Blir viner bättre av att lagras?

Ibland får jag frågan om viner verkligen blir bättre med åren och som vanligt när det gäller smak så finns det olika meningar om detta. Jag vill ge er en del av det jag lärt mig genom åren och som passar mig.

Vad krävs av vinet?
Först och främst måste det finnas någonting att lagra i vinet. T.ex. en doft och smak av fruktsamhet, syrlighet och/eller strävhet som kan utvecklas och balanseras om vinet får ligga några år.
De enklaste vinerna har sällan de egenskaperna och då spelar det ingen roll om de lagras, tvärtom kan en beskhet i vinet ta överhanden om de ligger för länge.
Så kom ihåg att dåliga unga viner blir gamla dåliga viner om de lagras, men unga bra viner blir ännu bättre om de får ligga till sig.  

Några generella råd:
1. Har du vinerna liggande i köket – då är de illa ute. Är det något som är dåligt för vin så är det stora temperaturväxlingar.

2. Om du vill långtidslagra, d.v.s. 6-10 år eller längre då ska vinet;
Lagras svalt, mörkt, hyfsat fuktigt och under konstant temperatur. De ska också förvaras liggande och vibrationsfritt.
Har du tillgång till en vinkällare är det inga problem, men för oss som inte har det, gäller det att göra det bästa av situationen:

Temperatur:
Håll en jämn temperatur. Även om det är lite för varmt för att vara perfekt, så är det viktigt att temperaturen inte svänger.

Mörker:
Solljus och uv-strålning skadar och missfärgar vinet, men mörker kan ordnas med filtar eller papper.

Fuktighet:
Viktigt för naturkork är att de flaskorna ligger. Då hålls korken fuktig även om rummet är lite för varmt. I och med att skruvkorkarna kommer är denna fråga snart ”passé”

Hur länge ska ett vin lagras?
De flesta röda kvalitetsviner klarar lätt 5-10 års lagring. De bästa röda vinerna från Bordeaux, Rhône, Barolo och Toscana kan för det mesta lagras längre än så. Flera vita viner, t.ex. tysk och fransk riesling likaså.

Några få år klarar nästan viner och de flesta vinner också på det. Då menar jag 2-4 år.

Till sist:
Sedan gäller det att bestämma sig. Ska man njuta av vinerna eller vara alltför rädda att dricka dem, därför att de kanske blir ännu bättre nästa år.
Till min besvikelse har jag, vid några tillfällen, haft viner liggande för länge. De har nått en punkt när lagring inte tillför något, tvärtom de blir sämre. Det är riktigt onödigt.

Min filosofi är att njuta av viner och jag lagrar sällan längre än några år. Jag vill hinna njuta av läckerheterna.

Att lagra för arvingarna: nja……

?

Lämna ett svar