Grattis på dig Norge – men varför viftas det?

Grattis
Ni är nog världens vackraste land – ni har så mycket att visa världen.
Jag tänker tillbaka på några tillfällen när jag varit i Norge, både den 17 maj och den 6 juni och kunnat jämföra våra länders nationaldagsfirande och jag undrar varför ni är så hysteriskt glada när ni firar den norska grundlagen från 1814.
Visst lägger ni säkert in friheten från Sverige 1905, unionsupplösningen och andra världskrigets slut 1945 och där förstår jag er.

Hotfull trend
I både Sverige, Norge och många andra länder har det under se senaste åren växt fram en främlingsfientlighet som vi inte sett sedan -30 och -40 talet.
Jag tycker att vi i Sverige än så länge har hanterat det förhållandevis bra, trots att många påstår motsatsen. De främlingsfientliga partierna har inte fått något inflytande att tala om, trots att de sitter i riksdagen, medan motsvarande parti i Norge har plats i regeringen, med följd att gränserna nästan stängs för invandring.

Och detta i ett land som för bara 70 år sedan var beroende av omvärlden för att bli fri från Tysklands nazister. Krafter, med snarlika tankar, som idag sitter i deras regering. Detta är för mig främmande, men ligger förmodligen i norrmännens nyrikedom.
Så min fråga blir, ”Hur kan man vifta med flaggor som tecken på en befrielse och samtidigt nästan stänga sina gränser.

Vackrast
Men du är vackrast och jag bjuder på några bilder som bevisar detta.
Jag har många norska vänner och uppskattar er verkligen och jag åker till Norge med jämna mellanrum.

Njut av dagen och omvärlden som hjälpte er för omkring sjuttio år sedan.  

1 kommentar på “Grattis på dig Norge – men varför viftas det?”

  1. Tänkvärt och också nära sanningen. Det finns en överpösmunkaktig tendens hos gemene norrmän att sätta sig över andra och besserwisseriet antar många gånger pyramidala proportioner. Det hysteriska flaggviftandet gränsar tyvärr till tider då hela Europa var fångat i ett flaggviftande helvete. Det finns anledning att vara rak och tydlig gentemot Nordens herrefolksmentalitet när det gäller att tackla hur man skall bemöta eländet. När självgodheten och besserwisseriet passerar en gräns ser man tydligare och tydligare var den hämtar näring ifrån. Och det är inte förbrödring jag tänker på i det här fallet. mvh

Lämna ett svar