Påskpuss och terror


I dessa tider när det pratas så mycket om näthat, näthot, ”hata” en viss politiker, eller en människa p.g.a. av dennes hudfärg, ras eller religion, så vill jag slå ett slag för påskpussen.

Jag tar avstamp hos den norska skolflickan som efter Utöyamassakern skrev ”ge hatet et kyss og let de seden dö av skam.” Norska skolbarn hade som uppgift att skriva om hur man ville bekämpa den ondska som kommit till Norge.

Påskpussens historia
När det gäller påskpussen så är det en relativt gammal företeelse som kommer från den grekisk-ortodoxa kyrkan. Man gav vackert målade ägg till varandra och passade samtidigt på att ge mottagaren en kindpuss. Man uppskattar att traditionen startade redan på 1600-talet
I Sverige skriver Språkrådet och Svenska akademin att påskpussen kom under 1800-talet. I Svenska Akademins ordbok finns ett citat från skämttidningen Söndagsnisse från 1871, där Nisse säger till en flicka:

– Du har… lofvat mig något
– Hvad då?
– Jo, en puss i Påsk

Om Nisse fick någon puss vet jag inte, men jag tycker att hans initiativ var lovvärt och hoppas det.

Och precis som den norska flickan föreslog så föreslår även jag att vi alla lägger hat, hot, och rasism åt sidan för en tid framåt och istället umgås med nära och kära, tillåta oss känna glädje och att njuta av tillvaron.

Och visst har vi väl alla någon i vår närhet som gjort sig förtjänt av en påskpuss. En maka, make, sambo, livskamrat, barn, barnbarn, snäll granne eller hjälpsam bekant.

Kom ihåg
Jag läste för en tid sedan i en blogg som skrivs av Calle Hagman om detta med påskpussar.
Han tror att mottagaren blir säkert både stolt och glad.

Men så har han ett tillägg och det är att om du ska ge någon en påskpuss så ska du vara ren i munnen.
Jaja – han är visst tandläkare!

Så kära medmänniskor – borsta tänderna och påskpuss på dig !

Lämna ett svar