När ledarskap behövs som bäst – var finns de bästa ledarna?

När jag lyssnade på Greta Thunberg på idrottsgalan imponerades jag än en gång om hennes klarsynthet. Jag har skrivit om hennes miljökamp tidigare. Nu var hon prisutdelare i kategorin ”Årets ledare.”

Med en härlig självdistans så konstaterade hon inledningsvis hur härligt det var att vara på galan. ”Ingen av oss har ju prioriterat skolan”, inledde hon med och fick massvis med applåder.

En träffande inledning, men som också pekar på något viktigt. Det går inte utbilda sig till att bli en perfekt ledare. Du kan utbilda dig i olika sorters verktyg för att underlätta ditt ledarskap, men själva ledaregenskapen måste finnas inom dig.

Egenskaper
När sedan Greta räknade upp de egenskaper som kännetecknar en bra ledare då kändes hon plötsligt mycket äldre och erfaren än de sexton år som hon är.

”Världen är i desperat behov av ledarskap” inledde hon sin uppräkning med, något som jag tror de flesta kan skriva under på.
Sällan har världen stått inför så många utmaningar och aldrig tror jag att så många ledare har stuckit huvudet i sanden för att slippa se utmaningarna.

Sedan kom ytterligare egenskaper. Jag plockar ur minnet. Vara modiga, obekväma, sätta laget för jaget, se framtid före nutid, vara eldsjäl, lyssna, bry sig, utmana, växa, förklara att det utopiska är möjligt, se längre fram vad som måste göras och skapa nya ledare.

De ledare som var nominerade till priset var idrottsledare som besitter många av dessa egenskaper. De har blivit framgångsrika inom sina idrotter, men världen är inte bara idrott. Den största utmaningen som mänskligheten har just nu är att vi ska kunna fortsätta att leva ett bra liv här på planeten.

Exempel
Om vi ser på stora ledare i historien, så lyser några starkare än andra. Jag tänker på Churchill, Kennedy, Martin Luther King. Det finns ytterligare några. Jag tror att framtidens stora ledare måste ta sig an många fler utmaningar än vad som Churchill, Kennedy och Luther King behövde.
De kämpade för något och målade upp en bild av ett bättre samhälle. Churchill om att England skulle kämpa i andra världskriget, Kennedy om ett starkare USA och stå emot ett allt aggressivare Sovjetunionen och Luther King om ett bättre samhälle för USA färgade befolkning. De kunde måla upp en ljus framtidsbild och de fick sitt folk med sig.

Framtidens ledarskap
Vi har stora utmaningar inom många områden, men jag tror framförallt att stoppa miljöförstöring och klimathot är det viktigaste. Plockar några saker som Greta tog upp:

Att vara modig – modig och kunnig i att berätta vilka konsekvenser som följer om vi inte ändrar vårt sätt att leva. Inget är säkrare än den framtidsbild som en modig ledare målar upp kommer att mötas med misstro, hat och medvetna missförstånd.

Att våga vara obekväm – följer lite med att vara modig. Att påpeka när allt går åt fel håll och våga stå emot.

Se framtid före nutid – Kunna ge visioner och visa konsekvenser om vi inte gör något.

Sätta laget för jaget – Viktigare än någonsin med tanke på konsekvenserna om vi gör fel.

Skapa nya ledare – En stor och viktig uppgift är att utbilda och släppa fram nya ledare.

När jag ser utmaningarna, inte bara inom miljöområdet, så undrar jag självfallet. Finns ledarna och ledarämnena som klarar detta?

Konsekvenser
Kennedy och Luther King fick betala dyrt för sitt mod. Världen har inte blivit snällare sedan deras tid och de som vågar ta sig an framtida ledarskap måste vara medvetna om riskerna.

När mäktiga ledare som USA:s Trump och Brasiliens Bolsonaro vill öppna kolgruvor och skövla regnskogar känns inte förutsättningarna lätta.

Gretas ord, innan hon åkte till det ekonomiska toppmötet i Davos, ”de verkar som några är mera rädda för mig än för klimathotet” är klarsynt. Hon menade också att hatarnas argument bygger på okunskap.

Var finns ledarna
Att någon av dagens stora ledare ska fatta stafettpinnen och utmana sina väljare och stödjare för att våga fatta alla impopulära beslut som behövs tror jag inte ett ögonblick på.
De som vågar kommer från Gretas generation. Hon är en och hon kommer att locka fram flera.

Bara att hoppas att de hinner och att de inte går samma öde som Kennedy och Luther King till mötes.

 

 

 

Lämna ett svar