Utkom 2011.
Där följs ledning och styrelse i den lilla lokala och välskötta banken. De strävar efter fina positioner i den stora finansvärlden. Planer smids i hotellbarer, i fritidshus eller hemma hos varandra. Drömmer om att bli mäktiga och ser möjligheter när andra misslyckas.
Man följer det dagliga arbetet, där personer med olika ambitioner möts. Omskakande är också händelser när maskerade rånare springer in i lokalen, eller serviceboxen sprängs, med dödlig utgång.
Romanen har uppmärksammats på ett unikt sätt, då den uppfördes som dansteaterföreställning i Östersund. Wendlas dansstudio tolkade romanen och hennes unga dansare fick många lovord efter föreställningen.
Du kan se bilder från föreställningarna här
– Här kan du läsa några sidor från bokens inledning.
Beställ bok.
Pris: 100:- Porto tillkommer
Recensioner och omdömen
En bankmans bekännelser
Recension Torbjörn Ohlsson: Girighet eller makt – spelet i bankvärlden
FB Förlag
Det var en period av fusioner och utlåningshysteri från de svenska bankerna – som ville växa sig större till varje pris.
Torbjörn Ohlsson debutbok ”Girighet eller makt” är en skönlitterär berättelse byggd på verkliga händelser och handlar om bankernas utveckling under slutet av 70-talet fram till 1991. Under hela sitt yrkesliv arbetade han själv i en och samma bank med allt från egna kundkontakter till säkerhetsfrågor.
Han visar sig ha rätt perspektiv på vad som hände under denna våldsamma fusions- och utlåningsyra från mitten av 80-talet, som till slut kulminerade i den värsta bankkris (1987-1993) Sverige någonsin skådat.
I boken hänvisar Ohlsson också till forskare som studerat företagsfusioner och läst fusionsutredningar. Utmärkande för samtliga är att de är alltför optimistiska. Det verkar som om företagsledningar tror att bara de får större makt och flera anställda så kommer även resultaten automatiskt att förbättras och marknadsandelarna att öka. I stället har det ofta blivit precis tvärtom inom servicesektorn, även i bankbranschen. Företagen blir bara större, mer byråkratiska och mer okänsliga för kundernas önskemål. Den förra bankkrisen visar också klart att de högsta cheferna blir oåtkomliga för marknaden och isolerar sig från verkligheten.
Facit av detta storhetsvansinne ser vi i dag. Bara i år kommer 6 000 jobb att ryka inom denna bransch. Nästa år fortsätter bankerna att jaga kostnader för att nå upp till lagstadgad kapitaltäckningsgrad. Även kontrollen av bankerna har varit dålig. Det är först i år som Bankinspektionen (som bytt namn till Finansinspektionen) har ökat vaksamheten över svenska banker. Man börjar förstå hur mycket som står på spel under denna globala finanskris och att i slutändan leder bankkriser till ökade kostnader för både företagen och staten.
Det interna frosseriet inom den svenska bankvärlden är nog mindre känt för allmänheten, men också det skildrar Torbjörn Ohlsson med stor detaljrikedom och inlevelse. De stora middagarna avlöser varandra, inte minst när den Centrala Bankkommitttén bjuder in till sin årliga marknadskonferens i Stockholm. Middagen som beskrivs är inget undantag från tidigare middagar; Efter en välkomstdrink serveras ostron tillsammans med en torr Chablis, sedan halstrad gös med hummersås med en ekfatslagrad Chardonnay. Desserten blir limemarinerade jordgubbar med mandelgrädde och en söt Sauternes.
Dessa middagar brukar alltid avslutas med ett tack till alla småsparare för god mat och gott vin. De deltagare som årligen besökte konferenserna visste att de orden skulle komma, men de väcker alltid samma munterhet. Skrattet skulle nog fastna i halsen om bankerna satte sig in i de stora personliga tragedier som varje ny bankkris orsakar.
I stället för att fokusera på kärnverksamheten, verkar de svenska bankerna syssla med allting annat utanför den egna sfären. Som att den lilla bank som Ohlsson skildrar går in som huvudsponsor för ansökan och genomförande av Vinter-OS 1994 i Östersund. Att bli OS-bank kändes stort och viktigt inte bara för den jämtländska banken utan för länet och hela landet.
Torbjörn Ohlsson reagerar också på hur bankerna annonserade om hur lätt det var att få låna pengar, vilket gjorde att kunderna strömmade till. Det var en bild som många uppfattade som oetisk, när bankens chefer kastade sedlar omkring sig och samtidigt uppmanade kunderna att komma in på kontoren och låna mer pengar. Torbjörn Ohlsson reagerar också mot bankernas rådgivarroll, där de talar sig varma för aktier som sedan snabbt faller i värde.
Den förra svenska bankkrisen var den största kris Sverige haft sedan Kreugerkraschen. Hur denna kris kommer att sluta för Sveriges del vet vi inte. Men det är intressant att få höra vad bankerna anställda själva tycker. Därför är Torbjörn Ohlssons bok väl värd att läsa och begrunda eftersom jag saknar sanna berättelser inifrån bankerna och jag ser därför fram mot hans nästa bok.
Mats Lönnerblad
Sundsvallstidning
* * * * * * * * * *
Utdrag ur Bibliotekstjänsts 8Btj) recension, häftepos 11118256.
Lektör: Torkel Lindquist
I romanen förekommer personer från verkligheten, som t.ex. Kjell Olof Feldt och C.H. Hermansson, men de flesta karaktärer är fantasiprodukter, liksom de centrala händelseförloppen. Ramberättelsen utspelar sig under tre decennier, sjuttio-, åttio- och nittiotal. Vi följer succesiva styrelser, fackligt aktiva, politiker, mediafolk i och i relation till Jämtlandsbanken.
Det är en välskriven realistisk historia, med trovärdighet. Språket känns ibland för högtravande, med det kompenseras av Ohlssons skickliga fångande av en tidsanda i förändring. Kapitalkoncentration, “steget” med löntagarfonder, vägen fram till bankkrisen ingår i berättelsen.
* * * * * * * * * *
Länstidningen 2011-06-03:
Bankman bokdebuterar
Östersund Den lilla bankens väg till en stor bank. Så kan man Torbjörn Ohlssons debutbok beskrivas.
– Jag ska inte säga att det varit en dröm, men någon gång har jag tänkt att jag ska skriva mer om det jag upplevt i bankvärlden.
Under hela sitt yrkesliv jobbade Torbjörn Ohlsson för en och samma arbetsgivare med allt från kundkontakter till säkerhetsfrågor. För tre år sedan fyllde han 60 och gick i avtalspension. Det var då han började samla sina spridda anteckningar från åren inom den bank som en gång hette Sparbanken till ett manus. Han insåg snabbt att hans egna erfarenheter inte räckte till och började gräva i 40 år av tidningsarkiv om bankvärlden. Det skulle bli en historia om en bank och dess anställdas resa från 70-tal till 90-tal.
När 100 sidor var klara saknades ändå en hel del i miljöbeskrivning och personteckning. Det var då han började en skrivakurs på Molkoms folkhögskola och anmälde sig till en skrivakurs på Birka.
– Det gick oerhört lätt att skriva efter det, säger han.
Men den tjocka, gröna boken Girighet och makt – spelet i bankvärlden hade kanske aldrig gått till tryck om det inte varit för den geting som gav Torbjörn Ohlsson en akut allergisk reaktion sommaren 2009. Samtidigt åkte för-läggaren Ingegerd Bäckström in för samma reaktion. Under den efterföljande behandlingen mot getingallergi till-bringade de många timmar tillsammans i lungmottagningens väntrum. De började prata och ett samarbete tog form.
– Det var en pusselbit som föll på plats, säger bankmannen som nu skrivit sin första bok.
Nu tar han semester. Men den gedigna researchen inför bok ett räcker även till en uppföljare.
Malin Palmqvist
063-15 55 22
kultur@ltz.se
* * * * * * * * * *<
Har nu läst “Bankboken”.
Sitter här i Italien och läser om mina gamla minnen i den svenska bankvärlden. En väldigt rolig resa i en välbekant värld med maktspel, prestige, roller, kärlek och pengar. En underhållande samhällsskildring om en tid som har varit.
Tack för underhållningen / Leif Sundgren
* * * * * * * * * *
Under mitt besök på årets bokmässa fick jag ett ex. av Din bok “Girighet eller makt”, som jag läst med stort intresse. Det var intressant att följa bankens ändrade arbetssätt under en längre tidsperiod.
Det motstånd som man mötte vid de olika förändringarna som vidtogs inte bara från kunderna utan även från personalen.
Jag har inte själv varit involverad inom bankerna men varit landstingspolitiker under några år. Det är inte någon större skillnad , när det gäller styrelserna och dess medlemmar
I det ena fallet var det tur att de finns småsparare och i det andra skattebetalare.
Din bok gav mig ökat intresse att besöka Dina trakter.
Tack för trevlig och underhållande läsning under några dagar.
Mvh.
Per-Erik Hägge
Halmstad
* * * * * * * * * *
Tackar för mycket underhållande läsning! Jag har sträckläst från pärm till pärm och är djupt imponerad. Ser med spänning fram emot nästa bok!
Peter Määtä
Piteå
* * * * * * * * * *
Då var boken färdigläst ….. en mycket, mycktet bra bok! Du är jätteduktig!!! Kram!
Elisabeth Amrén
Färsån
* * * * * * * * * *
Nu har jag läst din bok och är väldigt imponerad!!!! Du är verkligen en duktig författare, boken var jättebra. Kram.
Malin Sjökvist
Vemdalen
* * * * * * * * * *
Nu har jag streckläst din bok. Du har verkligen lagt ribban högt för oss andra. Inte behövde du gå någon skrivarkurs du har en naturbegåvning. Jag vet inget om bank och bankjobb. Några saker tror jag mig komma ihåg från tidningarna som den färgstarka frun och det chartrade planet. Du har på ett fänglande sätt vävt ihop en färgrik historia.
Sommar hälsningar
Anna-Karin Sjöblom
Östersund
* * * * * * * * * *
Jag sa att jag inte skulle hinna börja läsa din bok förrän senare i sommar, men nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli. Jag tycker att du fått till en spännande historia, otroligt bra personporträtt och rolig insyn i banken bakom dörrarna. Inte så förvånande med de olika maktspelen där, liksom detta sker i många andra verksamheter både inom privat och offentlig sektor.
Ha det
Inger Broman
Östersund
* * * * * * * * * *
Länstidningen 2013-06-12
Föreningen Indalsleden firar 50 år
Girighet eller Makt i bankvärlden blandas med sång och dragspel när Föreningen Indalsleden firar 50-årsjubileum.
– Vi kommer att ha musik- och berättarcafé tillsammans med författaren Torbjörn Ohlsson, säger sångerskan Britt-Inger Bergqvist.
Föreningen Indalsleden fyller 50 år och kommer att fira jubileet under hela året i många former. På onsdag inleds det första musik- och berättarcaféet i Gevåg. Det är ett samarbete mellan musikerna Britt-Inger Bergqvist och Sigge Backlund samt Krokvågsfödde författaren Torbjörn Ohlsson.
Han kommer att berätta om sin bok “Girighet eller Makt” och hur den blev till ackompanjerad av sång och dragspelsmusik.
– Vi har försökt hitta musik som ska kunna harmoniera med boken och när det passar i berättelsen kommer vi in och spelar. Det handlar om girighet och med med ond bråd död, så det är inte helt enkelt, säger Britt-Inger Bergqvist.
Torbjörn Ohlsson jobbade i bankvärlden i 40 år innan han pensionerade sig och började skriva om sina erfarenheter. År 2011 kom boken “Girighet eller Makt”
– Jag jobbade bland annat som säkerhetschef och kom i kontakt med både kriminella och offer men också med spelet i bankvärlden, politiskt och ekonomiskt maktspel, sedan har jag kryddat boken med intriger och lite kärlek, säger han.
Torbjörn Ohlssons bok var redan förra året med i ett annorlunda projekt när Wendlas dansstudio i Östersund tolkade boken i en dansteaterföreställning.
– När man har kämpat i flera år och det till slut blev en bok så är det oerhört roligt att den kan leva vidare, säger han.
Malin Olsson
0693-31434
malin.olsson@ltz.se
* * * * * * * * * *
Omdömen om “Girighet eller makt”
Vill tacka för boken du skickat mig ! Har med stort nöje läst den i stugan i Västerövsjö. Välskriven och intressant – hög igenkänningsfaktor.
Jag ser fram emot att få ta del av ditt fortsatta författarskap.
Bernt Källström
Kälarne
* * * * * * * * * *
Hej Tobben. Nu har jag fått din nya bok levererad, jag har läst ut den, betalat den och lånat ut den. Den var bra – särskilt för oss som var med! Och så händelserik som bara bankjobb kan bjuda på! Tack för en trevlig helg!
Karin Grönvik
Östersund
* * * * * * * * * *
Nu har jag läst boken och tycker att den blev riktigt bra. Intressant att du tog med vårt pytt i panna ställe “Skitiga Duken” och gubben som blev inlåst i valvet. Undrade hela boken på vilken av karaktärerna du är. Väntar på del 2, som ju är vår tid tillsammans. Lycka till!
Bertil Ellvén
Uppsala
* * * * * * * * * *
“B2B Magazine” Nr 5 2011:
Girighet eller makt
– Vad har de för sig i banken efter tre?
Text: Carl Lidin
Massmedias bevakning av bankvärlden under 70-, 80-, och 90-talet har gett underlag till Östersundsbon Torbjörn Ohlssons bok “Girighet eller makt – spelet i bankvärlden”.
Efter att ha arbetat på bank i närmare 40 år så bestämde sig Östersundsbon att skriva en roman om livet på en bank. Boken sträcker sig mellan sjuttiotalet fram till början av nittiotalet där man följer det dagliga arbetet på banken, men också allt som inte allmänheten ser.
Allt ifrån bankmän som inte kan skilja på sina och bankens pengar till maskerade rånare som springer in i lokalerna. 40 år som bankman varav 16 av dessa år som säkerhetschef har gett en inblick i de kriminella personers försök att komma åt bankkunders eller bankens pengar.
Livet och personerna i en bank följs i jobbet och privat. Fusioner, förskingrare, kärlek, fester och maktspel – allt finns med.
Boken utges i Maj av FB Förlag och finns bl.a. att köpa på adlibris.se och bokia.se
* * * * * * * * * *
Östersundsposten 2011-05-28:
Bankvärlden inifrån och barnbok om klädnypa
I höstas startade Ingegerd Bäckström och Maria Frick det lilla FB Förlag i Östersund genom att publicera Ingegerds debutbok “Livsvilja” som beskriver hur cancer drabbade hennes familj. Nu ger förlaget ut ytterligare två titlar med länsanknytning men helt olika inriktning, en roman om bankvärlden och en ursprungligen norsk barnbok.
“Klädnypan” som riktar sig till barn upp till tio år är skriven av Lillemor Vatn som bor ett par mil söder om Trondheim och plötsligt fick idén till texten när hon passade några av barnbarnen.
– Jag har länge velat skriva en barnbok och när idén kom från ingenstans skrev jag ned några stolpar mitt under barnpassningen.
Efter att ha rådgjort med bekanta i förlagsbranschen som gav tummen upp frågade hon dottern Lone om hjälp med illustrationerna, eftersom Lone gått utbildning i både grafisk formgivning och måleri.
– Det har varit jättekul och jag har format karaktärerna efter eget huvud, även om jag vet ganska väl hur mamma tänker, skrattar Lone.
Boken kom ut i Norge i höstas och av en slump råkade Ingegerd och Lone ses på lungkliniken i Östersund, och när de fick erbjudande om att ge ut den hos FB Förlag tackade de ja.
Ingegerd har översatt texten till svenska och en andra del är redan skriven, så snart Lone har tid att illustrera kan den gå vidare till förlaget.
– Jag har en idé om fyra böcker där samma karaktärer återkommer och det har varit fantastiskt kul att komma ut med första boken, säger Lillemor.
Handlingen kretsar kring en klädnypa av trä som känner sig övergiven när mor i huset föredrar nypor av plast.
Helt andra nypor är i farten i Torbjörn Ohlssons debutbok “Girighet eller makt” som är en roman med dokumäntär bakgrund eftersom Torbjörn har en lång karriär som bankman bakom sig och handlingen cirklar kring bankvärlden i Östersund.
– Jag har självklart verkliga händelser som en sorts bakgrund, men det är ingen nyckelroman där man kan pricka av verkliga personer, det är inte mitt syfte. Å andra sidan kan man åtminstone ana konturerna av verkliga personer i en del dynamiska och handlingskraftiga direktörer som figurerar i texten.
Torbjörn jobbade exempelvis som bankman de turbulenta åren då Folkbanken utsattes för uppköpsattacker, händelser som avspeglas i romanen.
Men titeln då – anser du att bankerna drivs av antingen girighet eller viljan till makt?
– Titeln är förstås provokativ, men jag skulle säga att viljan till makt spelar stor roll, inte minst genom de fusioner som var aktuella under de år som boken handlar om.
Också Torbjörn funderar på nästa bok som skulle följa historiken till nutid.
Tomas Larsson
tomas.larsson@op.se
* * * * * * * * * *
“Stan i dag” 2011-05-28:
Getingstick ledde till bok om bankvärlden
Text: Marcus Berglund
Idén till att börja skriva kom i Oviksfjällen, när han låg på rygg och såg på molnen. En utgiven bok blev det först efter att en geting skickat honom till akuten med en akut allergisk reaktion. För det var i kön till behandlings-rummet han träffade sin blivande förläggare, även hon stucken av en geting.
Torbjörn Ohlssons väg till författarskapet hör med andra ord till de mer ovanliga, liksom det ämne han valt för sin debutroman: Girighet eller makt – spelet i bankvärlden.
– Boken beskriver livet inom bankvärlden från 1970-talet och fram till 1990-talets finanskris. Nästan hela boken utspelar sig i Jämtland och läsaren får följa ett antal personer i det spel som förekommer bakom kulisserna, säger Torbjörn Ohlsson.
Bankernas namn och bokens karaktärer äre fiktiva även om mycket i boken baserar sig på verkliga händelser, som de beskrivits i media eller utifrån hans egna erfarenheter i branschen.
– En och annan kommer nog att känna igen sig i karaktärerna men jag hoppas att jag inte sårat någon, säger han och berättar att han redan nu har börjat arbeta med en uppföljare som ska skildra tiden efter 1990-talet.
Ett arbete som han förhoppningsvis kan ro i hamn utan att bli getingstucken.
* * * * * * * * * *
“100 % Östersund” 2011-05-28:
Nytt Östersundsförlag har hunnit ge ut två böcker i maj.
FB-FÖRLAG ÄR ÖSTERSUNDSBASERAT och ägs av Ingegerd Bäckström och Maria Frick. Under maj månad har förlaget släppt två böcker. Den ena är skriven av Torbjörn Ohlsson och har titeln “Girighet eller makt – spelet i bankvärlden.” Författaren har själv arbetat inom bankvärlden. Dessutom har han gått igenom dagspressen mellan 70- 90- talet och blandat blandat med händelser som han själv har minnen av till en roman om en bank. Den andra boken är en barnbok. “Mormor Magda, Malin och den gamla klädnypan” av Lillemor och Lone Vatne är översatt från norska och riktar sig till barn mellan två och tio år. Författaren är bosatt i Bräcke – fler böcker utlovas.
* * * * * * * * * *
En roman som kunde börja i Raglunda Härads Sparbank
Av: Birger Ekerlid
www.birgerekerlid.se
Redan i första klass på realskolan i Hammarstrand började vi samla in pengar till en skolresa. Det var lång framförhållning, för själva resan skulle inte äga rum förrän fyra år senare. Det var i början av 1960-talet och jag fick av någon besynnerlig anledning förtroendet av förvalta klasskassan. Om jag inte minns fel samlade vi in två kronor person och vecka. Dessutom förekom diverse arrangemang i form av främst skoldanser. Det var faktiskt här som den berömda orkestern Collas gjorde en av sina första spelningar, kanske den allra första.
Vinsten och de insamlade pengarna bar vi bort till Ragunda Härads Sparbank i andra änden av samhället, där PRO långt senare hade sina lokaler. Bakom den bastanta disken satt Egon Kadin och räknade in mynten, som han noggrant bokförde i klassens sparbanksbok. Han hade skepparkrans, vill jag minnas.
En av eleverna i klassen hette Torbjörn Ohlsson, bondpojk från Krokvåg. Jag visste inte då – och visste det inte heller för ett par månader sedan – att han drygt femtio år senare skulle ge ut en roman som utspelar sig i just bankmiljö. Nu är vi emellertid långt ifrån den stilla friden i häradssparbankens 1960-tal. Boken heter Girighet eller makt – spelet i bankvärlden (FB Förlag)
Torbjörn Ohlsson skriver om maktspel, förskingringar och en rad andra händelser i bankvärlden.
För min del kunde den förstås ha fått börja i Ragunda Härads Sparbank, men Torbjörns roman startar 1978 och handlar huvudsakligen om företeelser och händelser som tilldrog sig mellan 1970- och 1990-talet. Tiden råkar sammanfalla med den långa period som han själv har jobbat i bank, så han vet vad han skriver om.
Hur kul och intressant är det? tänker man kanske. Jo, så här börjar romanen:
Det var den 11 april och en känsla av obehag och viss spänning spreds bland Jämtlandsbankens personal, när avdelningscheferna på eftermiddagen beordrade samtliga att infinna sig i lunchrummet.
Detta är upptakten till en lång kedja av händelser, kriser, förskingringar, intriger, maktspel, rån och till och med självmord. I början är det lite svårt att orientera sig bland alla avdelningschefer, kassörskor och direktörer, men snart fastnar jag i alla turer och blir mer och mer nyfiken på vad som kommer att hända på de 387 sidorna.
Jag visste inte att jag var så intresserad av bankvärlden, men förstår nu varför. Byt ut ordet Jämtlandsbanken i citatet ovan mot vilket företag eller vilken arbetsplats som helst. Det finns en allmängiltighet i beskrivningen av ledningsgrupper, styrelsearbete, direktörsskiften och fackligt arbete.
Och på köpet får man förstås en mycket god inblick i bankfusionernas, datoriseringens, rationaliseringarnas och krisernas tidevarv. Det är långt från Idyllen och de klingande mynten på den praktfulla disken i Ragunda Härads Sparbank.
Lägg därtill ett antal tidsmarkörer, Östersundsvyer och en oändlig räcka av personalträffar, kick off-möten och andra samlingar med lyxiga middagar och utsökta viner. Jodå, Torbjörn Ohlsson är även munskänk och vinkännare. Han ger tips om både vin och förskingringar på sin hemsida.
Hur nära verkligheten han befinner sig vet jag inte, men det finns en närvaro och känsla som avslöjar att det är en initierad bankman som sammanfattar en epok. Igenkänningsfaktorn, i synnerhet i bankkretsar, torde vara hög. Och ändå hinner han knappt nosa på 1990-talets bankkrascher och alla händelser efter det. Här finns tillräckligt med stoff för en uppföljande roman av en intressant debutant som en gång i världen begav sig iväg på en skolresa till Holland tack vare en sparad slant i häradsbanken.