Jag har blivit en Reko-ringare

För en tid sedan gjorde jag ett reportage om Reko-ring och tyckte det var genialiskt enkelt till sin konstruktion och ett utmärkt sätt att gynna lokala producenter och få ta del av REJÄL KONSUMTION, som Reko är en förkortning av. Efter reportaget har jag gjort flera inköp via Reko-ring Östersund och kommer absolut att fortsätta.
Jag är inte ensam som hittat Reko-ring och uppskattar det. I januari i år fanns 120 Reko-ringar med drygt 240.000 medlemmar och det ökar hela tiden. 

Hur går det till
Allt bygger på köpare och säljare (producenter) är medlemmar i en facebookgrupp, där producenterna gör ett inlägg, som kallas för annons, där de presenterar sitt företag och berättar och gärna visar med bilder vad de vill sälja.

Köparna gör sin beställning i kommentarsfälten i facebookgruppen och är skyldiga att hämta varan på utlämningsdagen. Säljarna ska bekräfta beställningen med en kommentar.
Varorna lämnas ut en speciell dag och på en speciellt bestämd plats. Varorna ska vara förbeställda. Det får inte ske någon spontanhandel vid utlämnandet.

Administratören
Administratören för facebookgruppen har en viktig uppgift och Ulrika Nyhlén, som jag intervjuade och är administratör för Reko-ring i Östersund säger:
   – För att det inte ska uppstå någon tveksamhet om vilka annonser som är aktuella rensas den gångna veckans annonser bort dagen efter utlämningen.
Enbart veckans aktuella annonser ska finnas. 

Kö vid utlämningsstället

Vilka fördelar har jag sett
Lokal mat med känt ursprung
Jag får själv träffa den som producerat maten
Jag stöder det lokala jordbruken och därmed den lokala ekonomin
Jag har möjlighet att besöka producenten
Jag träffar andra konsumenter med intresse av lokal mat
Jag bidrar till att minska långa transporter och onödiga förpackningar
Matsvinnet blir mindre eftersom alla varor är förbeställda

Vilka fördelar finns för dig som producent 
REKO är kostnadseffektivt. Annonseringen kostar ingenting
REKO är tidseffektivt. Du tar med dig förbeställda varor och utlämningen sker snabbt
Du får sälja till någon som uppskattar dina produkter, som aktivt valt att handla av just dig
Du kan provsälja nya produkter
Du kanske har en liten produktion, som är svår att sälja på annat sätt
Du kan prova på en ny verksamhet
Du får feedback direkt från konsumenten

Vad kan man sälja?
Sådant du producerar själv, t.ex:
Grönsaker, rotfrukter, potatis, kryddor, ägg, bröd, kött, fisk, bär, frukt, mejeriprodukter, förädlade produkter, mathantverk, svamp, honung, bivax, skinn, ull, m.m.

Jag har märkt
Att intresset för närproducerad mat ökat har även intresset för odling och, djurhållning och jag känner till flera exempel på hur producenter vågat utöka sin verksamhet därför att de säljer genom Reko-ring. 

Framtid
Jag är övertygad om att Reko-rings betydelse kommer att öka och kommer att utvecklas vidare. Det finns många fördelar med att handla lokalt och utan mellanhänder. Miljömässigt slipper du långa transporter och kvalitetsmässigt vet du var maten produceras.
Det här är bara början och i förlängningen är det en utveckling av landsbygden.

Prova gärna
Titta gärna på Hushållningssällskapets hemsida så ser du var din närmaste Reko-ring finns. Jag tycker att det är värt att testa. Du hittar sidan här:

https://hushallningssallskapet.se/

Vill du läsa reportaget om Reko-ring och Ulrika Nylén så hittar du det här: https://www.ltz.se/artikel/for-ulrika-har-reko-ring-och-lokalproducerad-mat-blivit-en-passion-och-livsstil

Lämna ett svar