Den digitala gatan som blivit den digitala motorvägen

Mitt första blogginlägg för länge sedan gjorde jag som gästbloggare hos ett företag.  Jag kallade det för ”Den digitala gågatan” och menade i stort sett Facebook.

Tveksam
Jag hade länge varit tveksam till att öppna ett konto. Anledningen var att jag hade ett förflutet på ett stort företags säkerhetsavdelning och i de diskussioner vi hade där kände vi tveksamhet till den allt snabbare framväxten av Facebook. Det gällde främst sekretess- och integritetsfrågor.

Men så beslöt en förening där jag är medlem att lägga ut information i en sluten Facebookgrupp och för att kunna ta del av informationen behövde jag alltså bli medlem på Facebook. Ingen ville ta ansvar för att sköta en hemsida och en facebookgrupp blev alternativet.

Jag fascinerades snabbt av det jag såg och vilka fantastiska möjligheter att både knyta nya kontakter och hålla i gamla.
Jag fick känslan att jag vandrade längs en jättelik ”gågata.” Folk gick omkring och morsade på varandra, stannade ibland och pratade 1 minut, ibland 5 minuter och ibland 20 minuter.

Gatan var fylld av människor, affärer, uteserveringar, marknadsstånd och en massa aktiviteter pågår hela tiden. Den är global och det är därför alltid mycket folk i rörelse. Det händer saker på gatan hela tiden.

Efterföljare
Efter Facebook blev det Twitter, Linkedin, Instagram, Pinterest och StayFriends. Plattformar för att hålla kontakt eller för att skapa nätverk för att kunna hjälpa varandra med affärer. Det blev för mycket och nu så har jag enbart  Facebook, Instagram och Linkedin kvar.

Vad såg jag längs gågatan?
Till att börja med så tycker jag att människor är intressanta och spännande. Möten med människor är därför bland de viktigaste i tillvaron så hittade jag snabbt många bekanta, släktingar som jag inte sett på väldigt många år, skol- och barndomskamrater som jag inte sett sedan skoltiden, kollegor där kontakterna nästan brutits för att nämna något.

Jag har hittat användargrupper för flera av mina intressen, där jag senare knutit nya kontakter och jag har lärt känna många nya spännande människor.

Varför har det blivit en motorväg av gågatan?
Under de år som jag funnits med på sociala medier har utvecklingen gått blixtsnabbt och tyvärr är inte allt positivt. När det t.ex. gäller Facebook så beräknas det finnas drygt 2 miljarder konton vilket innebär att  omkring 25 % av jordens befolkning har ett konto.
Då kan man utgå ifrån att minst 25 % av världens kriminella också finns på Facebook.

Då och nu
1.
Då i början handlade det i första hand om att vara just ett socialt media och till viss del informationsspridning. Enmansföretagare och kulturarbetare fanns också för att sprida information om sin verksamhet.

I dag finns i stort sett alla stora företag på olika medier. De har genomtänkta strategier hur de ska arbeta och de har på sin kundsupport grupper eller avdelningar som är specialiserade på facebook, twitter m.m.

2.
Den betala reklamen har ökat på bekostnad av den ”vanliga” konversationen. Har du inte haft kontakt med en person under en viss tid, kommer den personen inte att synas i ditt flöde. De kontakter som du en gång arbetat upp, blir svårare att underhålla.

3.
Vilseledande och falsk information sprids lätt via sociala medier. Valrörelser förstörs, bedrägerier i en oanad omfattning genomförs. Hat och hot tillhör vardagen.

De två första punkterna har naturligt växt fram. Där människor möts, där kommer det alltid att göras affärer och spridas kunskap och information. Den tredje punkten om hat och hot är riktigt allvarlig och här MÅSTE myndigheterna ta problemen på större allvar än idag.

Men i grunden är kontakter nästan alltid positiva. Tänk dig #MeToo utan sociala medier. Det hade inte blivit någonting, nu är en revolution igång.

Åter till min lilla värld
Jag har tidigare sagt att jag är intresserad av människor och hur vi uppträder mot varandra i olika situationer. Det är ett gammalt intresse och det har vuxit i samband med de sociala medier som jag funnits med i.
Sociala medier ger en speglig av hur vi är i andra sammanhang, men genom att så många syns samtidigt så är det lätt och intressant att följa.

Jag har roat mig att göra en del grupperingar, till exempel:

  1. Betraktaren. även kallad ubåten är ofta inloggad men skriver väldigt sällan. Läser och intresserar sig för andra men berättar inget själv. Har ofta störtkoll på vad du skrivit och gjort.
  2. Debattören: Är betraktarens motsats och hugger på alla tillfällen för att få debattera ett ämne. Är gärna med i olika grupper och diskuterar. Stämmer inte gruppens tema med hans åsikter hävdar han/hon lagen om yttrandefrihet för att få fortsätta sitt debatt.
  3. Dagboksskrivaren: Berättar det mesta som han/hon sysslar med. Fikaraster, bussresan till jobbet och mycket mera.
  4. Experten: Uppdaterar inte så ofta och håller sig gärna till samma typ av ärenden. Ganska långa och analyserande inlägg.
  5. Försäljaren: Har en tjänst eller vara att sälja och pratar ofta om sina varor. Tar alla tillfällen för att marknadsföra sin produkt/tjänst.
  6. Den sociala: Har sina vänner och släktingar som fb-vänner och pratar aldrig affärer, politik eller annat som kan väcka debatt. Vardagliga samtal och vardagliga saker.
  7. Kärleksängeln: En viss släktskap med den sociale användaren är personen (oftast kvinnor) som skickar kramar, bilder på kattungar och blommor samt hälsningar flera gånger per dag. För inga egentliga samtal men visar sitt goda hjärta.
  8. Förstöraren: Finns tyvärr även en grupp människor som triggas av att förstöra för andra. Genom fejkade profiler framför man hot och kränkningar. Vissa finner nöje i att anmäla en fb-vän till alla tänkbara grupper.
  9. Besserwissern: Är ofta kunnig inom ett område och har behov att få sista ordet i en debatt.
  10. Spindeln: Är det verkliga Fb-proffset. Har många fb-vänner och många ”Gilla-/företagssidor” Använder fb både för sociala kontakter och för marknadsföring. Är skicklig på att smyga in säljbudskap, är uppskattad för sina kunskaper, men även en måltavla för förstörarna.

Sedan har vi ännu en grupp. De riktiga experterna. Det är ”Icke-Facebookaren.” En person som anser sig som expert på Facebook och därför ALDRIG skulle bli medlem där.
Berättar gärna om allt ”skit” som skrivs där och hur mycket virus som sprids.

Jag tillhör flera grupper – vilken grupp tillhör Du?

 

Kommentera