Hela landet behöver genomlysas

Några ögonblicksbilder
“riiing riing!
-112 Larmcentralen Stockholm, du pratar med Patrik. Var är du och vad har hänt?
– Vi har kört av vägen utanför Täby. En av mina kompisar sitter fastklämd och blöder jättemycket.
– Ok, 3 ambulanser är på väg dit nu och är nog där om tio minuter. Kan du berätta lite mer?

“riiing riing!
– 112 Larmcentralen Östersund, du pratar med Berit. Kan du berätta var du är vad som har hänt?
– Vi är på hemväg från fjällen i Storlien och nu har vi kört in i en stor älg. En av mina kompisar sitter fast i bilen och det är massor av blod.
-Ok, en Ambulans och på väg och så försöker jag få loss en taxi. De är framme tidigast om en timme. Kan du berätta mer så kan vi se vad vi kan göra för att hjälpa till? 

Jag skulle kunna åskådliggöra skillnaderna mellan stad och landbygd på samma sätt, inom många områden, t.ex. mobiltäcktning, polis, banker, mediabevakning, närvaro av statliga myndigheter, skolor, sjukvård och mycket, mycket mera.

Inlandet
”Hela Sverige ska leva” sägs det ofta.
Låter jättebra. Vår välfärd ska ju självfallet inte påverkas av var vi bor.
Men jag börjar bli luttrad. Är så pass gammal så att jag minns tiden före internet, rutavdrag och asfalterade vägar.

Ja, det här med grusvägar upplever jag ju fortfarande och internet når man ju ibland även utanför stadsgränserna. Och rutavdraget, jag det är det som utnyttjas fem.- sex gånger så mycket i Danderyd som i Strömsund, i avrundade siffror.

Självfallet går det inte göra något åt avstånden och det går naturligtvis inte ha polis, ambulans och uttagsautomater i varje buske. Men det går att göra mycket mera för att en bråkdel av den fina devisen ”Hela Sverige ska leva”, ska uppfyllas.

Ragunda – Sista man släcker lyset
Innan jag kommer in på förslag så vill jag påminna om ett uttalande som förra kommunalrådet i Ragunda, på en partikongress, gjorde för några år sedan. 
Hon berättade att om nuvarande utflyttning fortsätter i 50 – 75 år till så kommer kommunen att bli helt öde. Inte en enda person kommer att bo kvar.
Eftersom Ragunda kanske är Sveriges största kraftverkskommun och borde vara den rikaste, men kanske är den fattigaste så känns det riktigt bisarrt att just den gamla devisen är så aktuell där, nämligen sista man släcker lyset.
Ragunda med 9 stora kraftverk inom kommungränsen men inte en skattekrona går tillbaka till kommunen

Mera elände – både för glesbygd och storstad
Skolor läggs ner, lanthandel och bensinmackar stängs och till råga på allt kom för några år sedan en rapport från Jordbruksverket att av 1000 tillfrågade ungdomar i hela landet ville bara 11 procent på landsbygden, ytterligare 23 vill bo i en mindre ort eller stad. Resten – alltså rätt exakt två tredjedelar – föredrar en större stad eller storstad.
Anledningen är inte svår att hitta. Bättre möjligheter till arbete, utbildning, samhällsservice, kultur och mycket annat. Lägger vi då till utvecklingen inom jordbruket, där en mjölkbonde per dag tvingas lägga ner fattar jag inte hur våra ledande politiker tänker.

Storstadsproblem
Det pratas ofta om glesbygdsproblem, men sällan om storstadsproblemen, fast de är kanske ännu allvarligare. I dag bor enligt SCB:s beräkningar 85 procent av Sveriges befolkning i tätorter – som utgör endast 1,3 procent av landets yta.
Vilken absurd situation!
 

Bara att se sig omkring:
1. Enorm bostadsbrist och en jättestor risk för en sprickande bostadsbubbla och jag lovar att det inte är landsbygdens bostadspriser som kommer att orsaka kraschen.

2. Vi ser redan motsättningar mellan olika grupper av människor och därmed också ökad kriminalitet.

Om denna trend inte bryts har vi en död landsbygd och en segregerad storstad.

Vad är felet – hur har det blivit så här?
Jag tror att politikerna under många år har varit så fixerad vid snabb tillväxt att landsbygden – den som inte är tätortsnära – helt enkelt inte fått chansen att utvecklas. Tvärtom, den har avfolkats och utarmats. Den har inte bedömts lönsam, om det nu inte gäller en del rekreationsområden förstås. Tänker på de som många stressade storstadsmänniskor åker till, t,ex. Åre och Sälen.

Går det vända utvecklingen?
Klart att det går, men det krävs en strukturförändring och det krävs en ny syn och framförallt en ny insyn och kunskap om vad landsbygden bidrar med. Det krävs också en förståelse för de problem som storstäderna står inför.
Vidare krävs att något parti vågar ta fighten för att driva frågorna. Man kommer att stöta på motstånd, men vi har i förlängningen inget val om inte storstäderna ska explodera och landsbygden dö sotdöden.
Vem vågar kämpa för landsbygden med sina få mandat – det kan kosta!

Vad skulle vända utvecklingen?
1. Landet måste skaffa sig en mycket högre grad av självförsörjning när det gäller livsmedel istället för att äta varor som är transporterade över hela klotet.
Av miljöskäl, av beredskapsskäl och av kvalitetsskäl

2. I dag går fastighetsskatt för företag till den kommun där huvudkontoret finns. Om detta kan man ha olika åsikter, men när det gäller kraftverksfastigheter känns det helt fel, eftersom det är i kommunen där kraftverket ligger som energin skapas och de miljömässiga konsekvenserna märks, inte där administratörerna håller till.
Jättelika miljökonsekvenser med förstörda älvar och dränkta byar eller gårdar.

3. Staten kan ålägga banker att medverka i finansiering av bostäder och se till att det finns kontanter tillgängliga i hela landet. Med den garanti som staten ställer för bankernas verksamhet är det detta ett rimligt motkrav.

4. Erbjuda perioder av skattefrihet till personer som vill starta företag i glesbygden och ju längre ut i glesbygden du kommer, desto enklare ska det vara att få de tillstånd som krävs för att leva där, t.ex. bygglov

5. Bygga ut bredbanden. Den kanske viktigaste åtgärden för att Sverige ska fungera i alla delar. Här tycker jag staten har brustit å det grövsta, genom att lägga ansvar för utbyggnaden på lokala föreningar. Undrar hur många byalag och byaföreningar som slitit sitt hår i förtvivlan för detta.
Om staten menar någonting med de fina orden, så ta ett helhetsgrepp över utbyggnaden.

6. Inte med ”automatik” godkänna nya vindkraftsparker på landsbygden och i fjällområden.  Den delen av landet har våldtagits massvis med gånger, genom gruvdrift, skogsskövling och vattenkraft och medverkat till att vi ska ha vår tredje bil och vår sjunde teve.

7. Statliga verk och myndigheter behöver INTE ligga i Stockholm. De fungerar lika bra i andra delar av landet. Staten måste ta initiativet att utlokalisera myndigheterna. Det blir bråk och protester, men jag lovar att de anställda så småningom kommer att fungera bättre i sina roller när de kan ta sin helgvila i naturlig miljö utan vindsnurror, fotbollshuliganer och störande trafik.

Till sist
Dags för paybacktime, efter åratal av utsugning och kolonialisering av landsbygden och både landsbygden och storstaden behöver räddas.
Det går att börja med glesbygdsutredningens punkter, som tyvärr verkar ha somnat in.


4 svar på ”Hela landet behöver genomlysas”

  1. Så helt underbart o klokt skrivet om det som många av oss i förtvivlan går o tänker! Tack, tack! Måtte många läsa detta o att det är början till en verklig förändring!

Lämna ett svar