Femte årstiden – när livet är som bäst

Just nu är vi i norra halvan av landet inne i femte årstiden. Den årstid som jag tycker allra bäst om. På samiska heter den gidádálvve.
Samernas årstidsräkning, med åtta årstider, passar väldigt bra i fjällvärlden.
Jag ska med bilder och och lite text försöka berätta varför den är speciell och att det är en perfekt tid om ni vill besöka norra Sverige.
Jag skriver utifrån Jämtländsk horisont och är inspirerad av fjällen, men jag tror att alla som bor och vistas i de övriga norrlandslänen känner igen sig.

Drommen – sedd från Västfjället

Jag tänker på mars, april och maj.
Det går i fjällen ofta sammanfatta med, sol bländande vit snö, stenhård skare och underbar skidåkning.
Att skida fram över vidderna och sedan njuta av sin medhavda matsäck i en snögrotta är en av livets absoluta höjdpunkter.

Under andra halvan av april och maj brukar vårvintern övergå i vår. Vi är rätt få som vistas i fjällen under denna tid. Påsken är förbi och då slutar många med fjällfärderna.
Jag kan bara säga till er som slutar åka till fjälls efter påsk – ni gör ett misstag.
Både i slutet av april och maj kan skidföret vara perfekt om man går upp på höjd och för det mesta behöver du inte ens gräva en grop för att skydda dig från vinden.
Det är bara att lägga ut renskinnet eller liggunderlaget direkt på skaren. Vindstilla och strålande sol.

Vid vindskyddet på Falkfångarfjället

Samtidigt börjar i de lägre områdena snön att smälta, små bäckar blir under några veckor stora åar. Fågelkvittret gör sig påmind och luften är sval och ren från avgaser. Fågelkvittret är som musik

Det enda ljud som ibland avbryter fågelkvittret och porlandet är det bästa ljuden. Det är tystnaden.

Jag skulle vilja stoppa tiden nu!

Lämna ett svar