Maj – den glömda fjällmånaden

För många är Maj en månad som inte förknippas med fjäll. Påsken och Valborg är förbi och då slutar många med fjällfärderna. Nu ska jag förklara varför jag inte slutar att åka till fjällen bara för att april är förbi.

Maj månad är brytningstid. Vintern börjar ta slut, men inte överallt och att en dag i början av maj få ge sig ut på skidor, på stenhård skare, med ryggsäck, renskinn och gott fika är dagar att minnas.
Skidföret kan fortfarande vara perfekt om man går upp på lite höjd och för det mesta behöver du inte ens gräva en grop för att skydda dig från vinden.
Det är bara att lägga ut renskinnet direkt på skaren. Vindstilla och strålande sol.


Samtidigt börjar i de lägre områdena snön att smälta, små bäckar blir under några veckor stora åar. Fågelkvittret gör sig påmind och luften är sval och ren från avgaser. Stigarna längs ån kan vara blöta, men den rena luften och åns forsande gör ändå vandringen lätt. Fågelkvittret är som musik

Det enda ljud som ibland avbryter fågelkvittret och porlandet är det bästa ljuden. Det är tystnaden.

 

 

 

Vissa år är även kalfjället vandringsbart. Snöfläckar finns givetvis kvar som en påminnelse om den försvunna vintern. Det är lite blötare längs lederna än vanligt, men luften är ren och utsikten är gratis…..

 

 

 

 

Om isarna gått upp är månadsskiftet maj – juni lämpligt att testa fiske i fjällvatten. Här är jag en underbar försommarnatt vid en tjärn i kanten på kalfjället.
Fiskelyckan den här gången var inte stor men det gjorde inget. Naturupplevelsen ppvägde allt.

Så jag vill påminna igen om att maj månad är en utmärkt fjällmånad, men vi är väldigt få som upplever de härliga dygnen.

 

 

 

2 svar på ”Maj – den glömda fjällmånaden”

  1. Fint ?
    Något man bör tänka på dock är att det är kalvningstider för renen nu. Därför har Storulvån och Sylarna med flera stängt under denna period.

    1. Mycket viktig synpunkt.
      Det gäller att vistas med stor försiktighet under denna känsliga period.

Lämna ett svar