Tankar om sommaren som blev annorlunda – men kanske inte helt fel

Sommaren 2020, som nu är inne på sin andra halvlek har skiljt sig från många andra somrar. Jag försöker mig på en tidig sammanfattning av både min egen sommar och intryck från personer jag haft kontakt med.

När jag under försommaren träffade bekanta, var ofta känslan ”att det har blivit så tråkigt. Inga resor, konserter eller annat, att se fram emot.
Och visst är det trist att inte ha något att planera för, även om det för egen del är länge sedan vi gjorde några längre resor under sommaren. Däremot brukar vi gå på en del konserter.
När det gäller resande så har vi förmånen att disponera vår tid och vårt resande brukar vara under senvår och höst.

När jag den senaste tiden har träffat personer så har stämningen inte varit lika negativ. Tvärtom, så har många funnit glädjen i att besöka ”pärlor” i närområdet. Vi har mycket fint i närheten och även jag som trott att jag sett det mesta i grannskapet har blivit påmind om att jag har mycket kvar att se.

Trist har det varit att inte träffa barnbarnen lika ofta som tidigare, men nu under andra halvan av sommaren har vi gjort det. Oftast utomhus, men även med visst avstånd inomhus.

Vardagsmotion
Här tycker jag mig ha sett en ökning. Många som är ute och promenerar och cyklar och framförallt så märks det i skogen. Orienteringssportens ”Hittaut” lockar jättemånga till promenader med karta och kompas. Lite problemlösning samtidigt med vandrandet.
Mötte ett par för några veckor sedan. En herre på åttiofem, som aldrig orienterat tidigare tog sig fram med hjälp av stavar. Han fru, några år yngre, hade inte heller orienterat, men tillsammans knatade de runt i skogarna nära Östersund.
Kvinnan berättade också att hennes knä blivit mycket bättre sedan hon började gå i skogen.

Fjällen
Många har upptäckt vår fina fjällvärld och för första gången gjort en vandring. Roligt, tycker jag, som alltid tillbringat mycket tid ovan trädgränsen.
Det ger en frihetskänsla som är svår att få någon annanstans. Men kära ”medvandrare” det har tillkommit en negativ effekt av att flera vistas i fjällen, nämligen nedskräpning.

Kom ihåg att det finns ingen kommunal sophämtning på fjället – ta med ert skräp tillbaka.  

Lite tips och minnen från olika vandringar hittar du här: https://skrivovin.se/index.php/2020/08/01/vandringsvett-och-vandringsminnen/


Något skapande

Roligt är också att höra personer som tagit tag i ”gamla drömmar”, som att skriva, släktforska och måla. ”Vi har varit så upptagna tidigare med att resa och planera för något i framtiden, så vi har glömt att leva just nu”, är vanliga kommentarer som jag hört.
Jag har flera gånger tänkt på en tidigare chef, som tyvärr inte finns kvar längre, som sa till mig vid ett tillfälle när jag pratade om att vi behöver ha bättre långtidsplaner för vissa typer av investeringar. ”Du planerar för mycket Torbjörn, glöm inte att hinna leva i nuet också”  

För egen del så har skrivandet fortsatt, trots att jag hade tänkt annorlunda. Efter att boken ”Borträknad” kom ut förra hösten så hade jag inte planerat för något mer stort skrivprojekt.
Men saker ändras när man träffar idésprutor och kreativa hjärnor som Wendla Karlsson och Eva Malm, så nu skriver jag och Eva om olika sorters ensamhet. Det har gett oss fina samtal med många personer som har mycket att berätta om just ensamhet. Arbetet känns meningsfullt.

Till det så ingår jag också i en grupp som skriver om ”Gräftåvallens utveckling från fäbodar till turistort” och bidrar med ett avsnitt i Ragunda Hembygdsföreningens årskrönika ”Ravund.”
Givetvis fortsätter jag mitt frilansande för några tidningar. Inspirerande möten med spännande personer.
Roligt att kunna bidra, om än ytterst lite, med både krönikan om Gräftåvallen och Ragunda. Det är platser som betytt mycket för mig genom livet.
Så gick det med min plan om att skriva mindre…………..   

Det som däremot är en påtaglig försämring är att alla tänkta bokmässor och marknader där jag hade planerat att delta under sommaren har ställts in. Nu är inkomsterna från bokförsäljningen inte avgörande för min levnadsstandard, men det är trist att inte få träffa bokintresserade personer och diskutera böcker. Det är mycket trevliga inslag i tillvaron.
Höstens tänkta föreläsningar och deltagande på musikcaféer och bokmässor är givetvis också i farozonen.

Härligt bokminne.
Boksläpp av ”Någon måste få veta” i en fullsatt sal på Biblioteket.
Folksamling som inte är tillåten nu.

Kalla samtal
Under försommaren och sommaren har jag vid rätt många tillfällen ringt s.k. kalla samtal och menar med det, att jag ringer någon person som jag inte haft kontakt med på länge och utan att ha ett ärende. Det har väl blivit ett trettiotal samtal.
Ja, ärendet är givetvis att återknyta kontakten och höra hur personen mår. Samtalen har blivit mycket trevliga och givande.
Det har varit tidigare kollegor, släktingar och andra som jag inte pratat med på länge.
Som jag känner det nu, så kommer jag då och då, att fortsätta att ringa någon person, utan egentligt ärende, för att höra hur läget är.

Till sist
Vore intressant att höra vad du tycker om den gångna sommaren och om du tror att vi kommer att hemestra mera även i fortsättningen, att fjällvandra mera och att intresset för att syssla med något skapande kommer att öka. Berätta också gärna om även du brukar ringa ”kalla samtal”

Ha en fortsatt fin avslutning på sommaren – snart går vi mot den fina hösten.  

9 kommentarer på “Tankar om sommaren som blev annorlunda – men kanske inte helt fel”

 1. Inte mycket har varit speciellt annorlunda, jag reser utomlands kanske vart 5 år eller så, annars någon kortare tur till någon stad i Sverige för att se en speciell utställning, och så också denna sommar. Min strand hemmavid har varit svår att besöka, allt för mycket folk. Alla planerade egna utställningar blev inställda utom två, som inte varit överdrivet välbesökta, folk i allmänhet är tydligen oroligare för smitta på ett galleri än på en krog eller strand. Mitt eget skapande är nästan obefintligt, hela sommaren har jag behandlat min sjukdom. Så nu är det bara att återvända till arbetet och invänta nästa skov.

  1. Tack Ilse för dina synpunkter.
   Besökte ett galleri förra veckan och fick veta samma sak som du berättar. Väldigt få besökare och ägaren var mycket tveksam inför hösten och de utställningar som var inbokade.
   Hoppas att du får en fin höst !

 2. Vi brukar inte göra några längre semesterturer. Vi har trädgård, barnbarn på avstånd somfyller vår vår sommar. Jag gillar inte ordet hemester, jag tror att väldigt många i vårt land brukar tillbringa sin semester på hemmaplan. Det görs dagsutflykter, det blir nån vecka i någons stuga, det påtas i trädgård mm….. men det är ff semester om jag är ledig från jobbet.

  1. Tack för dina synpunkter Birgitta.
   Visst är det många som är hemma på sin semester, men jag har en känsla av att det är ännu flera denna sommar.
   Hoppas du får en fin höst !

 3. Tack för intressanta reflektioner! Jag delar verkligen uppfattningen om möjligheten att upptäcka pärlor i min närhet.. och i andra delar av landet. Ser det faktiskt inte enbart som att göra en dygd av nödvändigheten…
  Dock blev ett besök hos min mor i södra Sverige lite annorlunda: Vi hyrde en stuga i närheten och umgicks på hennes altan och närbelägen restaurang. Det blev annorlunda, men trevligt! En koll på SMHI gjorde att vi kunde pricka in rätt dagar.

  1. Tack Peter !
   Tror faktiskt också att många har hittat nya sätt att umgås och att ta vardagen lite lugnare..
   Kanske en nyttig lärdom på sikt.

Lämna ett svar