Blåkulla och Corona

Först och främst – den häftiga häxbilden är tecknad av min tidigare kollega Bernt Källström.

Under de senaste åren har jag haft nöjet att vara Blåkullareporter. Jag har fått en unik insyn i häxornas förberedelser inför färden och även kunnat rapportera om livet på Blåkulla.
Rapporterna har blivit så populära så i fjol bestämde sig många män att också göra en färd till sitt Blåkulla. Det handlade om jämställdhet, menade de.

Hur var deras färd – några iakttagelser.
Ingen kvast – det var flyg i business class som gällde.
Ingen kaffepanna – däremot personliga minibarer
Inget lägerboende – det var lyxhotell med all tillgänglig service
Ingen nykterhetskontroll – det gällde bara kvaståkarna
Inget grillkalas – De hade kopierat nobelfestens meny

Corona
Inför årets avfärd har jag fått samma inbjudan och jag försökte förbereda mig på att följa både männen och kvinnornas Blåkullafärd, men så kom ett virus. Ett virus som orsakat problem för framförallt männen.
Kvinnorna beskyddas ju av satan själv och får inga virusproblem, medan männens Blåkulla, egentligen inte finns mer än i deras huvuden. Det var gubbar ute på en lustresa.

Kvinnorna har förberett sig i stort sett som vanligt, medan männen har tagit alla chanser att smyga sig med. De har till och med gått med på att flyga kvast, men de släpps inte in.

Förtroenderådet
Vid det sista sammanträdet inför avresan i Häxornas förtroenderåd, diskuterades männens begäran ingående. Det fanns en grupp, framförallt från Stockholmshäxorna, som ville att några män skulle få följa med. De hänvisade till att de franska häxorna under några år har haft unga manliga betjänter. Efter en sluten omröstning röstades Stockholmshäxorna förslag ned och männen får stanna hemma.

Att Stockholmshäxorna använde de franska häxorna som föredöme var förmodligen ett misstag. De har orsakat irritation under flera år. De har fnyst över de nordiska häxornas kaffekultur, medan de själva dukat fram mogna och väldoftande ostar. Minst en getost, en hårdost, en mögelost och en krämig vitmögelost och till det en lämplig Bordeauxblandning. Det var framförallt Frösöhäxorna som å det bestämdaste motsatte sig några manliga betjänter.

Kvastarna 
Däremot godkändes att ett antal av häxorna skulle få testa en ny sorts kvast, som de italienska häxorna utvecklat och använt under några år.
En bekvämare modell med högt och böjt styre och mjukt fjädrande sadel samt en liten sits för katten.

Så till sist
Det blir sannolikt ett mycket traditionellt påskfirande på Blåkulla. Gubbarnas försök i fjol kommer inte att upprepas. De skyller på Corona, men jag tror det dröjer många år innan de får sin chans igen och allt beror inte på viruset. Ryktet om deras uppträdande ifjol har spridit sig och det dröjer innan någon anläggning vill ha dem som gäster igen.

Avfärd
Jag ser därför fram emot den traditionsenliga häxstarten i Gustavsbergsbacken på Frösön, skärtorsdag, klockan fjorton.

Glad påsk på er alla !

6 kommentarer på “Blåkulla och Corona”

 1. Toppen! Men vart tog jämställdhetsaspekten vägen? Vi tar den på stort allvar och skall snarast titta på problemet. Vi vill ha en samsyn i detta ämne.
  I vart fall: Karin har lovat att representera mig vid starten. Själv hinner jag inte upp p.g.a. inställda flyg.

  1. Som jag förstått det hela så är det nog männen som orsakat att de fortfarande är utanför. De gjorde ju på eget bevåg ett försök i fjol och misskötte sig.
   Tror det måste till en ny generation innan männen kan räkna med att åka till Blåkulla, samt att de också öppnar alla manliga föreningar för kvinnor…..
   Det här kommer nog inte att gå fort….

 2. Mycket intressant betraktelse över en aktuell företeelse. Många lever i villfarelsen att deinställda flygen är relaterade till det nya viruset. Helt fel! Man vill naturligtvis lämna luftrummet fritt för alla kvastflygare.
  Glad Påsk!!

  1. Önskar dig detsamma Peter…och visst är det som du säger.
   Viruset är inte allt – det ska finnas utrymme för kvastar med chaufförer också..

Lämna ett svar