Världens bästa friskvård.

Nu är ”Hittautkontrollerna” åter på plats i skogen. I fjol gjorde jag ett tidningsreportage om förra årets ”Hittaut” och hur uppskattat det har blivit.
Eftersom jag själv uppskattar att vistas i skogen och gärna letar hittautkontroller så kommer lite från reportaget och några egna tankar.

I de karantäntider som vi har nu är behovet att röra sig utomhus ännu viktigare tidigare och hittaut är en perfekt form att för att hålla igång både kroppen och knoppen.  

Vad är Hittaut?
Det påminner om tidigare liknande satsningar, som orienteringsförbundet gjort, till exempel, Trimorientering och Naturpasset. Men Hittaut har moderniserats.
Kartor går att få tag i på olika sätt. På många ställen skickas de ut med post till alla hushåll i området, men du kan också gå in på länken: https://www.orientering.se/provapaaktiviteter/hittaut/  och själv skriva ut den karta du vill använda. Dessutom brukar det finnas kartor för utdelning på bland annat sportaffärer, turistbyråer.
Var i landet du hittar ”hittaut” kan du se på följande länk: https://www.orientering.se/hitta-orientering/

Sedan är det bara att ge sig ut i skogen och leta kontroller, som kallas checkpoints.
Koderna som står på kontrollerna kan man registrera på orienteringsförbundets hemsida eller via en app i telefonen. Därefter kan man jämföra sina egna resultat med andras samtidigt som man är med i utlottning av priser.
I fjol arrangerades Hittaut på 46 orter i landet och blev en succé

Några röster
I fjol var Lars-Erik Gahlin ansvarig för Hittaut i Östersundsområdet och sa så här varför Hittaut blivit så populär:
– Lätt att få tag i kartor som dessutom inte kostar någonting. Det är enkelt att registrera kodsiffrorna direkt via en app i mobilen, eller om man vill i datorn i efterhand. Då ser man direkt en poängställning och kan jämföra sig med andra.

Och han fortsatte:
– Det är friskvård. Jag påstår utan att tveka att det är årets bästa friskvårdssatsning och många tycker att det är roligt att ha lite problemlösning på sina motionsrundor.

Mona Brorson
Bild: Fredrik Eliasson

Skidskytten Mona Brorsson sa så här:  
   – För mig har det varit ett sätt att få mina långpass att bli lite roligare genom att få ha små delmål under löppassen. Sen är ju löpning i obanad terräng riktigt krävande och ger starka ben!
I fjolårets sammanställningar ser man att flera elitidrottare varit flitiga ”Hittautare”, till exempel Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson.

Ulla Jakobsson

Ulla Jakobsson, 84 år, med en elitbakgrund som både längdåkare och orienterare, och en elfteplats i SM som bästa placering, sa så här:
   – Eftersom jag har orienterat så mycket tidigare så är det fantastiskt roligt att få vara ute med kartan igen. Känslan när man ser att kartan och verkligheten stämmer är härlig, säger hon.
Hon hade också sett många andra roliga saker:
   – Jag har sett så många barnfamiljer som har varit ute tillsammans i skogen. Alla har haft en karta och man har letat kontroller tillsammans. En perfekt sysselsättning om man vill göra något tillsammans.
Även Ulla nämner friskvården flera gånger.
   – Jag har fått min kropp för att den ska röra på sig och jag tänker aldrig på min ålder. Jag njuter när jag är ute i skogen med kartan.

Elisabeth Jämting och Birger Jönsson

Birger är en av de äldsta som deltagit under sommaren. De hade aldrig orienterat tidigare och framförallt Elisabeth beskriver en nästan euforisk känsla när hon i fjol fick kartorna och provade.
   – Jag läste instruktionerna och kände att det här verkade inte speciellt svårt och när jag gick ut på första kartorna och hittade kontrollerna blev jag glad som ett barn, berättar hon skrattande.
Förutom nöjet så har dessutom Elisabeths vandrande gjort att hennes knä blivit helt bra och all värk har försvunnit.
De betonar också att det ska vara trevliga utflykter och tar gärna fika med sig till skogen.  

Hur gör jag
I fjol var jag flitig gäst i skogen i början av sommaren, men blev bekväm i slutet. Målet i år är att försöka utnyttja hela perioden och vara ute i skogen så ofta jag har möjlighet.
Hoppas att vi ses vid någon kontroll!

Så här ser en checkpoint ut

2 kommentarer på “Världens bästa friskvård.”

Lämna ett svar