Kontanter – för beredskap och integritet

Att jag med min bakgrund från säkerhetsarbete i bank försvarar kontanterna förundrar förmodligen en del. Jag har gjort det några gånger tidigare i olika debatter och fått frågan om ”hur jag som träffat så många rånoffer och sett så många söndersprängda uttagsautomater och banklokaler, kan försvara kontanthanteringen” 

Nu ska jag göra ett försök till förklaring och inleder med att vi måste höja blicken från vår egen vardagssituation. Vi måste se hela landet utifrån ett scenario som vi inte vill ska inträffa.

Beredskap
I händelse krisläge i landet, med långa strömavbrott förlorar vi möjligheten till handel och vi ska inte tro att vi för alltid är förskonade från kriser. Vi har klarat oss bra under många år, men det är bara att se sig om i vår omvärld, så pågår det kriser någonstans hela tiden.
Kort och swish i all ära. Det är smidigt, enkelt, rationellt och miljövänligt, men jag anser att det är en jätterisk att enbart förlita sig på de systemen.

Här måste staten ta ett övergripande ansvar. Banker och handeln har inga ambitioner och intressen att bevara kontanterna. Hanteringsmässigt är det jobbigt och det kräver utrustning för lagring och längre tids förvaring.

Men kriminella då?
Kriminella älskar kontanter, brukar en av invändningarna vara och mitt svar är att kriminella älskar alla pengar, kontanter eller digitala pengar spelar ingen roll. För kriminella är det precis som för banker och handel, lättare att hantera digitala pengar än kontanter. Dessutom är det mycket lättare att flytta digitala pengar utomlands.
Visst kan polis spåra digitala pengar, men då är pengarna sedan lång tid förflyttade många gånger och när det gäller de mer avancerade bedragarna så har pengarna försvunnit ur landet sedan länge.
En bedrägerityp som kallas ”5-flaggsbedrägerier” där jättelika summor förts ur landet, innebär att de passerar fem länders gränser innan de används för konsumtion, eller investering. Eventuellt har polisen på samma tid fått in en anmälan och kan bara konstatera att de kan ingenting göra.

”Men vid bedrägerier skadas inga personer”, som vid t.ex. rån, brukar då komma som invändning.
Min invändning blir då, ”tänk dig en person blivit av med hela sitt sparkapital genom en smart bedragare. Det blir skador, även om det inte runnit blod.” Jag har träffat flera sådana personer som fått sin framtid förstörd, än rånoffer som skadats.

Det finns en missuppfattning om att det krävs kontanter för att genomföra penningtvätt, d.v.s. tvätta kriminella pengar vita, genom att pengarna ska passera banksystemet.
Inget är mera felaktigt. Om kriminella kan tömma ett skattekonto, som det påstås ha skett i Ryssland och där svenska banker misstänks ha medverkat, då är det inga kontanter som använts.
Snabba tangentbordsklick av digitala pengar är det som skett – inte en sedel så långt ögat når.   

Integritet
Är vår integritet i fara om kontanterna försvinner?
På den frågan brukar jag svar JA och ska försöka förklara.
Varje gång vi handlar utan att använda kontanter, dokumenteras alla köp i stora datalager världen över.
Vi lämnar idag så mycket spår efter oss, genom våra mobiltelefoner och datorer, så varför ska vi överlämna vår sista skärva av integritet genom att slopa kontanterna?

Men jag har inget att dölja, blir den omedelbara invändningen.
Kanske inte. Men risken finns att det en dag är förbjudet att vara, tycka, tänka eller tro som du själv vill och då är det bra om det finns ett visst skydd inbyggt i samhället mot just den typen av maktmissbruk som är vardag i många andra länder i världen idag.
Vi har många exempel på angiverisystem som byggdes upp innan digitaliseringen tog över världen. Tänk dig Hitlertyskland, kommunistkina, kommunistryssland, Östtyskland och Cambodja så sent som på sextiotalet.
var det farligt att vara författare, journalist, lärare, ingenjör och många flera yrken. Det finns exempel på att personer avrättats bara för att de bar glasögon. De kunde tyda på att de hade intellektuella yrken och dessa skulle avrättas.
Om vi dessutom självmant berättar, genom digitala betalningar, vilka politiska åsikter vi har, sexuell läggning eller medicinförbrukning kan vi helt plötsligt och utan att vi har någonting att dölja, leva väldigt farligt.

Tyskland
Som vi ofta jämför oss med håller hårt i sina kontanter. Det är pengar utan minne och i Tyskland minns man ännu DDR och övervakningstiden med en Stasi-spion i varje trappuppgång.
Med den datanaivitet som råder i Sverige idag är det tveksamt om en eventuell totalitär ledare i framtiden ens behöver bekymra sig om att anlita några spioner.

E-kronan
Riksbankens utredning om E-kronan är intressant och kan kanske motverka riskerna med digitala pengar. Men det gäller att pengarna laddas in i kortet och inte som ett betalkort med pengarna på ett bankkonto.
Jag ser fram emot mera information om E-kronan.

Regeringsförslag om kontanter
Nyligen offentliggjordes att regeringen kommer att lägga fram ett förslag som tvingar de rikstäckande bankerna att hålla kontanter.
Jag har inte sett hur förslaget är utformat och har svårt att bedöma hur effektivt det kommer att bli. Förhoppningsvis kommer det att underlätta för handeln, inte minst i landsbygdsområdena.
I dag har många av sommarmarknaderna som brukar uppstå på sommaren svårt att hantera kontanterna i inlandet.

Men det räcker inte med det – det måste också framgå att handeln är skyldig att ta emot kontanter som betalning, vilket jag inte tror att regeringen kan lagstifta om.

Du och jag – Vad kan vi göra
Vi är inte helt maktlösa. Vi kan försöka att betala med kontanter när vi handlar. Det blir inte populärt och jag har själv under sommaren besökt tre ”sommarcaféer” och försökt betala med kontanter.
   – Nej tack, vi tar inte kontanter har svaret varit.
   En gång hade jag kort och betalade, en gång använde jag swish och en gång tackade jag för mig och gick, utan att köpa mitt fika.
Jag tror att det är sådana reaktioner som handeln måste få, för att de ska inse behovet av att ta emot kontanter.

En annan sak
Om du betalar med kontanter och tappar din plånbok, så riskerar du att förlora det du har i plånboken, kanske några hundralappar.
Om du tappar ditt kort, eller att dina kort- och bankkoder försvinner, då riskerar du att förlora alla dina besparingar.
Bara du själv vet hur mycket det är.

Ytterligare en sak
Jag har skrivit om det tidigare och kommer att göra det igen.
Kontanter är de pengar som staten, via Riksbanken, ansvarar för. Digitala pengar bildas när du lånar pengar i bank och pengarna sedan överförs till ditt bankkonto. Vid en bankkris kan du kanske räkna ut vilket ansvar en bank tar för de pengarna…..

3 kommentarer på “Kontanter – för beredskap och integritet”

Lämna ett svar