Hjortronställen i Jämtland och Härjedalen

Ni som följer mig på bloggen, eller på sociala medier vet att jag är rätt patriotisk av mig. Jag skriver ofta om fjällvärlden, eller min gamla hemkommun Ragunda.

Den här gången är det lite annorlunda. Jag har blivit ombedd att skriva lite om just Jämtlands län och varför du ska besöka det. Jag vidgar mig därför lite, men håller mig inom länet. Just i år kanske det är mera lämpligt än någon gång tidigare, vi har nämligen ytor så du kan hålla avstånd.

I länet finns ett nätverk som heter ”Jämtlands hjortronställen” där medlemmarna på olika sätt samarbetar. Det är små företag och föreningar som har mycket att erbjuda sina besökare, men som inte får så många spaltmeter.
Jag vill därför dra mitt strå till stacken och berätta om några av dessa pärlor och varför de är värda ett besök. Givetvis har jag också några egna favoritställen som jag vill tipsa er om. 

Jag vill också visa att det finns väldigt mycket fint i länet även utanför Östersund och Åre, som är de orter som oftast syns i olika medier. Men självfallet lämnar jag inte dessa kommuner utanför.

Alltså lite bilder med kompletterande text om varför du ska styra färden till mitt län. Minst ett tips per kommun.

Ett litet axplock kommer här:

Hanris Café och butik

Vad sägs om lite utställning om karoliner, täljsten, konst och foto och sedan ett gott fika.

Gamla lanthandeln i Krokom

Carina Grahn Hellberg i butiken som också är museum

Gamla lanthandeln i Krokom där det varit både hotell och affär ända sedan 1800 – talet. I dag driver Carina Grahn-Hellberg ett lanthandelsmuseum där. Du kan handla mathantverk, nostalgisaker och titta på olika utställningar.
Du får också en härlig lektion i det jamtska språket, när du pratar med Carina.

Fröå gruva
Fröå som ligger på Åreskutans östsida, kallas ibland för byn som dog. I dag kan man se att den i högsta grad lever. Historiska torp, gammal vattenteknik, guidning och servering.
Titta på: www.froagruva.nu

Hållandsgården

Pilgrimskyrka byggd efter stavkyrkomodell.
Kyrkan är byggd på 1100 – talet.

Hållandsgårdens är ett pilgrimscentrum som ligger vackert vid S:t Olofsleden och där mycket av pilgrimsledens historia finns bevarad.
Se: www.hallandsgarden.nu

Glösa Älgrike, Backgården, Jo-Gården i Åse, kalkstensmuséum
Tre smultronställen inom gamla Alsens kommun. Glösa Älgrike är förmodligen det mest kända av dem. En plats fylld med sextusen år gamla hällristningar, utställningslokal om hur det gamla jägarfolket levde i Jämtland och hur de bland annat använde älgen för att överleva.
Du kan se mera på: www.glosaalgriket.se

Här berättar duktiga guider vid Glösa Älgrike för en intresserad skolklass.

Vid Jo-gården i Åse, finns ett litet intressant museum, som tillhör Alsens församling och där man kan följa hur kalken bildades för 500 miljoner år sedan och hur den senare har använts genom tiderna.

Kalksten från Silurtiden

Vid Backgården, som är föreningens hembygdsgård, finns utställningar om Alsens äldsta historia och vanligtvis också konst- och hantverksutställningar, samt givetvis möjlighet till gott fika.

Hällingsåfallet
Inte långt från Gäddede finns ett imponerande vattenfall, Hällingsåfallet. Det är fyrtio meter högt och faller ner i Sveriges längsta kanjon. Luftfuktigheten är mycket hög och det kan vara lite dimmigt runt fallet. Det finns vissa mossor och lavar som behöver den fuktiga dimman för att växa och leva ett bra liv i närheten av fallet.
Runt området finns en vandringsled på omkring fem kilometer.


Kretsloppshuset i Mörsil
En slags feel-good-upplevelse med restaurang och café i en fantastisk trädgårdsmiljö.
Ekokogisk profil på mat och dryck i butiken, i det egna mathantverket och i anläggningen som helhet.
Titta gärna på: https://kretsloppshuset.com/index.php

Några pärlor i Ragunda
Den kommun som kanske har det rikaste kulturutbudet av samtliga kommuner i länet och som ligger vackert beläget mellan grönskande och snälla berg.

Ragunda gamla kyrka som uppfördes i sin nuvarande form i slutet av 1400-talet. Det finns uppgifter om en ännu äldre kyrkobyggnad, från troligtvis 1100 -talet, men det är nog inte denna. Den här kyrkan ligger vackert med utsikt över Indalsälven.


En fantastisk byggnad i Utanede, Bispgården som invigdes 1999 till minne av Kung Chulalongkorn. Bakgrunden till byggnaden är en fantastisk historia om en grupp thailändska dansare på besök i kommunen som fick höra att kung Chulalongkorn en gång varit där. De bestämde sig att starta en insamling för att bygga en paviljong och nu finns den för beskådande.
Döda fallet, med sina fantastiska jättegrytor är namnet på det torrlagda vattenfall. som tidigare hette Storforsen. Det uppkom genom att Indalsälven mellan den 6 och 7 juni 1796 tog en ny fåra efter att ha brutit igenom den sandås som dämt upp älven och bildat Ragundasjön.
Genombrottet skedde efter ett oförsiktigt grävningsarbete i åsen för att åstadkomma en flottled.
Döda Fallet och Thailändska Paviljongen ligger bara två mil ifrån varandra.

Krångede museum är ett annorlunda upplevelsemuseum, där du får uppleva mycket av den tidsanda som gällde under tiden när kraftverket byggdes. Bygget pågick i flera årtionden och stod klart på fyrtiotalet.
Du hittar, film och fotoutställning. Upplev hur det var att arbeta som vattenrallare, bergsprängare och dykare.
Mycket besöksvärt.

En lämpligt kort fjällvandring – Dromskåran

Dromskåran i Oviksfjällen, når du från Bydalen. Den delen av fjällkedjan ligger faktiskt i Åre kommun, men är starkt förknippad med Oviksfjällen, som i övrigt tillhör Bergs kommun.
Dromskåran är en canjon, nästan en kilometer lång, och mer än femtio meter djup. En lämplig dagsutflykt dit även barn kan följa med på vandringen.

Snilleriket i OvikenI Oviken finns ett område som går under namnet Snilleriket. I området har ett stort antal ”snillen” bott, t.ex. John Ericsson och Georg Adlersparre.
Här är några av tänkbara besöksmål.
Mer info finns också på: https://snilleriket.se/index.php

1. Bingsta-Smedjan vid Bergs Hembygdsgård i Hoverberg.
2. Hovermo Industriminne 2001 och ett omfattande Gårdsmuseum samt café. Guidade visningar enligt bokning samt vissa veckodagar sommartid.
3. Gisselfors Kaggfabrik demonstreras sommartid för bokade grupper. Dessutom allmän visning vissa annonserade dagar.
4. Persåsen med sina minnesrum, kulturstigar och konstutställningar har i princip öppet året runt med värdshus, stugor, hotell och konferenslokaler.
5. Logårdsstugan där riksspelmannen Anders Heljeback föddes står nu på Ovikens hembygdsgård vid Gamla Kyrkan. Sommaröppet lör- och söndagar eller efter överenskommelse per tel 0730-48 50 88.

Ett litet axplock från Härjedalen


Självfallet ska du besöka Härjedalen och åka Sveriges högst belägna landsväg, där du passerar Flatruet. Därifrån ser du det pampiga Helagsmassivet.  
För den vandringssugne är Helags ett mycket bra mål. Du hittar övernattningsmöjlighet och en fantastisk utsikt.

Och är du i Härjedalen ska du givetvis stanna för i Tännäs och hälsa på de här urtidsdjuren, Myskoxarna.
Och om du ändå är i Härjedalen på sensommaren, då kan du passera Ramundberget och hitta en sån här skörd.

Östersund – Frösön
Här finns oerhört mycket att se och uppleva och det är svårt att plocka sevärdheterna. Men jag nämner några:
Frösö kyrka, den ”klassiska” bröllopskyrkan, som ligger högt med utsikt över stora delar av Jämtlands fjällvärld.
Givetvis också Jamtli historieland. Friluftsmuseum av Skansentyp, fast bättre om du frågar mig.

Från Frösö kyrka

Tännforsen

Ett nedslag i västra Jämtland, kan ge den här utsikten. Tännforsen, som är värd ett besök både sommar och vinter. Vild, farlig och vacker.

Skidåkning i Gällö
Det låter väl exotiskt, att mitt i sommaren kunna ge sig ut i nypreparerade skidspår. I Gällö, Bräcke kommun kan du göra det. Där finns Sveriges längsta skidtunnel och är väl värd ett besök och en motionstur.
Läs mera på: www.https://midsweden365.se/

Men kom ihåg.
Oavsett var du besöker vår fina natur, så är en stund i ryggläge ett måste. Studera molnen, lyssna på tystnaden och njut.

Lämna ett svar