Femte årstiden

Snart står vi som vistas i norra halvan av landet inför den årstid som jag tycker allra bäst om. Den kallas ofta för femte årstiden. Jag ska försöka berätta varför den är speciell.
Jag skriver utifrån Jämtländsk horisont och är inspirerad av fjällen, men jag tror att alla som bor och vistas i de övriga Norrlandslänen känner igen sig.

Jag tänker på mars, april och maj. Några kanske ställer sig frågan till att maj är med i uppräkningen. Jag förklarar det lite längre fram.
Men om jag börjar med mars och första halvan av april så går det i fjällen ofta sammanfatta med, sol bländande vit snö, stenhård skare och underbar skidåkning.
Att skida fram över vidderna och sedan njuta av sin medhavda matsäck i en snögrotta är en av livets absoluta höjdpunkter.

      

 

 

Under andra halvan av april och maj brukar vårvintern övergå i vår. För många är maj en månad som inte förknippas med fjäll. Påsken och Valborg är förbi och då slutar många med fjällfärderna.
Men i maj kan skidföret fortfarande vara perfekt om man går upp på höjd och för det mesta behöver du inte ens gräva en grop för att skydda dig från vinden.
Det är bara att lägga ut renskinnet direkt på skaren. Vindstilla och strålande sol.

 

       

Samtidigt börjar i de lägre områdena snön att smälta, små bäckar blir under några veckor stora åar. Fågelkvittret gör sig påmind och luften är sval och ren från avgaser. Stigarna längs ån kan vara blöta, men den rena luften och åns forsande gör ändå vandringen lätt. Fågelkvittret är som musik

Det enda ljud som ibland avbryter fågelkvittret och porlandet är det bästa ljuden. Det är tystnaden.

Vissa år är även kalfjället vandringsbart. Snöfläckar finns givetvis kvar och det är blötare längs lederna än vanligt, men luften är ren och utsikten är gratis.

Ibland har isarna gått upp i månadsskiftet maj – juni och det kan vara lämpligt att testa fisket. Här är jag en underbar försommarnatt vid en tjärn i kanten på kalfjället.
Fiskelyckan den här gången var inte stor men det gjorde inget. Naturupplevelsen uppvägde allt.

Vår bästa tid är nu…..

Lämna ett svar