Om nya och gamla svenskar och mörkerkrafter

När jag läste ett kort referat från Jimmie Åkessons senaste tal förundrades jag, över många saker och nämner några:
– Visst är det fantastiskt att ALLA partier innan sd kom med i Riksdagen har gjort allt fel.
– Visst är det fantastiskt att han ser ett Sverige i totalt förfall, där inget verkar fungera.
– Visst är det fantastiskt, att förutom övriga partier, så står invandrare för allt elände som händer i landet.

Jag såg inte att han nämnde att en dryg miljon utlandsfödda, varje dag går till jobb eller skola.
Jag såg inte heller att han nämnde, att av sjukvårdens samtliga anställda är ungefär 25 % födda utomlands. Skulle dessa skickas hem, tror jag vi får problem som är värt att nämna som just problem.

Firandet
Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag och jag har ofta sagt, att ”jag tycker om det svenska nationaldagsfirandet” och motfrågan brukar alltid bli, ”Vadå för firande, vi firar väl ingenting”
Ser vi det historiskt så firar vi självständighetsdagen från danskarna år 1523 och för minnet av en regeringsform 1809. 
Men vi har mycket från vår egen tid att fira. Listar några saker:

Lugnet
Jag föredrar det lugna svenska firandet. Det har förändrats över tid och har inget riktigt fast form, vilket jag också tycker är bra. Låt firandet variera allt eftersom landet och människorna förändras.
Det finns förmodligen personer i storstäderna som säger att landet inte är lugnt och att det finns alltför mycket kriminalitet. Men för landet som helhet gäller inte det.

Jag är glad att vi slipper ett hysteriskt flaggviftande, eller stora militärparader som visas upp i andra länder.
Jag vill att firandet ska vara personligt, gärna med en stunds eftertanke och tacksamhet. Det kan vara med släkt och vänner, kaffe och jordgubbstårta i trädgården, musikkåren på Skansen eller folkmusik vid någon hembygdsgård.

Det gamla

Vi har en lång historia i landet och ett oerhört kulturarv att förvalta. Något som delvis lyfts fram vid hembygdsgårdarna. Det ska vi fira och bevara, men gärna också utveckla.  
Vi har gamla personer som har mycket att berätta. Låt dem komma till tals på nationaldagen. Att få berättelser från tider när budskap inte gick via facebook och twitter. Allt för att hålla ihop vår historia.

Det nya
Här finns det mycket vi kan göra. Vårt land har tagit emot många nya människor, både i närtid men också under många perioder tidigare.
Det ska vi vara stolta över och vi måste inse att alla nya medborgare genom åren har bidragit till vårt lands utveckling.
Och det är här som jag tycker vi måste tänka längre än till de skjutningar och sprängningar som då och då pågår, och där flera av förövarna är födda utomlands. Vi måste se, det som Jimmie Åkesson, så tydligt blundar för, nämligen alla som kommer hit och bidrar till landets försörjning.
Jag kan inte komma ifrån tankarna på hur sjukvården skulle sett ut idag, om inte alla utlandsfödda funnits.

Fördomar
Även jag har haft fördomar mot vissa utlandsfödda och ska nämna två exempel som lärt mig mycket:
1. När jag var IT-ansvarig (det hette nog ADB-ansvarig på den tiden) i gamla Sparbanken Jämtland, ringde en lärare från Komvux och undrade om en utländsk elev fick komma och intervjua mig. Han var från Irak och han fick givetvis komma.
Han kom och vi började prata och ganska snart kände jag att han hade kunskaper som inte jag hade. Jag lyckades föra över samtalet till hans bakgrund och fick veta att han hade universitetsexamen i ekonomi och systemvetenskap. Han hade varit IT-chef för ett företag med omkring tiotusen anställda.
Jag fick lära mig mycket och han fick kontaktuppgifter till personalchefen för Sparbankernas gemensamma datacentraler. Om han började där, vet jag inte.

2. När många av de banksammanslagningar som jag upplevt, var genomförda hamnade jag på Koncernsäkerhetsavdelningen vid huvudkontoret i Stockholm. Där fanns en anställd från Iran. I ett projektarbete där vi båda deltog skulle vi presentera oss för varandra.
Han hade en liknande bakgrund som en person jag nyss beskrev, men vi övriga i projektgruppen blev också nyfikna på hans till synes goda språkkunskaper och han förklarade försynt att han ”kunde bara sju språk”, vilket väl var dubbelt så många som vi övriga kunde.

Sedan jag slutade i banken har jag haft en del kontakt med honom och han har fortsatt sin karriär som koncernsäkerhetschef i först ett stort försäkringsbolag och nu finns han hos en stor statlig myndighet.

Jag nämner dessa personer som exempel på vilken enorm kunskap som invandrat till landet och som Jimme med flera är fullkomligt blinda och döva inför.
Vi måste anstränga oss för att se nysvenskar som individer och inte som ett kollektiv.

Men för att ingen ska missförstå mig, så ska självfallet grovt kriminella invandrare straffas och utvisas.

Nationaldagen

Låt nationaldagen fungera som en ”välkommendag” till nysvenskar. På många håll i landet sker det redan, låt detta växa. 
Låt dem berätta sin historia och hur de kan bidra till att förbättra Sveriges framtid.

De unga
Försommaren är ungdomens tid. Nykläckta studenter som ännu inte begränsat sitt synfält eller sin tro på livets möjligheter. Dessa friska fläktar ska givetvis uppmärksammas. Dans, idrott, glädje och obegränsad framtidstro. Här är givetvis kombinationen med våra nysvenska ungdomar given.
Bland dessa finns det kanske en ny Laleh….

Friheten
Vi lever i ett fritt land. Vår allemansrätt är unik och jag minns den förvåning jag möttes av från en professor från ett afrikanskt land, när han frågade mig om han fick gå upp på fjället i Gräftåvallen och jag bara svarade, ”ja visst det är bara att vandra.” Han frågade efter en stund om han kunde bo i tält en natt på fjället. Återigen svarade jag bara: ”Ja visst” och fick samma frågande uttryck emot mig.

Han vågade emellertid inte bo ensam på fjället och en vänligt sinnad person följde honom och bodde tillsammans med honom i tältet. Den afrikanske professorn fick, i total tystnad och frihet, se soluppgången på Österfjället, något som han förmodligen aldrig kommer att glömma.

Vi har mycket att vårda och fira i landet. Jag hoppas att vi står emot alla mörka krafter som verkar just nu.
Det här inlägget kan mycket väl orsaka några hatmail till mig. Det har hänt tidigare.

Jag tänker ändå fortsätta att försvara vår frihet och öppenhet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 kommentarer på “Om nya och gamla svenskar och mörkerkrafter”

 1. Torbjörn,
  Innerligt TACK för ditt inlägg som jag verkligen ställer mig bakom.
  Påminns då jag läste din text att jag (dumdristigt svenskt) önskade andas ”frisk luft” i midsommartid utanför Tehran i tidigt 80-tal.
  Jag tog Jeepen ut ur miljonstaden körde ut/upp mot bergen på mindre och mindre/smalare stigar.
  Klättrade upp på ett av de (branta) bergen, andades FRISK LUFT och njöt av FRI UTSIKT.
  Det tog inte lång tid innan det kom en tungt beväpnad Toyota Landcruiser med stirriga unga revolutionsgardister i och som frågade vad jag gjorde där.
  De var extremt hotfulla och hävdade att jag var spion och på förbjudet område.
  Jag skulle tillfångatas och föras till fängelse för detta extrema brott.
  Tilläggas skall att det fanns absolut inget farligt/hotfullt i närheten.
  Bara höga berg…
  Efter ett visst parlamenterande inkluderande ett ”pekunjärt” inslag fick jag (nära) eskort ner till den asfalterade vägen.
  Tänker ofta på ovanstående incident då allemansrätten kommer på tal här hos oss och som vi tar för givet.
  Avslutningsvis vill jag också hedra din text om de nysvenskar som i mångt och mycket berikar livet för oss som föddes här.
  Inte bara musikaliskt utan även det nya kulinariska äventyr som numera finns inom våra gränser.
  /7mats

  1. Tack Mats för din kommentar.
   Den visar tydligt hur fint vi har det med vår allemansrätt och våra nysvenskar bidrar oerhört mycket i samhället. På något sätt skulle det uppmärksammas mera. Mörkerkrafterna får ett alltför stort utrymme och är alltför ensidiga.

Lämna ett svar