Den 6:e februari firar vi samernas nationaldag.

I dag den 6 februari firar samerna sin nationaldag. Den firas till minne av det första samiska riksmötet över hela Sapmiland, alltså i Sverige, Norge och Finland. De är med andra ord betydligt mindre fixerade vid gränser än vi andra.

Ursprungsfolk
Det finns många anledningar till att även vi andra ska komma ihåg deras dag. För det första är de ett ursprungsfolk, som i Sverige förmodligen är äldre än majoritetsbefolkningen. Riksdagen erkände dem som ursprungsfolk 1977. Egentligen är detta skäl nog – men det finns flera orsaker, t.ex. deras språk, ett av landets sex minoritetsspråk.

Den samiska färgstarka flaggan

Flaggan är unik. Starka färger som alla står för olika element. Det gröna är växtlighet, det blå vattnet, det röda elden och det gula är solen. Ringen sammanbinder alla element.

Skuld
Den senaste tidens hat och hot mot samerna är skrämmande. När Högsta Domstolen meddelade att Girjas sameby, genom urminnes hävd, har rätten att själv bestämma över jakt och fiske på kalfjället inom deras område bröt en hatstorm lös som jag inte trodde var värdigt svenska medborgare.
Dessutom har staten, sedan gammalt, en skuld till samerna.
Ett sätt att påbörja en vänligare inställning, både från staten, men även från olika grupper i samhället, är att vi hedrar deras nationaldag. Det räcker inte på långa vägar men något att börja med.

Skulden jag nämner finns inom många områden, till exempel den ”fördrivning” som samerna drabbats av i samband med kraftverksbyggen, gruvbrytning m.m.
Lägger vi dessutom till den mörka delen av historien när staten mätte samernas skalle och syn, för att på något sätt bedöma deras intelligens ledde det till diskriminering inom flera områden.
Detta gör att skulden stor.

Samförstånd
Nu har många, icke samer, upptäckt vilken fantastisk källa till rekreation fjällen är, vilket gjort att många flera än tidigare söker sig till fjällområdet. Jag hoppas verkligen att vi icke samer och samer hittar ett sätt att umgås naturligt. Fjällen är jättestora och det borde finnas plats för alla.

Reaktionerna efter Girjasdomen gynnar inte ett framtida gemensamt utnyttjande av fjällen. Även flera andra situationer har inträffat, där det känts som de gamla stridsyxorna kommit fram igen.
Nu hoppas jag på dialog och samförstånd.

Avslutar med en bild från Samernas rike – fjällen, där jag själv vistas ungefär halva min tid.
Ett område som måste vårdas och där renarna är naturliga inslag.

Jag kommer att lyfta min luva för samerna idag !

Lämna ett svar