Bakgrund
Som jag har berättat flera gånger så arbetar jag just nu med en berättelse som börjar i slutet av 1500-talet och kommer, om allt går som jag vill, att avslutas i början av 1800-talet. Det blir egentligen fyra berättelser, alltså en beskrivning av fyra generationer som kommer att paketeras om två generationer i taget.
Om detta har jag redan berättat och kommer att göra det också längre fram, allt eftersom arbetet fortskrider.
Platser
Researchen för detta har gjort att jag besökt många platser. Åkte runt i Värmland och Dalarna under fjolåret och i några av Hansastäderna i norra Tyskland på försommaren. Huvudpersonen i de två första delarna är Håkan Jonsson-Frisk, som efter att han begärt avsked som soldat, hamnade i Ragunda. Trots att jag är uppväxt i Ragunda och många gånger besökt Pålgård och kyrkorna så styrde jag än den gång kosan dit den sista juli. Målet var nu att besöka hembygdsgården och Ragunda gamla kyrka och ha speciellt fokus på den gamla historien.
Det fina med hembygdsgården får jag återkomma till i något senare inlägg.
Kulturkommunen
Varje gång som jag åter till Ragunda kommer samma känsla när jag når Stugun, passerar Strånäset, Krångede, Krokvåg och når Hammarstrand och Pålgård. Denna gång åkte jag inte längre, men jag har många gånger tidigare besökt Döda Fallet, Bispgården och Thailändska paviljongen. Alla platser med riklig och mycket kultur.
Om jag då lägger till, att jag ibland åker längs Ammerån, förbi Överammer och Färsån, där jag har många av mina rötter, så känner en slags stolthet när jag ser vilka fantastiska kulturvärden och vilken lång och spännande historia som finns i kommunen.
Gamla kyrkan
En av alla kulturpärlor är Ragunda gamla kyrka och den fick bli huvudmålet för besöket. Vi fick en fin guidning av Linnea Engström, som visade sig mycket kunnig i kyrkans historia.
Att kyrkan kändes speciellt viktig vid just detta besök beror på att Håkan Jonsson-Frisk, mannen som jag skriver om, och hans hustru Margareta är begravda i kyrkan. Håkan köpte redan när han kom från krigsfångenskap i Köpenhamn en gravplats i kyrkan åt sig och sin fru. Tio riksdaler silvermynt är den uppgift jag har har om vad gravplatsen kostade.
Men kyrkan är så mycket mera än en gravplats åt två av mina anor. Jag vill med några bilder visa en del av det vackra som finns. Jag börjar med kyrkans port.
Lite mera om kyrkan
En vacker byggnad som byggdes mellan 1480-1510.
När nya kyrkan började användas i mitten av 1800-talet var den gamla kyrkan helt övergiven under sjuttio år. Den restaurerades till sitt nuvarande utseende mellan 1925-1929.
Researcharbetet för de generationer som jag beskriver känns snart klart och då återstår egentligen bara en sak till, nämligen resten……
Alltid lika intressant att läsa dina texter och se dina bilder. Att få läsa om och få en vidare bild av en del av Jämtland jag inte är så bevandrad i.
Tack Birgitta.
Kanske dags för några dagar i den östra delen av länet. Tror inte att du blir besviken 🙂
Inte omöjligt, skulle vara roligt att göra turer i alla våra kommuner. Beta av dom en efter en.
Instämmer.
Jag har också mycket kvar att uppleva i många av länets kommuner.