Varför femte årstiden är speciell.

Nu är vi i norra halvan av landet på väg in i vår absolut bästa årstid, alltså vårvintern.
Jag skulle säga att det är vårt svar på västkustens, Ölands och Gotlands sommar. Men eftersom jag är mera vintermänniska än sommarmänniska så föredrar jag vårvintern.
Jag vill ge er några ögonblicksbilder av vad jag menar.

Packad för en dagstur upp på en fjällsluttning.

Du har tidigt insett, genom att solen genom sovrumsfönstret kittlat dig på näsan, att idag är det dags att packa för en dag i en fjällsluttning.

När solen bara är generös

Skidföret på kalfjället är alltid varierat. Det är alltså läge att använda turskidor. Löparskidorna blir ofta vingliga och ostadiga. Packad fin snö, blandas inte sällan med lössnö eller till och med is.

Målet

Målet för dagens skidtripp är givetvis aldrig samma. Du får därför här några olika mål, lämpliga för en skidtur från vår utgångspunkt.
Här har vi nått fram till Falkfångarfjällets vindskydd.

Det kan också vara en solgrop i Österfjällets sydsluttning.

Eller en tur till någon av de närliggande fäbodvallarna. Bugårdsbodarna är en vackert belägen fäbodvall och lämplig som utflyktsmål. På väg dit passerar du några jättelika myrar, med vidunderlig utsikt.

Bugårdsbodarnas fäbodvall


Finns det några utmaningar

Självfallet kan det finnas utmaningar på en utflykt. Åker du på kalfjället så väntar några timmars uppförsåkning.
Åker du på de stora myrarna kan du behöva passera en bäck som vaknat tidigt. Det kan bli en omväg innan du hittar en isbrygga, som den jag fotat ifrån, för att ta dig över bäcken.

Du kanske passerar ett vindskydd, där snön på taket länge bitit sig fast, men till slut tvingats ge upp och rasat. Det kan bli ett rätt häftigt motiv.

Njutning

På Västfjället

Oavsett vilket fjällsluttning du befinner dig på, eller vilken fäbodvall du besöker, så väntar belöningen på dig.
På rygg i en solgrop, eller kanske direkt på skaren under de allra mest generösa dagarna, så är det bara att ta emot det naturen bjuder dig på. Utsikten, känslan av frihet, utrymme för tankar och………………

…..en kåsa med kaffe.

Det finns en anledning till varför jag bor i Jämtland.

Lämna ett svar