Utkom 2015)
Sverigebanken, en stor och rikstäckande bank, bildades genom en sammanslagning av ett antal mindre banker.
Det har skett stora förändringar i bankvärlden, men ledning och styrelse i Sverigebanken har mycket större ambitioner än att bara finnas inom landet. Banken ska bli stor även internationellt och det till vilket pris som helst.
Kriminella ligor har också upptäckt vilken oro som stora förändringar kan medföra och utnyttjar detta hänsynslöst.
Läs mera från ett kapitel inne i boken ……
Beställ bok…..
Pris 190:- Porto tillkommer
Recensioner och omdömen
Länstidningen 2015-12-06
Bokrecension: En rafflande bankhistoria i jämtländska färger
För fyra år sedan debuterade förre banktjänstemannen Torbjörn Ohlsson i Östersund med romanen Girighet eller makt, som gav läsaren rafflande inblickar i den för allmänheten ofta slutna bank- och finansvärlden.
Nu har han givit ut en fristående fortsättning på de hisnande äventyren i bank- och finanskretsar, nu med titeln Guldfeber.
Efter ett långt yrkesliv, som började med vanlig expeditionstjänst och avslutades som säkerhetschef i banken decennier senare, har Torbjörn Ohlsson haft erfarenheter och upplevelser av det mer extraordinära slaget att utgå ifrån när han med lust och engagemang gått in i rollen som författare av spänningsromaner med banken som miljö och intrigernas nav.
I sin nya roman Guldfeber låter Torbjörn Ohlsson händelserna utspelas under ett för bankvärlden mycket turbulent årtionde, som i början av 90-talet startar med bankkris och hårdföra fusioner. När mindre bankkontor läggs ner på löpande band och stora personalneddragningar äger rum, när Bankakuten inrättas, Telefonbanken och Internetbanken kommer till och när de riskfyllda satsningarna i Finland och Baltikum görs, liksom den olyckliga hanteringen av ägarstiftelserna.
Ja, det är sannerligen ett turbulent årtionde i bankvärlden, som Torbjörn Ohlsson skildrar, och klokt nog gör han det från flera olika utgångspunkter för att få liv och spänning i berättelsen. Interiörer från den högsta bankledningens slutna rum och regionkontorens mer öppna men konfrontationsladdade miljöer varvas med inblickar i de kriminella kretsar, där planer alltid smids på lönsamma kupper och häftiga rån.
Torbjörn Ohlsson laddar också sin berättelse med ett färgstarkt och mångskiftande persongalleri med alltifrån den mycket framgångsrika och skrupelfria bankchefen Gunilla Blom, som sätter egna bonusar och förhandlingsframgångar före familjens väl och ve, styrelseproffs med siktet inställt på expansion, regionchefer som får ta smällen när det ska sparas och personal avskedas, men också smarta bedragare och hårdföra rånare, som alla har det gemensamt, att de lider av guldfeber. Författaren har under sitt yrkesliv i bankens tjänst säkert mött och upplevt dem alla.
Genom att varva flera olikartade berättelser kring samma tema om pengar och girighet höjer Torbjörn Ohlsson tempot i boken samtidigt som han befolkar berättelsen med mycket profilstarka personer från samhällets topp till dess botten.
Det finns mycket av jämtländsk-härjedalsk lokalfärg i Torbjörn Ohlssons roman, med interiörer från bankkontoret vid Stortorget och de små lokalkontoren runt om i länet. Även den högsta bankchefen för Sverigebanken har ju sitt andningshål i länet, nämligen i Ramundberget, som hon titt som tätt återvänder till för att samla kraft och planera vidare avancemang för banken och för sin egen personliga del.
Att Torbjörn Ohlsson kan den här miljön med alla dess personer – höjdare som fotfolk – är helt uppenbart, och han kan också i detalj den bankhistoria som har gått från kris och akutvård till rekordvinst och fantasibonusar. Liksom – i sin roll som säkerhetschef – småbusets och de smarta bedragarnas ständiga lockelse av bankvärlden, från minsta uttagsautomater till de tyngsta värdetransporter.
Torbjörn Ohlsson lyckas göra underhållande läsning av all denna guldfeber, som här i en mindre tegelsten på drygt 400 sidor.
LO Rindberg
Länstidningen
* * * * * * * * * * *
Jämtlandstidning 2015-10-23
Torbjörn Ohlssons andra roman
Bankens skumraskaffärer åter i fokus i nya boken
Vad har dom för sig inne i banken efter tre? Så skaldade Hasse &Tage på sin tid i en berömd låt. Svaret får vi av Torbjörn Ohlsson som i sin andra roman fortsätter att berätta om vad som händer bakom en banks väggar. Den första romanen Girighet eller Makt följs nu av Guldfeber.
Torbjörn Ohlsson är bankmannen från Östersund som när han blev pensionär insåg att han hade mycket att berätta om sin tid inom bankväsendet. Som säkerhetschef inom Swedbank i många år fick han en unik inblick i arbetet bakom kulisserna på banken. Erfarenheter som legat till grund för hans två romaner.
– Man kan väl säga att jag blandar verkliga händelser med ren fantasi men i romanens form. Jag tror inte någon kan känna igen sig i mina böcker, säger Torbjörn.
Även om Torbjörn har jobbat i många år i en bank tvingades han till mycket research när första boken skulle till. Han satt timtals på biblioteket och skummade massmedia i allt de skrivit om bankaffärer de senaste 30 åren.
– Och det var mycket kan jag lova. Men en nyttig genomgång, jag ville ju att det jag skriver om ska ha en verklighetsbakgrund om än i en fiktiv form, menar Torbjörn.
I den nya romanen låter han kriminella ligor komma med i handlingen, även om han inte vill kalla boken för en kriminalroman.
– Nej, det är mer en skönlitterär bok med vissa kriminella inslag, förklarar han och skrattar.
Den första romanen har fått ett bra mottagande av både läsare och recensenter. Den trycktes i ett par tusen exemplar och gavs ut av ett lokalt bokförlag som har har lagts ner.
– Den nya boken har jag bekostat tryckningen själv av. Att komma in och kunna ge ut boken via de stora, etablerade förlagen är inget man hoppas på, menar Torbjörn.
– Böckerna säljs via bokhandlarna i Östersund och via andra ställen ute i länet.
Att skriva kräver diciplin och det har Torbjörn, säger han. Två, tre timmar varje förmiddag ägnar han åt skrivandet och då vill han ha lugn och ro. Inte ens hustrun Kristina får störa där han sitter i sin skrivarvrå och knackar på datorn. Hur många timmar han har lagt ner på varje bok vill han inte ens tänka på.
– Nej, men det är kopiöst med tid, säger han och skrattar.
Men skrivandet är roligt, inte ångestframkallande, utan lustfyllt.
– Kan jag av olika anledningar inte skriva en dag så för jag nästan abstinensbesvär.
Och skriva kommer Torbjörn Ohlsson fortsätta att göra. Han har många nya uppslag till böcker och han lovar att fortsätta som medarbetare i JT när han har tid och lust.
Fotnot:
Hasse & Tages berömda låt har den här refrängen:
”Va i helvete har dom för sig i banken efter tre
Gör dom kanske nåt som allmänheten int borde se
Sitter dom och stoppar pengar i sin egen portmonnä
Vad i helvete har dom för sig in i banken efter tre”
Jan Engström
Jämtlandstidning
* * * * * * * * * * *
100 % Östersund
2015-10-28
Så gick det till när säkerhetschefen blev författare
Efter ett helt arbetsliv i bankvärlden, varav de sista 17 åren som säkerhetschef, var det inte helt otippat att Torbjörn Ohlssons första roman skulle handla om just bankvärlden och kriminalitet. Nu är hans andra roman här och han kan äntligen titulera sig författare.
– Det sägs ju att man ska ge ut två böcker innan man får kalla sig författare, säger Torbjörn och skrattar.
Han sitter vid matbordet i lägenheten på Frösön. Utanför skiner solen på höstfärgade löv och luften är krispig och klar.
– Nu är det bästa tiden att vara i fjällen, säger han och syftar på stugan i Gräftåvallen där han och frun Kristina spenderar ungefär hälften av tiden.
Det var även där som första tanken om en roman föddes i slutet av 90-talet.
– Jag kom på att jag skulle skriva när jag var ute på en fjällvandring. Jag låg och tittade på en fjälltopp och bestämde att jag skulle skriva en roman, förklarar Torbjörn.
Arbetsplatsen blev den största inspirationskällan till den kommande romanen. I jobbet som säkerhetschef på Swedbank stötte han på både bankrån, bedrägerier, sprängda bankomater och annan kriminalitet.
– Jag var polisens kontaktperson när det skedde något. Jag fick även komma och stötta personal som varit med om bankrån och fick ibland även träffa förövarna i bland, säger Torbjörn.
Han började samla på sig material som kunde tänkas passa i boken, men det var först sex – sju år senare som han började skriva. Först blev det bara korta avsnitt och idéer, men så fort han gick i pension 2008 blev det på heltid. Då upptäckte han även att materialet han samlat på sig var på tok för lite för att skriva en hel roman och det var bara börja leta fram mer.
– Jag gick igenom gamla tidningar, vissa så gamla som 40-50 år tillbaka i tiden. Jag noterade allt som jag kunde tänkas ha med i boken. Och det blev kopiösa mängder material, säger Torbjörn och skrattar.
Han åkte till stugan och skrev och skrev, men efter ett halvår kom en svacka.
– Jag tyckte att det kändes torrt och tråkigt och bad min hustru att läsa igenom. Hon sa att det bara var en massa fakta uppradat. Då sökte jag en skrivarkurs, säger Torbjörn.
En kurs blev till två och skrivandet tog fart igen.
– Det var en helt ny upplevelse för mig. Jag var som i en bubbla efter kurserna, säger Torbjörn och skrattar.
2011 kom första romanen ”Girighet eller makt – ett rävspel i bankvärlden” och för en vecka sedan kom uppföljaren ”Guldfeber”.
Den första romanen blev även en dansföreställning som sattes upp av Wendlas dansstudio. En föreställning som blev så lyckad att han fick en förfrågan om att skriva ytterligare en, men då fick han lämna bankvärlden.
– De ville att den skulle handla om en tonårstjej med trasiga hemförhållanden, droger, självskadebeteende och hårdrock, säger Torbjörn.
Den dansföreställningen ligger nu som ett färdigt bokmanus i datorn.
Faktauppgifter
Torbjörn Ohlsson
Familj: Frun Kristina, två barn och fem barnbarn.
Gör: Blev författare som pensionär och är engagerad i flera föreningar.
Intressen: Skriva böcker, blogga, prova vin, fjällvandra och ta hand om fjällstugan.
På gång: Släppte precis sin andra roman ”Guldfeber” och om ett år släpps en novellantologi om Jämtland där Torbjörn har skrivit en novell.
Anna-Karin Pernevill
100 % Östersund
* * * * * * * * * * *
Östersundsposten
2015-11-01
Guldfeber när bankvärlden öppnas upp
Under många år arbetade Torbjörn Ohlsson i bankbranschen, något som gav honom insyn och många historier att berätta vidare.
Efter pensionering satte han sig och började skriva och 2011 släpptes den första romanen ”Girighet eller makt – spelet i bankvärlden” (FB Förlag).
Förra veckan var det release för uppföljaren ”Guldfeber” som ges ut på eget förlag.
– I den första boken följer vi det lilla bankkontoret med stora ambitioner, de vill komma in och verka i en stor bank. Det pågår en del kriminalitet och bedrägerier, berättar Torbjörn Ohlsson.
– I ”Guldfeber” har några få personer från första boken fått följa med. Handlingen är spännande, med tungt kriminella gäng, säger Torbjörn Ohlsson, men menar att boken inte är en deckare.
– Jag kallar det för ett skönlitterärt försök. Det finns verklighetsbitar i handlingen, men mycket bygger på vad massmedia har skrivit om banker och kriminalitet.
Efter att den första romanen hade släppts tog Torbjörn Ohlsson kontakt med Wendla Karlsson på Wendlas dansstudio.
– Jag såg en föreställning med Cullbergbaletten och tänkte att handlingen i min bok skulle kunna fungera som dansteater.
Wendla Karlsson nappade och föreställningen ”Girighet eller makt” sattes upp 2012. Efter det har det blivit fler samarbeten.
– Wendla bad mig skriva en berättelse om en tonårsflicka som de sedan gjorde en dansföreställning av. Den fick mycket uppmärksamhet, säger Torbjörn Ohlsson.
Förra veckan var det boksläpp för ”Guldfeber” i Hammarstrand och några förfrågningar har kommit in att berätta om boken.
– Jag är med i en Jämtlandsantologi där flera författare skriver varsin novell med handling från Jämtland. Den släpps förhoppningsvis nästa år.
– Jag har ytterligare en roman att skriva som har legat till sig flera år. Men banken får vara avklarad nu.
Susanna Carlsson
Östersundsposten
Varianter av denna artikel har funnits även i Dalarna Tidning, Gävle Dagblad och Sundsvallstidning
* * * * * * * * * * *
Hej Torbjörn och tack för härlig läsning !
Lättläst, spännande och intressant, imponerande. Kände igen händelser så minnen kom tillbaka.
Väntar nu på fortsättning, för det blir en sådan eftersom några år och händelser finns kvar att berätta. Ha det!
Göthe Runesson
* * * * * * * * * * *
Guld, guld, guld…pengar, pengar, money is what makes the world go round.
Inget nytt under solen på så vis. Spänningen stiger…du har hittat ett berättarsätt som håller kvar läsaren…Torbjörn Ohlsson. Wow… Hur ska det sluta? Och Agneta…min namne – ingen schysst tjej…
Agneta Gunneling Geijer
* * * * * * * * * * *
Hej Torbjörn !
Tack för nöjsam läsning! Det känns väldigt längesen vi åkte mitt i natten till sprängda automater och på fredageftermiddagar till rånade kontor. Då var det inte kul, men nu är det faktiskt nostalgiskt. För att inte tala om penningtvätten. Vi hade det ganska enkelt jämfört med idag. Var det bättre förr eller var det vi som var bättre förr?
Lev väl! //Björn Staberg
* * * * * * * * * * *