Äkta odlarglädje gäller i Bispgårdens trädgård.

Nästa gång du passerar Bispgården så föreslår jag att du svänger in på Vårstigen 1.
Där möts du av växtlighet och stenläggningar som för tankarna till sydligare breddgrader.
Mitt bland alla växter kommer du med stor sannolikhet att träffa Stefan Lidberg som gärna berättar vad just du behöver i din trädgård men också få skötselråd och en allmänt trevlig pratstund.

För några år sedan gjorde jag ett reportage om Stefan och hans trädgård och imponerades av hans odlingar, men också av hans kunskaper. När jag nu ser alla fina bilder som han lägger ut på sina facebooksidor så vill jag gärna skriva lite om honom igen och framförallt visa en del bilder.  

Starten och studierna
Trädgårdsintresset väcktes tidigt och det var Stefans farmor som blev hans första lärare:
   – Jag var väl omkring fem år och hon hade både en köksträdgård och perenner och jag fanns hela tiden med.
Yrkesinriktningen var också given:
   – Jag gick en tvåårig trädgårdsmästarutbildning vid Nordviksskolan i Noraström samt en specialkurs inom odling och kunde sedan titulera mig trädgårdsförman.

Mellanspel
Nu blev det ändå inte trädgårdsarbete för Stefan, utan han rekommenderas och blev chef för Weibulls butik i Sundsvall och efter att den hade stängts arbetade han med hydrokonisk salladsodling i Njurunda:
   – Det var ett nytt sätt att odla sallad i en industrilokal. Allt odlades enbart i näringslösning och med artificiellt ljus.

Nu kände Stefan att han inte ville odla på det sättet och 1987 när han blev tipsad om att handelsträdgården i Bispgården var ledig så flyttade han och påbörjade sitt stora livsprojekt. Numera driver han trädgården tillsammans med sin sambo Karin Skoog.

Trädgården
Men att komma igång med växtodlingen i Bispgården visade sig bli en tuff resa:
   – Anläggningen hade efter en konkurs stått tom under några år. Allt var fruktansvärt nedslitet, med sönderfrusna pannor och ledningar och alla glasväggar trasiga i växthusen. Efter tre år, när mitt sparkapital var slut försökte jag sälja trädgården, men hittade inga seriösa spekulanter så jag bet ihop och fortsatte.

Tack och lov så hade Stefan uthållighet och envishet att förverkliga drömmen om en handelsträdgård, till glädje för från början, Bispgårdenborna. Nu senare har ryktet om hans trädgård spridit sig över ett stort område:
   – Jag började med de vanligaste utplanteringsväxterna, penséer, petunior, tagetes och så småningom även pelargonior. Det är sorter som vi fortfarande säljer mycket av.

Men Stefan ville mera med sin trädgård och barrväxter har varit en av hans passioner:
   – Jag ville skapa en visningsträdgård med mycket barrväxter och med kompakta former av barrväxter, det som kallas barrväxthäxor. Dessa kompakta former har jag ansett skulle passa i våra trädgårdar.  

Men det har inte varit så lätt och han förklarar:
   – Att sälja barrväxter i en region som till stor del består av barrväxter har visat sig vara svårt.
Men trädgården består av mängder med barrväxter från hela världen och är utan tvekan en sevärdhet.
   – Jag har nog odlat fram omkring trehundra barrväxtsorter för att testa vad som klarar sig på våra breddgrader och förvånansvärt många sorter klarar sig alldeles utmärkt.
Många av de ovanliga barrväxthäxorna köper Stefan från trädgårdar utomlands som han sedan ympar in i någon barrväxt som han har i sin trädgård:
   – Det är spännande att ympa barr, men inte alltid lätt och det är som med mycket annat, ibland lyckas man och ibland inte.

Ryktet om Stefans trädgård har spridit sig och hans visningsträdgård har väckt stor uppmärksamhet långt utanför Ragundas gränser:
   – Det kommer ofta busslaster med trädgårdsintresserade och trädgårdsföreningar från långt håll för att se vad vi odlar här.

Men det stannar inte vid barrväxter, utan han har även fruktträd och bärbuskar:
   – Vi har både päronträd, plommon och körsbär som ger frukt och det är alltid bra att låta kunderna smaka på frukterna och låta dem känna hur de utvecklas på plats. 

Om växtzoner
Tycker egentligen inte Stefan om:
   – Vem har bestämt zonerna och var satt den personen. Här i Bispgården har vi zon sex, men vi har växter som klarar sig bra till zon fyra och zon fem är nästan aldrig några problem.

Om klimatet
Det allt varmare klimatet anser Stefan för med sig både för- och nackdelar:
   – Varmare somrar är som regel positivt för växterna, däremot kan de ojämna vintrarna vara ett problem. En kall vinter med ett bra snötäcke klarar de flesta växter men däremot inte vintrar där temperaturen växlar mellan plus och minus och orsakar fukt och is på marken.

Jag minns att Stefan vid mitt besök pekade på en turkisk trädhassel:
   – Det är fantastiskt vackra träd och jag tror ingen för tjugo år sedan hade kunnat drömma om att det skulle kunna växa här i Jämtland.

Resor
Att trädgård är Stefans största intresse innebär också av att han och hans sambo Karin alltid besöker spännande trädgårdar när de reser utomlands:
– Det har blivit som en sjukdom att besöka fina trädgårdar och ofta följer det med något spännande alster hem.
Länder han gärna besöker och som han tycker har fina trädgårdar är Tyskland, Holland, Belgien, Tjeckien och Baltstaterna.

På frågan hur han ser på trädgården några år framåt i tiden, är Stefan inte lika optimistisk:
   – Många trädgårdar drivs av äldre personer som har svårt att hitta efterträdare. Konkurrensen är också jättesvår från de stora kedjorna och från nätförsäljning. 
  

Äkta odlarglädje i Bispgården

Lämna ett svar