Om verkligheten, sanningen och vårt kluvna land

Den engelske författaren Laurence J Peter sa vid ett tillfälle att Kompetens, precis som sanning, skönhet och kontaktlinser är i betraktarens öga
Det är en ”sanning” som jag flera gånger tänkt på, när jag i sociala medier läser om alla tvärsäkra ”sanningar” och ”verkligheter”, som många ”experter” utan att tveka strör omkring sig.

Isolera landet
Just nu är det aktuellt med smittspridning, smittskydd och virus, men det kan gälla även många andra områden, till exempel, klimatfrågan, migrationsfrågan, kriminalitet, polisfrågor, tiggarna, för att nämna några.
Experterna som finns framförallt i sociala medier behöver inte bry sig om etablerade forskares expertutlåtanden, källforskning eller helhetstänkande.
I den aktuella coronafrågan är framförallt agendan att Folkhälsomyndigheten och regeringen gör alldeles för lite. Andra länder gör mer, gör snabbare och gör bättre.
Det kan ju bara tolkas som att egna myndigheter är okunniga, anställda är arroganta och bryr sig inte om landets bästa.
Ett helt nytt virus och man har omgående sin sanning och sin verklighet klar för sig.

Frågor som sd driver
I många diskussioner som pågår på nätet är det frågor som sd på olika sätt har drivit. De är skickliga att få igång diskussioner och många s.k. experter hakar på. De har varit framgångsrika på till exempel klimatfrågorna, invandrarfrågor, migration, rasism, kriminalitet, tiggarnas situation och många andra.
Utan någon som helst källkritisk granskning hävdar de den etablerade forskningens otillräcklighet.
I den kris som pågår nu har sd kommit i bakvattnet. De var uppenbarligen, lika lite som övriga partier, beredda på kraften i epidemin och deras vanliga angreppssätt i olika frågor har försvunnit.

Men det jag reagerat allra mest för är att många personer som jag vet, inte sympatiserar med sd, ändå dras med på sociala medier och sprider ett budskap som egentligen tillhör deras politiska motståndare.

En viss tystnad inträdde när en del sprängningar kunde hänföras till nazistgrupper och gängskjutningar till kriminella mc-gäng.
Kanske lite svårare att hitta vems sanning och verklighet man ska företräda.  

Några exempel till
MÅNGA VET med total säkerhet att muslimer ligger bakom all terrorverksamhet i världen. Det är ju trots allt bara 1,5 MILJARDER människor som tillhör Islam så det är ju inte så svårt att hålla reda på.

Tänk om det även här finns en eller flera verkligheter, t.ex:
– troende muslimer som offrar allt för sin religion, t.om begå terrorhandlingar.
Tänk om alla dessa inget högre önskar än att ha ett normalt familjeliv och ett jobb att gå till.

Högutbildade personer som tvingas gå arbetslösa trots att det är brist på personer med deras kompetens. Jag har träffat många sådana.

Att våra fängelser är lyxhotell VET många. Det ställs inga krav på de intagna och de erbjuds universitetsutbildning och obegränsat med permissioner.

Tänk om det finns en annan verklighet, t.ex:
– Intagna som isoleras under mycket lång tid.
– Intagna som hotas, kränks och förnedras av både andra intagna och väktare.

Jag har, tack och lov, aldrig varit intagen på fängelse, men har besökt många anstalter och har bekanta som varit intagna.
MIN verklighet är att fängelser INTE är lyxhotell.

Jag då
Bara för att jag inte ska betraktas som någon som bara irriterar mig på andras åsikter så tar jag upp en verklighet som jag ser den. En verklighet som jag på olika sätt skrivit om flera gånger tidigare och det är vårt kluvna land.

Coronapandemin har lärt mig
Att det inte behövs krig för att Sverige kan bi isolerat, det räcker med ett virus. Dessutom har vi sett att vi inte kan förlita oss på att EU ska rädda Sverige när vi får en bristsituation.  

En annan sak är den förvåning som finns i vissa kretsar över att man nu inte kan eller får göra precis som vi alltid gjort.
Tänk att inte få åka till Åre och festa under påsken.
Tänk att vi inte är välkomna?


Nåväl jag tror Årebor och andra i länet vill hälsa alla turister välkomna, men den brist på resurser inom vården som finns nu, gör det inte önskvärt.
Hoppas detta går hem, så att stämningen mellan land och stad inte försämras ytterligare.

Mera kluvenhet
Jag tänker på den urbanisering som skett och som jag ungefär skulle vilja beskriva så här:
I första hand de stora företagen med huvudkontor i Stockholm, påhejade av staten, tar hand om de stora ekonomiska värdena i norr i form av skog, malm och vattenkraft. Budskapet har ungefär varit:
”Ni som bor i områdena kan väl följa med och jobba i Stockholm. Till stor del har det också hänt. Det är snart inga människor kvar på landsbygden utan nu bor 85 % av befolkningen på 1,3 % av Sveriges yta.”
När det kommer ett ilsket virus till storstan kanske någon kan räkna ut konsekvensen.

Det krävs åtgärder
När det akuta läget är över skulle jag önska att riksdagspartierna tillsammans med näringslivsorganisationer och konsumentorganisationer sätter sig och planerar för nästa kris som kommer. Oavsett om det är ett virus eller en väpnad konflikt i vårt närområde.
Deras uppdrag är enkelt att formulera, men kräver mod, nytänkande och prestigelöshet. Det kan formuleras – hur ser vi till att landet inte hamnar i en beroendeställning.

Om inget görs
Då tror jag landet kommer att spricka. Vi har sett brister, men även många fina initiativ av privatpersoner och olika organisationer. När politikerna reagerade kändes det också som det fanns en samsyn i de flesta åtgärderna.
Låt samsynen fortsätta, så att hela landet utvecklas. Några exempel igen:

1. Att områden som exploaterats får skälig ersättning – det är inga småsummor.
2. Fördelning av skatter så att det blir attraktivt att flytta till mindre orter. Samma service över landet. 
3. Sätt upp mål och vidta åtgärder så att vi ideligen slipper höra om skillnader i postutbärning, ingen snöröjning, stängda BB-avdelningar, stängda skolor, stängda apotek, minskning av antalet poliser, nedlagda medieredaktioner.
Det är lite av mina sanningar och verkligheter

????????????????????????????????????

Lämna ett svar