Borträknad

Baksidestext
Utkommer November 2019
Magnus tror sig äntligen ha hamnat rätt. Som nyutexaminerad journalist känns det som livet tagit en positiv vändning. Han har en älskad hustru och en fantastisk son och nu väntar ett vikariat på ZätaCorren, lokaltidningen med stora ambitioner.

Han minns då och då händelser där han redan som barn känt sig utanför kompisarnas gemenskap. Det har gällt allt från pojkfotbollen till klassresor med fjällvandring.
Som vuxen har han provat många yrken. Oftast har det fungerat bra, medan det på vissa arbetsplatser har funnits plågoandar som sett till att Magnus hamnat utanför.

Redan i tonåren förälskade han sig i Ulla och hon blev hans stora stöd i livet. Deras liv tillsammans och hennes känsla och kunskap om människor har gjort att hon läser hans sinnesstämning som en öppen bok och hjälper honom ur många svåra situationer.

I början stortrivs Magnus på sin nya arbetsplats. Hans chef är stöttande och arbetskamraterna vänliga och hjälpsamma, inte minst Frida, som han tycker påminner om Ulla när hon var yngre.

Snart förändras förutsättningarna för Magnus. 

Här kan du läsa en del av första kapitlet.


Beställ bok.
Pris 175:- kr. Porto tillkommer.  


Recensioner och omdömen

Reportage Länstidning 2019-10-30
Torbjörn Ohlsson släpper ny roman: “Jag har fastnat i människans mörka sidor”

De två första handlar om girighet och makt. Den tredje om övergrepp och kränkningar. Nu är Torbjörn Ohlsson aktuell med sin fjärde bok. Boken heter “Borträknad” och handlar om mobbing, härskartekniker och utanförskap.

– Jag tror det bottnar i mitt intresse för människor och vad som driver oss, säger Torbjörn Ohlsson som svar på frågan varifrån ämnena till böckerna kommer.

I “Borträknad” har huvudpersonen Magnus skaffat sig en ny utbildning och ett nytt jobb som reporter på tidningen Zätacorren. Med sig från barndomen har han känslor av utanförskap och tidigare arbeten har inte alltid gått så bra för honom. Men ett nytt jobb och en ny utbildning hoppas han ska vara vändningen. Till en början verkar allt bra men sedan tar allt andra vändningar för Magnus.

Bild Katrin Åsander


Torbjörn Ohlsson har tidigare arbetat som säkerhetschef på bank och det är också inom bankvärlden som de två första böckerna utspelar sig. Böckerna handlar om girighet, makt, kränkningar och nu i den senaste- mobbing. “Jag har fastnat i människans mörka sidor”, säger han om valet av ämnen.

– Jag ville inte ha bankvärldsmiljön igen så därför blev det en tidningsredaktion. Det var nytt för mig så det har jag fått sätta mig in i. Jag har bland annat träffat Linda Hedenljung på ÖP som berättat hur redaktionsarbetet fungerar, säger han.

Omslaget visar en keramiktavla, “Utstött”, skapad av konstnären Gudrun Pierre.

Inför arbetet med boken skrev Torbjörn ut en fråga på sociala medier; var det någon som hade erfarenhet av mobbing och som ville berätta? Responsen blev oväntat stor.

– Jag fick massor med mejl. Jag visste att det var stort men inte så stort. Folk jag inte känner har ringt mig och velat berätta. Jag har intervjuat en del och andra har skickat långa mejl med berättelser om vad de varit med om.

Har du själv någon upplevelse av mobbing?

– Nej, jag har inte varit med om något sådant så jag är lyckligt lottad. Men jag har sett tendenser till det från egna jobbet. Inte ren mobbing men olika härskartekniker som folk har utövat. Det finns lite överallt, säger Torbjörn.

Någon verklighetens Magnus finns det inte utan han är ett hopkok av olika upplevelser och händelser. Inte heller handlingen är baserad på någon särskild situation från verkligheten även om verkligheten inspirerat.

– Det är en helt påhittad person och det fick bli en man denna gång eftersom jag hade en kvinna som huvudperson förra gången. Krokomsfallet har funnits i tankarna när jag skrivit men det är inte därifrån berättelsen kommer.

Torbjörn hoppas att boken kan få människor som upplevt liknande saker att känna sig mindre ensamma och kanske finna en tröst i boken.

– Det är ett trauma för de människor som varit med om sånt här.

Torbjörn Ohlsson har tidigare arbetat som säkerhetschef på bank och det är också inom bankvärlden som de två första böckerna utspelar sig. böckerna handlar om girighet, makt, kränkningar och nu i den senaste- mobbing.

Torbjörn Ohlsson har tidigare arbetat som säkerhetschef på bank och det är också inom bankvärlden som de två första böckerna utspelar sig. böckerna handlar om girighet, makt, kränkningar och nu i den senaste- mobbing. “Jag har fastnat i människans mörka sidor”, säger han om valet av ämnen.

Bokens omslag är en bild av konstverket “Utstött”, skapad av Gudrun Pierre. Ett konstverk som Torbjörn Ohlsson haft i sin ägo i många år. Att den skulle bli bokens omslagsbild hade han dock inte en tanke på förrän han plötsligt såg den framför sig med nya ögon.

– Jag kämpade för att hitta ett omslag och gick till Badhusparken för att fota fåglar i flock där en fågel var utanför, men inget blev riktigt bra. Men en dag tittade jag upp och såg tavlan i hallen, den har hängt där i säkert trettio år. Där är ju mitt omslag tänkte jag då.

Boken släpps officiellt i samband med den regionala bokmässan i Östersund och Krokom den 22-23 november.

Katrin Åsander
063-155530katrin.asander@mittmedia.se

Torbjörn Ohlsson: Borträknad
Katarina Ryckenberg, R-Write, nov 2019

”Det sitter i väggarna”

En av de viktiga råd vi som nyutexadade journalister fick med oss när vi skulle lämna skolans trygga värld och ge oss in i de olika redaktionsrummen var – ”kom ihåg, det sitter i väggarna”. Med andra ord lyssna av, ta in och anpassa så att det du gör, skriver och uttrycker smälter in i den stil och de värderingar som stämmer för just den här avdelningen på just den här tidningen.

När jag läser, sträckläser, Torbjörn Olsson senaste bok Bortvald så ringer det gamla rådet med blytunga slag i öronen. Kanske är det en slump att han valt just en redaktion som skådeplats för den här otroligt viktiga berättelsen – det att människor behandlar varandra grymt och respektlöst förekommer inom alla yrken, alla åldrar och alla storlekar av arbetsplatser – men det blir extra påtagligt skrämmande och förkastligt när handlingen förläggs till att röra sig mellan individer som i sin yrkesroll ska bevaka och försvara rätten till mångfald, jämlikhet och likabehandling.

”På den här arbetsplatsen är vi överens om att vi har vissa normer vi följer.” Oskrivna regler som ofta är både bra nödvändiga för att vi ska kunna fungera i en grupp med varandra – vi spottar inte på golvet, vi slåss inte, vi kommer i tid till möten. Men vem sätter reglerna för normen? Vem bestämmer vad som är social kompetens? Vem bestämmer vilka som platsar och vilka som ska rensas bort? Vem granskar kritiskt de vedertagna normerna och vem vågar ifrågasätta dem? Är inte detta själva essensen när det kommer till mobbning, förövare, medlöpare  – tysta eller inte. Torbjörn beskriver det, realistiskt precis som det kan vara, utan stora dramatiska skeenden men hur ett sakta , ständigt tärande mal ner och pulveriserar en människas själ och livskraft.

Ett otroligt viktigt ämne i dessa tider då PK  – politiskt korrekt – är så populärt att skriva upp på agendan för arbetsplatsträffar, personalutvecklingsdagar och utvecklingsstrategier.


Recension.
Borträknad av Torbjörn Ohlsson

Titeln Borträknad och texten på bokens baksida säger omgående allt. Här handlar det om ett sorgligt människoöde. Huvudpersonen Magnus har under större delen av sitt liv blivit mobbad. Han har, sedan barndomen känt sig utanför, men nu – efter en lyckad utbildning och journalistexamen med fina betyg, hoppas han och hans lojala och stöttande hustru på ljusare tider. Magnus är begåvad, vänlig och en skicklig skribent. Observant och intuitiv. Han kan utföra professionell journalistik. Men han känner sig osäker och klarar inte av att agera spontant eller röra sig ledigt i det sociala umgänget med sina arbetskamrater. Bränd av tidigare erfarenheter i livet, framstår han som försiktig på arbetsplatsen, men blir omtyckt. Han får en god vän i den unga praktikanten Frida på tidningen ZätaCorren. Hon är rättfram, frispråkig, livlig och på gott humör, alltid beredd att på sekunden, rycka ut på jobb. Magnus har ett vikariat på sex månader, vilket ger honom ytterligare en osäkerhetsfaktor. Får han förlängning? Blir han accepterad? Allt går emellertid som smort. Han blir uppskattad för sina reportage och glider in i arbetsgemenskapen. Dock, i faggorna lurar likt ett osynligt spöke, ett ont och bittert öga som tycks vara svårt att rå på. Det uppstår problem. Emotionella påfrestningar uppstår på redaktionen, särskilt på sporten.  

Boken är en bladvändare. Spänningen hänger i luften, boken igenom. Vi läsare vet att något ska hända men inte vad. Boken blir aldrig stillastående. Handlingen drivs framåt av många dialoger och kommentarer kring den lågmält skildrade dramatiken och dess cliffhangers. Miljöbeskrivningarna gör att man känner sig där och närvarande.

Torbjörn Ohlsson är som klippt och skuren för manusförfattande. Det skulle inte förvåna mig om Torbjörn Ohlsson blir nästa hyllade svenska TV-serieförfattare. Det är lätt att för sin inre syn föreställa sig hur individerna i persongalleriet rör sig, är klädda och hur deras röster låter. Ibland, kanske, på bekostnad av ett mer målande litterärt språk som låter läsaren leta sig fram även mellan raderna. Vi skulle kunna hållas på halster en nästintill outhärdlig stund till, för att överraskas av en oväntad vändning. Chockartat. Författaren lyckas likafullt med konsten att hålla oss nervösa nog tills klockan är slagen, tills sista sidan är läst.

Torbjörn Ohlsson gestaltar känsliga teman lyhört och sympatiskt. Han beskriver, utan att döma, människors svagheter och brist på civilkurage vid skarpa lägen. Men också styrkor och värme. Han är duktig på att se så kallat vanligt folk för vad de är. Torbjörn Ohlsson beskriver feghet i sin mänskliga omedvetna oskuldsfullhet. En väl dold frustration ligger visserligen inbäddad i rollfigurernas tafatthet. De är trots allt journalister.

Torbjörn Ohlsson utvecklar i snabb takt sitt allt mer uppmärksammade författarskap. Jag ser fram emot nästa berättelse. Vad den kommer handla om ligger som en cliffhanger kvar i luften och dinglar. Han brukar ligga steget före och känna av vart vinden blåser. Att i ljuset dra fram vad som legat bortsopat under mattorna är han expert på.

Agneta Gunneling Geijer
Lund

Ha en bra dag i Ragunda-dalen och tack för fin läsning.?Ett tungt ämne med så mycket känslor hos så många. Du har på ett fantastiskt fint sätt lyckats sätta ord på alla känslor.? Mycket läsvärd!!
Ulla Holmetun


Jag kan bara rekommendera “Borträknad”, din senaste bok. Den berörde mig mycket, eftersom jag har egen erfarenhet av mobbning. Både personligen och andra som drabbats. Du har än en gång lyckats som författare ??
Thord Sahlin


Hejsan! Läste ut din bok förra veckan,så bra, men så jobbig! Din bästa!
Nu läser Stig den o min kompis står på tur. Hon läste o gillade verkligen din förra bok!
Ha en fortsatt fin kväll.
Ingrid Josephson 12/11 2019

Har precis avslutat “Borträknad” å boken är, enligt mig, den bästa Du skrivit. Kunde nästan inte lägga ifrån mig den. Tog 3 nätter att läsa och slutet var inte det jag hoppades på men som ändå gjorde boken så läsvärd. Jag “skrek” hela tiden på revansch. Jag led med honom å hans familj å hans arbetskompisar. Blev så upprörd på ledningen å fackets tama agerande. Blev så engagerad i handlingen att det gjorde ont i kroppen över orättvisorna. En helt igenom engagerande bok
Lillemor Rydow 4/11 2019


Tack för en mycket tänkvärd läsning! Fick boken i går, läste klart den nu. Så sorgligt,men ack så vanligt. Hur få slut på mobbing…Så hemskt. Tänker på barn som kanske inte har vuxna som stöd, när inte ens arbetsgivare eller facket kan hjälpa.
Du har verkligen tagit pulsen på gemenheten. Nu ska jag andas och dricka en kopp te. Ha en fin helg
Ann Almgren 26/10 2019


God morgon Torbjörn.
Jag har läst Borträknad och jag är helt tagen av den! Grät igår när jag närmade mig slutet, innan jag visste hur det skulle gå, det väckte så starka känslor i mig!
Bara tanken på hur många Magnus det finns omkring oss… Tack för att du skrev om ett så viktigt ämne! Önskar dig en härlig helg! Kram Eva
Eva Heikkinen 31/10 2019