Tankar om Maj – brytningstid. Lika men olika.

Jag blir sällan sentimental när det kommer en ny månad. Men maj är annorlunda.
På något sätt är maj månads ingång mera definitiv är andra månader.
Vintern tar slut. Månaden i sig är rätt skön och fågelsången är härlig att lyssna till, men den påminner också om att vi har snart har sommaren framför oss och ni som har följt mig vet att sommaren inte är min favoritårstid.

Nu är det dags igen och denna maj månad kommer inte att likna någon maj månad tidigare. Vi kommer att vandra mera för oss själva, vi kommunicerar mera via telefon och sociala medier och uteserveringarna kommer att vara glesare befolkade än annars. Vi kommer säkert att se bekanta som blir arbetslösa och företag som vi lärt känna kommer inte att finnas kvar.
En sak. när det gäller sociala medier, är att det blir lika och olika. Vi kommer att hitta självutnämnda experter som villigt berättar om alla fel som myndigheter och experter gör. Det är samma experter som tidigare berättat hur vidrig Greta Thunberg är ochhur kriminella alla invandrare är, trots att många av dem nu jobbar inom vården och sköter de av oss som blivit sjuka.

Men det finns några fantastiska ljuspunkter och jag nämner några:
Vintern tar inte slut överallt och att en dag i början av maj få ge sig ut på skidor, på stenhård skare, med ryggsäck, renskinn och gott fika är dagar att minnas.
Skidföret kan fortfarande vara perfekt om man går upp på höjd och för det mesta behöver du inte ens gräva en grop för att skydda dig från vinden.
Det är bara att lägga ut renskinnet direkt på skaren. Vindstilla och strålande sol

På fjället i vårsol.

Lundastudenternas vårsånger är min i särklass bästa och äldsta tevetradition. Jag har några år som manskörssångare i bagaget och vårsångerna, vårkonserterna och de efterföljande festerna minns jag med välbehag. När lundastudenterna tar ton, kommer det alltid några positiva minnen.

Inte Lunds studentsångare – men väl Östersunds sångarbröder under en konsert i Wales.

Fågelsången är som musik. Att gå på stigarna längs någon av åarna jag har nära och lyssna på tystnaden och fågelsången är som balsam för själen. Luften är sval och ren från avgaser.

Vissa år är även kalfjället vandringsbart. Snöfläckar finns givetvis kvar som en påminnelse om den försvunna vintern. Det är lite blötare längs lederna än vanligt, men luften är ren och utsikten är gratis.

Försiktighet gäller i skog och på fjäll under maj månad.

Försiktighet
Men jag vill tillägga en mycket viktig sak.
Att vistas på fjället eller i skogen under maj månad innebär att du ska vandra och röra dig med stor försiktighet.
Hela naturen är en barnkammare. Det föds ren- och älgkalvar, björnar och andra djur kommer fram med sina ungar. Fågelungar kläcks och alla dessa har sin rätt att växa upp utan att vi människor ska störa dem.
Visst är det härligt att se en mamma med ett barn oavsett vilken djurart det är, men då gäller samma talesätt som vi matats med under flera månader. HÅLL AVSTÅND.

Till sist så kanske jag någon gång berättar om varför sommaren inte är min årstid. ….

2 kommentarer på “Tankar om Maj – brytningstid. Lika men olika.”

  1. Vilket flöde av ord!!! ♥️ Varifrån kommer det? – Från ditt hjärta. Det är fylld med medkänslor till människor och djur. Så fint skriven, poetisk berättelse om dagens evighet – om kärlek. Oh, vad älskar jag Jämtland!!!

    1. Tack snälla du för de orden.
      Och ja, jag tycker om att skriva och jag tycker om vår del av landet…..

Lämna ett svar