Ekorrtider – finns det en genetisk skillnad mellan män och kvinnor?

Nu när skogarna fylls med bär och svamp inträder något som jag kallar för ekorrtiden. Det finns mycket positivt med den tiden och jag börjar med en fundering om det finns genetiska skillnader mellan män och kvinnor när det gäller att samla i förråden inför vintern.
För en vecka sedan skulle min fru och jag ut på hjortronmyrarna i Gräftåvallen. Vi hade varit ute och gått på myrarna tidigare och visste att det fanns en del bär.
Redan på morgonen när Kristina steg ur sängen märkte jag att något var på gång. Med bestämda steg och handlingar var hon snabbt klar att ge sig av och ute på myrarna fortsatte hon fokuserat.
Jag, måste ju givetvis ringa en del samtal och ha kontakt med omvärlden, mellan mina rygg- och knäböjningar.
Skörden blev bra och jag ska villigt erkänna att Kristina plockade mycket mera än jag, men jag vann i alla fall rasterna.
                                    

Bra skörd
Fokuserad


Jag vann rasterna

Lite tillbakablickar
Född och uppväxt på landet i ett litet jordbrukarhem så var det självklart att man den här tiden skulle plocka bär. Svamp var lite för svårt, det har kommit senare.

Jag minns att det oftast var kvinnorna som åkte och plockade bär. Männen jobbade ofta borta och deltog ibland men kvinnorna hade betydligt flera timmar i bärskogen än männen. Ofta åkte man tillsammans på sina bärutflykter. Man fyllde en bil, det var ju onödigt att åka ensam. Det var något lugnt och naturligt över utflykterna. När våra barn var små försökte vi överföra denna känsla till dem.
Förutom bär så skulle det också samlas kött, potatis och andra rotfrukter inför vintern. Förråden skulle fyllas.

Nu
En grupp människor som jag inte minns från min barndom är de som inte bryr sig om bärplockning överhuvudtaget. Det anses alltför jobbigt och något som andra kan hålla på med. En burk sylt går ju köpa på ICA eller Konsum. Att kvalitén är ljusår från den sylt du kokar själv är tydligen inte så viktigt.
Prioriteringarna är annorlunda – men jag är övertygad om att många skulle må bra av att trampa omkring i skogen och själv leta, åtminstone en del, av sina bär.

Sedan kan det i vissa fall skapas en stress över att hinna plocka väldigt mycket bär – men den delen lämnar jag därhän.

Girigheten
Och som vanligt när vissa personer hellre betalar för en vara än anstränger sig själva så uppstår en marknad för pengar. Marknaden i det här fallet har tyvärr många baksidor. Oseriösa bäruppköpare anställer själva, eller helst via bemanningsföretag, personer från andra sidan jordklotet som ska komma och arbeta i stort sett gratis och bo i slumbostäder.

Slavhandel med svenska förtecken är ett faktum och det är vår egen bekvämlighet som är orsaken.

Lärdom och en fråga
Plocka själv dina bär och vips så försvinner marknaden för giriga och kriminella bäruppköpare.  

Och så min inledande undran – har kvinnor genom åren haft så stort ansvar för att samla mat inför vintern att det finns rester kvar även i vår generation. Vad tror du?

Lämna ett svar