Om pengar och lite Nicke Sjödin

Några tankar om pengar, detta som orsakar så mycket problem. För mycket pengar orsakar ofta problem, till exempel en växande girighet och för lite pengar då är vardagspusslet svårt att få till. Till det har vi konstverket som bankerna sysslar med, när pengar skapas och som borde vara förbjudet, men som har tyst godkännande av samtliga partier.
Om penningskapandet återkommer jag en annan gång – nu tänker jag på hur vi förhåller oss till pengar.
Jag börjar med Nicke Sjödins funderingar:

På´n del banka
ha dom int ens kvär
na pärning.
Dom täla om kilokronern
å tåcke.
Jäg tro´nt dom ha e hekto heller.

Pärninnga
ha före åt utlanne dom,
häll vorte vingel bort
på na anne vis
tå tåckedänn
”ekonomiska experter”
som dom kålles.

Enligt bibeln är ”Girighet roten till allt ont” och anses dessutom som den allvarligaste synden i ”de sju dödssynderna”. Därför känns inledningen på denna lilla betraktelse given, pengar och begär är något ont.
Jag ska försöka anlägga en så neutral ingång som möjligt till detta och se var vi hamnar.

Om pengar är av ondo eller av godo tycker jag beror på hur vi människor förhåller oss till dem och framförallt vilken syn vi har på människor som har mycket, eller lite pengar. I den allmänna debatten förekommer ofta nästan hätska utfall mot företagsledares och ledande politikers löner och pensionsvillkor medan det är knäpptyst om unga idrottsmäns fantasilöner. Tjuguåringar, eller strax däröver, som i hockey- och fotbollsallsvenskan kvitterar ut mellan 1-500.000 kronor varje månad och som professionella spelare, utomlands, sedan kan tiodubbla dessa summor och leva lyxpensionärsliv som 35 – 40 åringar.

Varför blir det inga utfall mot dessa personer som sysslat med sin hobby och blivit miljardärer:
Jag minns hur Percy Barnevik hudflängdes i media för sina pensionsvillkor och till och med avstod från en del av dessa, trots att han hade byggt upp en världskoncern som sysselsätter flera hundratusen personer.
Efter sin pensionering har han sedan vikt sitt liv för organisationen ”Hand in hand” som arbetar för och utbildar unga personer i företagande, främst kvinnor, i fattiga utvecklingsländer.

Nåväl dessa idrottsmän har inte skapat systemet och ska inte belastas alltför hårt för att de utnyttjar det, men ni som bråkar över en seriös företagsledares villkor, en person som utvecklat ett företag och sysselsatt många tusentals personer, hur tänker ni?


Kriminalitet
Det allra värsta som pengar orsakar är kriminalitet. Grymheter som är svåra att föreställa sig. Listan över brott som föranleds av jakt på pengar kan göras hur lång som helst. Här är något av det mest avskyvärda:

– Människohandel och prostitution, inklusive brott mot barn
– Droghandel
– Rån, hot och utpressning
– Bedrägerier, stölder, misshandel och mord mot gamla
– Illegal vapenhandel

Finns det något bra?
Finns det då inget positivt med pengar?
Som samhället är uppbyggt ser jag inget alternativ till pengar. Det måste finnas ett system för betalningar och pengar är det vi har att använda även om jag ibland skulle vilja se något annat.
Men allt beror i slutändan på vår inställning till pengar och till varandra som människor.
– Värderar vi varandra efter inkomst och förmögenhet?
– Uppträder vi olika mot varandra beroende på om den vi umgås med har mycket eller lite pengar?

Om du kan besvara de frågorna med ett tydligt NEJ, är pengar kanske inte så illa för just dig.

Drivs vi av maktbegär eller girighet

Lämna ett svar