Faktura Luft

Att läsa Linda Hedenljungs bok, “Faktura Luft”, är som att bjudas med på en resa med många hållplatser och resmål som man inte kände till när när man steg på bussen.
Resan startade 2004 och har ännu inte helt nått slutdestinationen.

Jag vill inleda med att jag imponeras av hennes berättelse och den noggrannhet med vilken hon beskriver det som hänt i Östersund, från nedläggningen av regementet I5, via uppbyggnaden av stadsdel norr, bluffakturor, tillkortakommanden i rådhuset, Östersundshems tvingande nedskrivningar av bolagets värden, och ett framgångsrikt fotbollslag som gör succé i Europa.

Källförteckningen är hela tjugosex sidor lång och visar noggrannheten hos Linda i hennes researcharbete. Ingenting har lämnats åt slumpen.

Under den arton år långa resan, har Östersund hela tiden varit i centrum. Vi får en helhetsbild över en stormig period i stadens historia, men vi får också detaljinformation från mailkonversationer, telefonsamtal och möten där politiker pressats att ta beslut som de förmodligen ej kunnat överblicka alla konsekvenser av.

De hållplatser som jag nämner i inledningen kan också jämföras med ett jättepussel, där varje pusselbit motsvaras av ett kapitel i boken. Boken innehåller hela femtiofyra kapitel, eller pusselbitar, och allt fogas mycket skickligt samman till en helhet som är lätt att följa. Språket är tydligt och följer en tidslinje från 2004 fram till idag. Lindas berättelse beskriver en del av stadens moderna historia.

Sanningens pris kan aldrig bli för högt
Linda fick frågan av en SVT reporter, varför hon hade skrivit boken. Anledningen till frågan var att en person, i en insändare, ansåg att hela denna historia hade kostat skattebetalarna så mycket pengar att man helst skulle begrava och tysta den för alltid. Linda svarade:
– Sanningens pris kan aldrig bli för högt.
Detta med att söka sanningen i denna långa historia har varit Lindas drivkraft under hela resan. Inte minst hennes researcharbete bevisar detta.

Har vi fått hela sanningen?
Svårt att svara på, men jag är övertygad om att Linda har nått så långt som det är möjligt i sökandet efter sanningen. Priset för detta sökande har varit högt för Linda. Hon har ifrågasatts och hotats på ett sätt som ingen journalist ska behöva utstå. och det är givetvis därför som hon så noga har angivit alla källor som hon hämtat material ifrån.

Till sist
Boken är lättläst, informativ och ett spännande tidsdokument över den tid som handlingen utspelar sig. Trots att en hel del är känt via massmedia sedan tidigare, så är berättelsen spännande, nästan lite thrillerliknande och framförallt så tar den ett helhetsgrepp över händelserna.
Mitt korta råd är givet. Köp och läs boken.

1 svar på ”Faktura Luft”

Lämna ett svar