 år, vilket givetvis har gett honom både bättre och sämre erfarenheter.
– Jag började bläddra i tidningar för att se vad som skrivits om banker. När jag såg hur mycket det var kände jag att det skulle bli en roman.
Men hur blev romanen en dansshow?
– Jag vaknade en natt och hade säkert drömt om girighet. Då tänkte jag att det tidigare dansats om de sju dödssynderna och det här är makt och girighet i en annan skepnad. Så jag mailade Wendla Karlsson.
Hon var inte sen att svara. Och inom en vecka var hennes danselever igång och tränade.
Hur tänkte du när du sa ja till att göra danser om bankvärlden?
– Jag tänkte nog inte och det är jag glad för i dag. Men med sång, dans och teater kan man göra allt, bara man vågar, säger Wendla Karlsson.
Dansstilarna som kommer att visas upp är streetjazz, avancerad disco, lyrisk jazz och fridans och allting blir lite av en blandning mellan dans och teater.
– Fast dansarna spelar ju teater med kroppen när de dansar, de pratar inte, säger Wendla.
Pratandet kommer i stället Torbjörn Ohlsson stå för själv, då han högläser vissa scener ur boken live. Detta eftersom de är för svåra att gestalta genom dansen.
Dessutom kommer manskören ”Sångabröderna” uppträda som banktjänstemän på scenen.
Huvudrollsinnehavaren i showen är den unga kvinnan Johanna som vill bli chef men åsidosätts. Den rollen spelas av Vera-Linn Karlsson, 18 år från Östersund, som har dansat i många år och dessutom är danslärare. Hon är en av 23 deltagande dansare i varierande åldrar i ”Girighet eller makt”.
– Jag fastnade för den här rollen när jag läste boken och nu känns det grymt spännande. Men det är en helt ny sak för mig. Jag har spelat lite teater tidigare, men aldrig tolkat ifrån en bok, säger Vera-Linn.
Lina Lindbäck
lina.lindback@op.se