När jordgubbssäsongen är igång då är även Per-Anders Persson det.

Årets jordguppssäsong är igång och jag påminns om en tidningsintervju jag gjorde för några månader sedan med Per-Anders Persson från Gevåg. En eldsjäl inom bärodling, skogsbruk, ungdomsverksamhet och idrott. Vill berätta om en del av hans gärningar en gång till.
Du hittar länken till artikeln i slutet på det här inlägget.

En episod som visar hur etablerad Per-Anders är som bärodlare är följande. Per-Anders satt på parkeringsfickan i Gevåg, där han eller någon av hans anställda funnits i många år och sålt jordgubbar. En person stannade och kom fram och sa:
   – Herregud sitter du här än?
  Det visade sig att mannen ungefär trettio år tidigare köpt bär på samma ställe och även då av Per-Anders

Han började som jordgubbsodlare 1959 med ett litet jordgubbsland nära bostadshuset:
   – Men jag ville ha ett större land och grävde under några år upp en yta på omkring en halv hektar där vi satte nya jordgubbsplantor.
   Han grävde givetvis det nya landet för hand, med en spade:
– Det blev mycket bär och folk kom och handlade och sedan har det bara rullat på.

I slutet av sextiotalet utökades jordgubbsodlandet ännu mera då han plöjde upp ytterligare två hektar mark och satte sjuttontusen plantor. Den här gången anlitade han en traktor för att göra i ordning landet. 

   I och med denna satsning utökades försäljningsområdet ordentligt:
   – Ja, det gick inte sälja allt häromkring utan mycket såldes till Östersund, Strömsund och andra platser.

   Fortfarande driver Per-Anders sin odling i oförändrad storlek och är hela tiden närvarande i allt som sker på landen och med försäljningen.

Lite av hans filosofi har alltid varit att vårda skog och mark och utnyttja det som finns. Ett mycket tydligt exempel på det är när han grävde bevattningsdammar för sin jordgubbsodling så planterade han samtidigt in öring i dammarna.
   – Så jag är i stort sett självförsörjande på fisk. Röding av fin kvalité.

Jordgubbslandet har också gett jobb till många. Han kommer inte ihåg alla:
   – Det är många tusen som jobbat här och det verkar som de flesta har trivts. Jobbet har fått en social funktion för många.
Av alla anställda vill han framhålla några speciellt och det är fyra tjejer som invandrat från Eritrea. De jobbar både med rensning och plockning och är oerhört duktiga, men också några ryssar som återkommer varje år:
   – De hamnade hos mig av en tillfällighet för tjugo år sedan och återkommer varje år och tre av dem har nu köpt hus i byarna häromkring

Nu är jordgubbarna inte hans enda sysselsättning. Han har vistats i skogen i nästan hela sitt liv och beskriver känslan så här:
   – Jag har arbetat i skogen i sextio år och tycker att det är den bästa arbetsplats som finns och bara att vistas i skogen är min största drivkraft. Känslan att vandra i skogen där jag några år tidigare gjort en avverkning och ser hur förnyelsen växer fram är fantastisk.

   Per-Anders har aldrig använt maskiner i sina avverkningar:
   – Nej, det är handkraft som gäller. I början var det bågsåg eller svans och numera givetvis motorsåg.

Vid sidan om skog och jordgubbar så har också varit drivande för att göra Högforsens skogsområde till ett av landets bästa friluftsområde. Ungefär så här gick det till. För omkring tjugo år sedan hade Per-Anders besök av skidåkaren Sven-Åke Lundbäck, som ville åka till Högforsen och springa och han sa direkt:
   – Det här är det finaste område jag sett. Tänk dig ett elljusspår här.
   De tankarna fastnade hos Per-Anders, som kontaktade SCA för att få nyttja marken och Båkab för att förhöra sig om möjligheterna till ett elljusspår.

Några år och många timmars arbete senare fanns ett fyrakilometers elljusspår på plats. Till det finns motionsslingor på sex, åtta och femton kilometer. En idrottsförening, Högforsens Fritids IF bildades med Per-Anders som ordförande och ett klubbhus med duschar, toaletter och samlingslokal byggdes. Numera ordnar föreningen både tävlingar och mera friluftsbetonade aktiviteter varje år och skolorna är ständiga gäster. Några exempel på de arbetsinsatser som gjorts är när 2000 stubbar skulle tas bort inför bygget av elljusspåret:
   – De flesta ville anlita en grävmaskin för att ta bort dem, men jag ansåg att området var för fint och att det skulle bli för dyrt, så jag erbjöd mig att ta bort dem för hand. Det var oerhört jobbigt, men borta är dom.

   När första friluftsdagen för skolan genomfördes såg Per-Anders att många av barnen saknade skidutrustning och tyckte det kändes väldigt tråkigt:
   – Genom ett bra avtal med Intersport och egna pengar fick jag loss trettio par skidor som barnen fick. Det har upprepats några gånger så vi har nog delat ut omkring hundra par skidor till barn i området.

För något år sedan kom senaste skapelsen till. Han öppnade då ett jordgubbscafé i hans farfars hus, inte långt från hans eget. Förutom möjligheten att äta jordgubbar går det att se skidorna som hans pappa, den legendariske skidtillverkaren Jonke Persson, tillverkade till ”Håsjö” Dahlkvist och Lars Theodor Jonsson och som användes när de vann SM-guld.   

Slutsats av detta blir givetvis att om du passerar Gevåg under sommaren och ser att någon sitter vid en parkeringsficka och säljer jordgubbar. Köp några liter och njut av bär som odlats ekologiskt eller besök Per-Anders jordgubbscafé.

Länk till artikeln:
https://www.ltz.se/artikel/per-anders-har-odlat-jordgubbar-i-60-ar-manga-tusen-har-jobbat-har

2 kommentarer på “När jordgubbssäsongen är igång då är även Per-Anders Persson det.”

Lämna ett svar