En vinprovning och några vintips

Jag får ofta frågor om vitsen med att hålla på med vinprovningar.
Är det inte bara att köpa en flaska när man vill dricka ett vin och är det inte snobberi att sitta där och lukta, snurra och sörpla med drycken i glaset?

Jag ska därför berätta om en provning som jag nyligen höll, om temat och vad deltagarna skulle försöka komma fram till.
En trevlig hobby och ett sätta att hitta rätt kombination av mat och vin.

Temat och provningen
Medan vi hällde upp provningsvinerna fick deltagarna smaka en ung och frisk prosecco.
Ingen särskild tanke med denna, utan mera något för deltagarna att syssla med medan vi hällde upp vinet. Som ett litet tilltugg fick de Grissini, med mascarpone, pesto och pumpakärnor.

Så till själva provningen där det gällde att försöka komma fram till vilka druvor och från vilket distrikt vinerna kom. Fem viner men bara två druvor. På bilden syns flaskorna och då är det lätt, men deltagarna har inte den hjälpen.
Fyra viner med Chardonnaydruvan och en Silvaner från Franken.

Syftet var att vara lite besvärlig med deltagarna. Chardonnay är en av vinvärldens vanligaste druvor och är en av de få som ofta lagras på ekfat.
De här vinerna från Chablis, producerade av den prisbelönte vinbonden J M Brocard är lite annorlunda än andra viner av samma druva, till exempel:
Han lagrar normalt inte på ekfat och då blir vinerna spänstigare och innehåller mera syra.
De fyra vinerna skulle då jämföras med kvällens ”avvikare”, Juliusspital Silvaner, från Wurtzburg, i Franken. En druva som känns helt anpassad efter Frankens kalkhaltiga jordmån.

När vi analyserade vinerna visade det sig att uppgiften inte var enkel. De flesta tog Chardonnay i några av glasen, men inte alla och Silvanervinet överraskade med sin fräschhet.

Om Brocard
En av de största och mest berömda producenterna i Chablis och anses som en av skaparna av ”Chablisstilen”

Odlar på 200 hektar, varav omkring 80 hektar ekologiskt

Har som sitt idé att viner ska återspegla jordmånen.

 

Om Juliusspital
Det är ursprungligen gammalt sjukhus, grundat på 1500 talet, där verksamheten finansierades genom vinförsäljning. Bland annat ansågs de gamla på sjukhuset ha rätt till 1,5 liter vin per dag

Det blev plundrat på många miljoner liter vin av Gustav II Adolfs krigare

I dag odlas främst druvorna,  Riesling, Silvaner och Muller-Thurgau

 


Bedömning och tips

De viner vi provade var:
Bourgogne Blanc Jurassique, nr 5688, för 112:- kr
Chablis Grand Cru Les Clos, nr 5582, för 429:- kr
Wurzburger Stein, Silvaner Erste Lage, nr 95294, för 179:- kr
Petit Chablis Domaine Sainte Claire, nr 5688, för 135:- kr
Chablis Vielles Vignes Sainte Claire, nr 5595, för 199:- kr

Överlag höga betyg för alla och det dyraste fick det högsta betyget.
Pratar vi prisvärdhet, ansågs nog Petit Chablis Domaine, Sainte Claire, för 135:- kr, som mest prisvärd.

Vi provade även vinerna till mat. Bakad potatis med skagenröra och en röra med rökt fisk.
Den kombinationen med samtliga viner var perfekt.

 

 

Kommentera