Engagemang och gott samarbete är ledstjärnor hos Hallströms i Nälden.

Eldsjälar inom olika områden har alltid fascinerat mig. De må vara inom näringslivet, föreningslivet eller kulturlivet. Under många år har jag också haft förmånen, att för några tidningar, intervjua många av dessa. Nu vill jag, med mycket ojämna mellanrum, berätta lite mera om några av dem. Jag tycker att de på olika sätt är goda förebilder.

Nils-Åke Hallström

Jag börjar med Nils-Åke Hallström, VD vid verkstadskoncernen Hallströms i Nälden. Han rattar nu en familjekoncern som grundades år 1914 av hans farfar. Nils-Åke är tredje generationen ledare och är på väg att lämna över VD-rollen till sin dotter.

Det är framförallt Nils-Åkes syn och tankar omkring ledarskap, som jag fann intressanta och som jag kommer att beröra mest.

Företagandet i blodet
Nils-Åke föddes in i företagandet och det gamla talesättet förvärva, ärva och fördärva är inget som gällt hos honom, eller för den delen hos någon ledande person i Hallströmgruppen. Familjeföretaget som nu är inne på fjärde generationen i ledande befattningar, har hela tiden utvecklats. Till det gläntar en femte generationen på dörren och väntar så småningom på sin tur.

När jag intervjuade honom berättade han om företaget och dess utveckling, men också vad som är det viktigaste tänka på när det är dags för en ny generation att ta över ledningen i företaget:

Det viktigaste
1. ”Allt bygger på intresse och engagemang och en vilja att lära sig företagets verksamhet. Om inte viljan och intresset finns så kommer inte resultatet att bli bra. Han betonar samtidigt att det också vilar ett tungt ansvar på den äldre generationen. Den som ska lämna över ansvaret.”

2. ”Det gäller att visa de yngre att de får det förtroende de förtjänar, att vi litar på deras förmåga och driva verksamheten och att ta beslut. Vi äldre ska vara förebilder och faddrar, men stiga åt sidan när vi inte behövs i den dagliga verksamheten på samma sätt som tidigare.”

För Nils-Åke blev detta väldigt påtagligt när han drabbades av en längre sjukdomsperiod. Han förklarar:

”Jag var inte på företaget på fyra månader och kunde när jag kom tillbaka konstatera att verksamheten hade skötts perfekt. Jag kunde trappa ner. Idag är det dottern Maria och sonen Kristofer som sköter hela den dagliga verksamheten, medan jag koncentrerar mig på frågor om hur man kan effektivisera verksamheten ytterligare.”

Nils-Åke poängterar också en viktig sak för att hålla ägandet inom familjen:

3. ”Aktierna i bolagen ska vara enskild egendom. Ägandet får inte äventyras om ett förhållande med en ingift inte skulle hålla.”

Nils-Åke tillsammans med sin brorsdotter som är anställd i företaget

Nils-Åkes start som chef
Nils-Åke berättar att när hans far, Lennart, fyllde sextio år, så pekade han på Nils-Åke och sade:

”Nu får du bli VD.”
Nils-Åke var inskolad i företaget. Han började sitt första sommarjobb när han var tolv år och hade de tio åren innan han blev chef, arbetat med installationer av spirorör till ventilationsanläggningar, företagets i särklass största produkt. När Nils-Åke blev VD, så blev hans bror Carlolof vice VD.

Lennarts pensionärstillvaro blev dock inte långvarig, utan efter ett år startade han Näldens Värmeindustri AB, där Carlolof blev VD. Det blev en bra deal och min bror och jag var delägare i varandras företag, satt i varandras styrelser och hade ett fint samarbete.

Chockartad förändring
Dagen före nyårsafton 2011 förändrades situationen drastiskt, genom att Carlolof hastigt avled. Det tvingade fram en ändring och det blev att Näldens Värmeindustri överfördes till Hallströms och den första stora delen till koncernen Hallströmgruppen bildades.

”Det var en oerhört tung period och Carlolofs barn var mycket yngre än mina och var inte engagerade på samma sätt i verksamheten. Med distans till det hela kan vi ändå säga att tragedin utmynnade i en bra lösning.”

I Hallströmgruppen ingår också företaget Nordsamverk, med sitt ursprung från Östersunds Rostfria Verkstad, som startades av John Hallström, bror till Lennart:

”Där har vi tillverkning av bland annat snökanoner och sjukhusutrustning.”

Starten och en liten historik
Som alla stora företag så har de en gång startat som ett litet. För Hallströms del var starten 1914, när Nils-Åkes farfar, Carl-Theodor Hallström från Sollefteå, besökte en bekant i Nälden. Personen övertygade Carl-Theodor att flytta till Nälden och starta ett plåtslageri.

”Han hade femton kronor och några verktyg när han började ta på sig arbeten och grunden till dagens företag var lagd. År 1922 byggde Carl-Theodor huset på Näldenvägen 6, där han hade sin verkstad i källaren. Där drevs verksamheten med fem anställda fram till mitten av femtiotalet.”

Näldenvägen 6, där allt började.

När Lennart tog över företaget 1950, var det ett ”klassiskt övertagande” mellan far och son:

”Mina två farbröder som båda var plåtslagare hade startat egna företag, så blev det naturligt för min far att ta över. Eftersom han hade mästarbrev som plåtslagare så hade han planen klar för sig. Farfar slutade dock inte arbeta för att Lennart tog över, utan han blev kvar tills han var sjuttiosju år.

Med Lennart som VD började en stark utveckling av företaget. En ny verkstad byggdes, på samma område som nuvarande byggnader finns och 1960 blev ett viktigt år i företagets historia:

”Då köptes den första maskinen för tillverkning av spirorör, som blivit den överlägset största produkten.”

Nils-Åke utvecklar resonemanget med att Sverige var i stort sett oförstört efter kriget och när kravet på ventilation i byggnader kom, så började en stor expansion.

”Det byggdes oerhört mycket i Sverige på sextio- och sjuttiotalet och vi fanns hela tiden med som leverantör av spirorören.”

Socialt ansvar
En mycket viktig del i både Lennart och Nils-Åkes företagarfilosofi är att det ska vara roligt att gå till jobbet och att ett företag ska ta sitt ansvar i bygden:

”Ska alla känna engagemang måste man veta att man ingår i en helhet. Man ska känna sig delaktig. Detsamma gäller för företaget som verkar på en ort. Får vi anställda och övriga att trivas på orten blir det inflyttning, skolan förbättras och det händer positiva saker.”

Hallströms har ibland känt att de har ”velat mera” än vad kommunen har orkat med, men har genom skickligt förhandlande och i grunden ett bra samarbete med kommunen, medverkat till att det har hänt mycket positivt i Nälden. Senaste exemplet är ny fotbollsplan med konstgräs. Dessförinnan har man aktivt medverkat till att det har byggts en sporthall, gym, padelhall och annat som är viktigt för en ort, för att anställda och andra boende ska trivas.

Till sist
Genom allt positivt som hänt i Nälden, framförallt med bäring mot Hallströmgruppen så har också samhället utvecklats positivt. Samhället har en positiv inflyttning och idag byggs till exempel en ny skola.

Att Nils-Åkes tankar gett resultat visar det faktum att företaget har väldigt många trotjänare, som arbetat hela sina liv i företaget. Några har till och med nått femtio års anställning.

”Som jag har sagt tidigare, så måste de anställda trivas i samhället för att också trivas i arbetet. Då är en bra skola en nödvändighet. Allt i små samhällen måste ingå i någon form av helhet, företaget, arbetet, fritiden och kommunal service”, avslutar han vår pratstund.

Tidningsartikeln kan du läsa här: https://www.ltz.se/artikel/engagemang-och-intresse-viktigaste-egenskaperna-nar-hallstroms-vaxlar-generation/

Idag är Hallströmgruppen en stor och välmående koncern. Här är en bild från huvudkontoret och produktionsenheten i Nälden. Vid Åskorset nära Östersund finns ytterligare en stor enhet.

Lämna ett svar