Varför ska du åka till Jämtland-Härjedalen?

De som följer mig på bloggen, eller på sociala medier vet säkert att jag är rätt patriotisk av mig. Jag skriver ofta om fjällvärlden, eller min gamla hemkommun Ragunda. Nu vidgar jag mig lite, men håller mig inom länet. Jag har väldigt många bilder i min dator och jag har, lite på måfå, tagit med några här.
Medvetet så har jag utelämnat bilder från Östersund och Åre. De platserna är så kända och får så mycket spaltutrymme ändå. Men jag återkommer.

Alltså lite bilder med kompletterande text om varför du ska styra färden till mitt län – gärna nu i sommar.


En fiskenatt i norra Jämtland kan se ut så här. Det är strax efter midsommar, klockan är nära midnatt och det ligger fortfarande snö på marken. Det finns ännu inga mygg och förutom några vak så är allt helt tyst.
Så här spegelblank kan Storsjön ibland vara. Många säger att det alltid blåser i Östersund, men så är det inte. Den här bilden är från Andersön, en dryg mil från stan. Ett populärt utflyktsmål för Östersundarna och många fina badvikar.

Från en annan ö, Norderön, kan du ha den här fantastiska utsikten mot de pampiga Oviksfjällen som reser sig.

Så kommer några bilder från Ragunda i östra Jämtland. Den kommun som kanske har det rikaste kulturutbudet av samtliga kommuner i länet och som ligger vackert beläget mellan grönskande och snälla berg.

Ragunda gamla kyrka som uppfördes i sin nuvarande form i slutet av 1400-talet. Det finns uppgifter om en ännu äldre kyrkobyggnad, från troligtvis 1100 -talet, men det är nog inte denna. Den här kyrkan ligger vackert med utsikt över Indalsälven.

En fantastisk byggnad i Utanede, Bispgården som invigdes 1999 till minne av Kung Chulalongkorn minne. Bakgrunden till byggnaden är en fantastisk historia. Det var en grupp thailändska dansare på besök i kommunen som fick höra att kung Chulalongkorn en gång varit där. De bestämde sig att starta en insamling för att bygga en paviljong och nu finns den för beskådande.

Döda fallet, med sina fantastiska jättegrytor är namnet på det torrlagda vattenfall. som tidigare hette Storforsen. Det uppkom genom att Indalsälven mellan den 6 och 7 juni 1796 tog en ny fåra efter att ha brutit igenom den sandås som dämt upp älven och bildat Ragundasjön.
Genombrottet skedde efter ett oförsiktigt grävningsarbete i åsen för att åstadkomma en flottled.
Döda Fallet och Thailändska Paviljongen ligger bara två mil ifrån varandra.
Vid fallet finns en vridscen där det varje sommar uppförs olika skådespel. I sommar spelas Dunderklumpen.

Krångede museum är ett annorlunda upplevelsemuseum, där du får uppleva mycket av den tidsanda som gällde under tiden när kraftverket byggdes. Bygget pågick i flera årtionden och stod klart på fyrtiotalet.
Du hittar, film och fotoutställning. Upplev hur det var att arbeta som vattenrallare, bergsprängare och dykare.
Mycket besöksvärt.

För den fiskeintresserade finns ett riktigt sportfiskeeldorado i Ammerån. Ett av landets bästa harr- och öringsfiskevatten. Ammerån räddades från att överledas till Indalsälven för omkring tjugofem år sedan. Olika eldsjälar har därefter arbetat oförtrutet för att förbättra fisket. Ammeråns fiskecamp har allt du behöver för att få några dagars fint fiske: https://www.ammeransfiskecamp.se/

Från Ragunda tar vi oss vidare till Krokoms kommun. Som i alla kommuner finns mycket att uppleva, men jag fastnar för en historisk plats, nämligen Glösa Älgrike.


Glösa Älgriket är ett unikt friluftsmuseum där du får möjlighet att uppleva:
Hällristningar – som är 6000-5000 år gamla.
Älgklanens viste – som ger inblick i fångstfolkets vardagsliv för 6000-5000 år sedan.
Fångstgropar för älg – i en utställning och vid riktiga fångstgropar.
Se mera på; http://www.glosaalgriket.se/
Dromskåran i Oviksfjällen, når du från Bydalen. Den delen av fjällkedjan ligger faktiskt i Åre kommun, men är starkt förknippad med Oviksfjällen, som i övrigt tillhör Bergs kommun.
Dromskåran är en canjon, nästan en kilometer lång, och mer än femtio meter djup. En lämplig dagsutflykt dit även barn kan följa med på vandringen.
Om du stannar några dagar i och omkring Oviksfjällen, kan du ta några timmar och få sådan här skörd.
En gammal fäbodvall i Gräftåvallen kan se ut så här på sommaren.
En strävsam fjällbjörk hittar du på Gråhösen i Gräftåvallen
Nyfikna och eleganta renar kommer och besöker dig på Österfjället.


Härjedalen är landskapet som också är en enda kommun och absolut värt ett besök. Några nedslag här.
Det pampiga Helagsmassivet är värt att skåda. Den här bilden är tagen från Flatruet, där du kan åka på Sveriges högst belägna landsväg. För den vandringssugne är Helags ett mycket bra mål. Du hittar övernattningsmöjlighet och en fantastisk utsikt.

Och är du i Härjedalen ska du givetvis stanna för i Tännäs och hälsa på de här urtidsdjuren, Myskoxarna.
Och om du ändå är i Härjedalen på sensommaren, då kan du passera Ramundberget och hitta en sån här skörd.

Ett nedslag i västra Jämtland, kan ge den här utsikten. Tännforsen, som är värd ett besök både sommar och vinter. Vild, farlig och vacker.
Men kom ihåg.
Oavsett var du besöker vår fina natur, så är en stund i ryggläge ett måste. Studera molnen, lyssna på tystnaden och njut.

Jag föreslår att du gör ett besök någonstans i länet.

6 kommentarer på “Varför ska du åka till Jämtland-Härjedalen?”

    1. Tack Gunhild T
      Tyvärr har jag inga bilder från Hoverberg. Det har kommit önskemål även från andra orter, så jag får väl göra en repris och ändra lite…

  1. Tackar för fina bilder och berättelse. Där har jag inte varit än, men planerar att besöka dem underbara platser och njuta av naturen. Jag har valt att bo här i Jämtland Härjedalen, då skulle man lära sig allt om folk, naturen, historia, geografi. Man lär sig så länge man lever. Stort tack för inlägget.

    1. Så roligt Natalia att du uppskattar inlägget och givetvis länet. Hoppas du kommer att se allt fint vi har här !

Lämna ett svar