Om presidentval och den jämtländska själen

Amerika
Inspirerad av det amerikanska presidentvalet, där begreppet ”the soul of America” kastats fram och tillbaka och både Biden och Trumph anser sig bäst veta vad den riktiga amerikanska själen innebär.
Så här några dagar efter valet känns det seriösa i den amerikanska själen rätt urvattnat.
Vid osäkerhet så vill man avbryta rösträkningen och inte minst förklara att amerikanska folket är utsatt för ett bedrägeri.

Jämtland
Jag lämnar därför det amerikanska valet utanför tankarna och försöker tänka mig in i hur ett val, efter amerikanska principer, skulle se ut i Jämtlands län.

Börjar självfallet med hur de kommunerna och regionen skulle nominera kandidater och vilka som till slut skulle få stiga fram som huvudkandidater. Tänker också på vilka argument som de kommer att använda i kampen om makten.

Vildhussens land

Ragunda
Jag börjar givetvis i Ragunda. Ljuset kommer från öster och solen stiger snabbast där och efter en snabb nomineringsomgång skulle självfallet Pär Bergvall, stiga fram som en given kandidat.
Även hans argument kommer att vara givna. Kulturkommunen, med den överlägset största kraften som vi generöst delar med oss, ja egentligen själva helt avstår ifrån för att hela landet ska få välstånd.

Att avbryta en rösträkning skulle inte finnas i hans sinne och att hängivet påtala ”Ragunda first” kan vi nog räkna med, om än med glimten i ögat.
Tror också på kommande kreativa lösningar på kommunala problem. De skulle helt enkelt auktioneras bort, enligt den tradition som fanns i Sverige under det gamla bondesamhället, när fattighjon auktionerades bort till lägstbjudande.    

Presidentens land

Härjedalen
Där gick nomineringskarusellen ännu smidigare. De har ju redan presidenten, Evert Ljusberg och den insats han gjort för länet ifrågasätts inte.
Hans ledarstil är försonlig och välkomnande och att han skulle misstänka t.ex. Per för valfusk känns fullständigt otänkbart.

Hans egen Jamtelag är också hans rättesnöre i kampanjerna och hans mening i fjärde lagrummet, ”Du ska komma ihåg att du duger som du är” är något som även övriga kandidater tagit efter.
Hans alldeles egna metod att hantera problem har också prisats i olika sammanhang. Han sjunger och hans ”Elegi över en svårartad julafton”, är svåröverträffad.

”Huga för en julaftan och huga för en jul,
huga för en julaftan och huga för en jul.
Ongan sket i vaffeljärne, i vaffeljärne
och klämt åt”

Östersund
Östersund har inte hämtat sig efter chocken för några år sedan, när den givne kandidaten förpassades till det stora mörkret, trots hans envisa och enträgna kampanjer om att ”jobb är utfört.”
Personens dröm om en presidentkarriär är dock inte svagare nu än för några år sedan. Det är bara några juridiska komplikationer som måste lösas först och det ryktas att han har etablerat kontakt med Trumph om support inför sin comeback. ”ÖFK first” kommer att bli hans paroll.   

Åre
Den del av länet, som anser sig stå för framtidsvisioner, affärskunnande och skönhet har också haft svårt att enas om en kandidat.
När de givna kandidaterna Hafstad och Pocke dragit till Skåne har fjällbyns framtidsstrategi ändrats.
Nu har de en klar strategi att flytta Stureplan till Åre och inte som Ragunda, ”skicka bort streten och inte få pröjs.”
De är också väldigt stolta över sina ghettoapotek och sitt fina förhållande till goretexindianerna.   

Berg, Bräcke, Krokom, Strömsund
Kommunerna Berg, Bräcke, Krokom och Strömsund har haft svårt att enas om någon kandidat. Man ville ”fonder lite länger.”
Strömsund saknade Beppe och Gamlin, Krokom Hernerud, Bräcke var drabbad av tunnelseende och Berg kom med ett kreativt förslag med Brutus och verkade vara allvarligt…

Allt tyder på att det blir Ragunda eller Härjedalen som får tillsätta presidentskapet.
I Åre och Östersund har den jämtländska själen skadats.
Man lever inte upp till presidentens tredje lagrum:  
”Du skall som jamt aldrig tro att du är förmer än andra eller mindre än andra.”2 kommentarer på “Om presidentval och den jämtländska själen”

  1. Ryser av bara tanken att få ett presidentval som i USA. Att hitta en personTrump med hans kvaliteter blir inte lätt. Att finna Bidens egenskaper i hans ålder blir att göra en inventering på Nipängen, Nyviksvägen eller Bergegården.
    Undrar också över om det verkligen finns någon förbättringspotential och det svaret är ett rungande JA!!

Lämna ett svar