Goda grannar

Hemsida och virus
Min hemsida har fått en ny layout och har flyttats. Tekniken hos One,com som jag anlitat i många år kändes alltmer tungarbetad. Nu bygger hemsidan på WordPress och tekniken att uppdatera och arbeta med sidan är enklare.

Nu ska jag på en gång säga att jag inte skulle ha klarat att genomföra flytten själv och som vanligt när jag behöver avancerad hjälp med tekniken vänder jag mig till en tidigare god granne, Klaus Kurzawa. När vi bodde i Krokom var vi grannar och jag fick utnyttja hans kunskap och vänlighet vid flera tillfällen.

Dagens tankar kommer därför att kretsa runt begreppet GODA GRANNAR och jag ska med några exempel visa vad jag menar. Jag inleder med ännu en händelse tillsammans med Klaus.

Jag satt sent en kväll, för rätt många år sedan och skrev ett PM, som jag måste ha klart följande dag, när jag hörde att jag fick ett mail och kollade. Avsändare Telia som hävdade att mitt virusskydd behövde uppdateras och jag skulle bara klicka på en länk………

Jag som åkte Sverige runt och utbildade i säkerhetsfrågor, där jag bland annat var väldigt tydlig med att inte klicka på mystiska länkar.
Mailet var givetvis inte från Telia och min dator fick ett ilsket virus och tvärdog….

Nu var goda råd dyra och trots den sena timmen ringde jag Klaus och med skam i rösten berättade vad jag drabbats av och undrade om han kunde hjälpa mig:
– Kommer, svarade han enkelt och några minuter senare satt han vid datorn, med en ”tvättdiskett”, samt började undersöka Windowskatalogerna
– Här är en smittad fil och här är en till, konstaterade han med jämna mellanrum.

Jag lärde på ett brutalt sätt hur jag inte ska agera och använde erfarenheten senare när jag åkte runt och pratade säkerhet.
Oerhört lättad och tacksam över Klaus utryckning mycket sent en kväll, kunde jag fortsätta att skriva mitt PM.

Nu är vi inte grannar fysiskt, men tekniken gör att han fortfarande sträcker ut en hjälpande hand när jag trasslar till tekniken.
Tack Klaus för att du finns.

Jag vill belysa detta med Goda Grannar med ytterligare några exempel.

Eldsvåda
En obehaglig händelse när jag var tolv år har också fastnat i minnet. Det hände sent på kvällen, två dagar före jul.  Jag hade lagt mig men inte somnat när min pappa kom inspringande i mitt rum och sa med skräck i rösten:
– Upp det brinner
Några sekunder senare var jag uppe och ute och såg hur det rök ur ett fönster och än en gång kan jag konstatera att Goda Grannar, är det kanske bästa som finns.

En snabb insats av räddningstjänster och grannar förhindrade att huset totalförstördes.
Grannar ställde sedan upp med husrum första natten och bidrog aktivt så att vi kunde fira en nästan vanlig jul, trots att två rum inte var användbara.

Tacksamheten mot grannarna var mycket påtaglig från alla i familjen den helgen.

Sjukt barn
När min son Martin var ett och ett halv år gammal, drabbades han av hjärnhinneinflammation. Läget var kritiskt och min fru och jag kände att vi ville och behövde vara på sjukhuset dygnet runt.

Men vi hade också en dotter som ännu inte fyllt fyra år. Hon blev lite frågande till all oro och behövde självfallet också sina föräldrar. Vi pusslade om vardagen totalt, mellan sjukhuset, hemma någon timme och jobbet någon timme då och då.
Pusslet räddades av våra föräldrar och av våra grannar. De ställde upp på ett fantastiskt sätt för vår dotter.

Minns att vi på lite olika sätt tackade både våra föräldrar och grannar och jag skänker fortfarande då och då en tacksamhetens tanke till de grannar vi under den svåra tiden.

Till sist
Jag har flera exempel, men jag tror att ni som läser detta inlägg förstår vad jag menar.

Så var rädd om dina grannar – det finns situationer när de kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Kommentera