Helheten är viktig för att må bra

Ganska ofta går det läsa att vi svenskar är ett folk som mår dåligt. Ohälsotalen stiger. Vi pressas för att passa in i en norm som är skapad av en ständig jakt på prylar, kläder och att ständigt vara tillgänglig och synas med ett brett leende i olika sociala medier.
Den största jakten på att vara lycklig och tillgänglig verkar finnas bland ungdomar, men den finns absolut även längre upp i åldrarna.

Däremellan kan vi läsa att bara vi äter rätt så mår vi bättre och givetvis så ska vi motionera regelbundet. Det ökar också välbefinnandet.
Jag är den förste att hålla med om att rätt mat och regelbunden motion är viktigt för hälsan, men det är inte allt.

När jag för en tid sedan lyssnade på Anders Wallensten, läkare och epidemiolog, som nyligen kom ut med en bok om vår hälsa och vad som påverkar vårt mående kom en del tankar.
Jag minns också många samtal med Rolf Larsson, akupunktör, som behandlade mig för tinnitus.
Samtal som fick igång många tankar hos mig.

Hur ska vi tänka
Vi kan börja med att ha den gamla kunskapen om att människan har funnits och levt på jorden i många miljoner år. Sedan tänker vi på att vårt nuvarande sätt att leva, med alla tänkbara bekvämligheter och med många timmar varje dag, framför datorer, telefoner och teve.
Vi som människor har inte förberett oss på vårt nuvarande levnadssätt, som kan sammanfattas ungefär så här:
Vår kropp skiljer sig inte från en jägare och samlare som levde för hundra tusen år sedan men vår tillvaro är väsensskild. Hur påverkar det oss att ha en kropp som är skapt för andra påfrestningar än i dag och hur kan vi dra nytta av kunskap om vårt förflutna?
Jag tar upp några viktiga saker:

Viktigt – naturen
Att vistas i naturen är rogivande. Du behöver inte vara på väg på jakt, som våra förfäder var. Ta en promenad längs en skogsstig, ta dig tid att stanna och lyssna på fågelsången, sätt dig vid en å eller bäck och lyssna på porlandet. Den stress som du kanske kände när du gick ut i skogen är borta när du återvänder.
Naturen är vårt bästa apotek.

Att sitta en stund vid en å är alltid rogivande och avkopplande.

Viktigt – sömn
Ofta underskattat för den goda hälsan. Inte sällan att man hör, ”jag satt och jobbade till klockan två i natt för att få färdig rapporten.” Stiger man då upp klockan sex för att gå till jobbet, så fick inte kroppen mycket vila den natten. När dessa korta nätter sätts i system, sliter man ut kroppen i förtid.
Och tänk igen på hur våra förfäder levde. Ofta kroppsarbete på dagarna, vilket medförde att de var trötta på kvällarna och somnade tidigt.
Trots deras hårda arbete, jämfört med vårt fysiskt lättsamma (oftast), så var nog våra förfäder mera utsövda nästa morgon och slet inte på samma sätt på kroppen.

God sömn är guld värd

Viktigt – inget skuldbeläggande
Ibland hinner vi inte allt som vi föresatt oss och så kommer det dåliga samvetet. Lite beroende på vad det är som vi inte hunnit så sitter det dåliga samvetet i olika länge. Vi är på något sätt mästare på att anklaga oss själva och det är inget vi mår bra av. Tvärtom.

Ett exempel. Vi har ett ganska nytt begrepp i landet som heter RunStreak. Det innebär att du ska spinga varje dag. Du behöver inte springa långt eller fort. Sträckan ska vara minst en engelsk mil, alltså sextonhundra meter.
Det är i sig en mycket rimlig utmaning som de flesta friska klarar av. Det är dessutom väldigt nyttig att springa en stund per dag. Jag har många fb-vänner som ägnar sig åt detta.
Det som däremot inte känns nyttigt, är när det dåliga samvetet gnager för att man, av olika anledningar, inte hunnit med sin runda.
I stället för att glädja sig åt att ha sprungit nittiofem dagar i följd, så grämer man sig och till och med mår dåligt för att man inte sprang den nittiosjätte dagen.

Nu kan skuldbeläggande vara av allvarliga art. Du hittar säkert egna exempel, men som avslutning på detta lilla avsnitt säger jag, njut av det du gjort, istället för att må dåligt för att du någon gång emellanåt inte hinner det du hade tänkt göra.

Viktigt – den ständiga uppkopplingen
Det som inte våra förfäder ägnade någon tid åt, var att hela tiden bevaka olika medier, göra inlägg på instagram och facebook, och inte sällan delta i uppslitande diskussioner på de olika medierna. De vaknade inte heller från sin sömn, för att kolla vem som skickade sms:et klockan tre på natten.
Den ständiga uppkopplingen tror jag personligen ligger bakom mycket av de ökande ohälsotalen.

Viktigt – mat och motion
Att äta regelbundet och rätt mat är viktigt för kroppen och därmed välbefinnandet. Kostcirkeln och vanlig husmanskost kan vara en bra vägledning när det gäller kosten.
Jag har redan berört hur viktigt det är med regelbunden motion och återigen kan vi gå tillbaka några generationer så förstår vi hur viktigt det var med rätt mat för att orka dagens arbete. De pratade inte om att gå ut och motionera, när de jobbade i jordbruket eller i skogen, men jag lovar att de rörde sig ofta och mycket.

Har jag levt som jag lär
Nä, naturligtvis inte. Jag har väl genom åren brutit mot det mesta av det jag skrivit om, men jag har också insett att det med små medel går att åtgärda vissa av sakerna.

Men några iakttagelser från min egen horisont:
I början av 2000 talet drabbades jag av tinnitus. I början hanterbart, men allt efter åren gick så blev suset att jobbigare. För några år sedan beslöt jag mig för att försöka åtgärda suset och gick till akupunktören Rolf Larsson.
Han var noga med att kartlägga hur jag levt och levde och bland annat minns jag hans ord när han hörde att jag under närmare tjugo år hade haft ständig jour på mitt arbete.
Det innebar att svara i telefon dygnet runt och om det hänt någon allvarlig händelse vid något kontor skulle jag åka dit. Det skedde under en period när det bland annat, någonstans i landet, sprängdes uttagsautomater flera gånger i veckan. Nattliga samtal och utryckningar blev en vana, eller kanske ovana.
När han hörde detta, svarade han enkelt, ”var glad att det enbart var tinnitus du drabbades av, det troliga hade varit en stroke.”
Under den tiden var jag också inblandad i olika föreningar och nattsömnen, förutom alla nattliga samtal, var begränsad.
Motionerade gjorde jag regelbundet, men ofta med målet att springa fjällorientering, maraton eller åka vasaloppet. Det dåliga samvetet när jag missade ett träningspass minns jag tydligt.

För något år sedan skrev jag ett inlägg om min tinnitusplåga och behandlingen hos Rolf Larsson. Du hittar det här:
https://skrivovin.se/index.php/2018/10/14/min-tinnitusplaga-och-hur-jag-tanker-nu/

Så jag känner igen beskrivningen i Anders Wallenstens bok, liksom de många samtalen med Rolf Larsson. Nu försöker jag åtgärda en del av mina tidigare brister och t.ex. så lägger jag mig tidigare än jag gjorde förut och investeringen i ett tyngdtäcke är kanske den bästa jag gjort. Nästan ostörd sömn är guld värd.

Motionerar gör jag regelbundet, men sätter aldrig några prestationsmål längre. Målet är välbefinnandet och missar jag en dag, så beror det på att jag haft något trevligare för mig och framförallt har jag inte dåligt samvete. Föreningsuppdrag som jag hade många av tidigare är snart ett minne blott. Några mindre, som jag inte upplever som tidstjuvar.

Alltså mera tid åt mig själv och det jag tycker om att göra. Min tinnitus har inte försvunnit, men åter blivit hanterbar. Jag kommer att få leva med den resten av livet.
Den ständiga uppkopplingen finns inte kvar. Ingen telefon i närheten av sovrummet.

Sammanfattningen får bli att det finns inget tydligare exempel på att må bra än genom att lära av historien.

Lärt mig av historien. En vandring för länge sedan.

4 kommentarer på “Helheten är viktig för att må bra”

  1. Uppkoppling sliter hårt på människor speciellt ungdomar. I perioder av dom ungas liv så är det mer eller mindre beroende framkallande med spel o soc medier. Vi har 2+4 barn varav 5 är utflugna så jag har sett vad det gör illa för dom😞snart inga barn som leker ute längre o tror dom inte får den viktiga grundkonditionen som våran generation har. Lite funderingar bara / Rickard

  2. Intressant och vettigt. Skulle vilja ta en promenad och få prata om dina upplevelser av tinnitus. Har susning i ena örat,

Lämna ett svar