Advent – eller jag som stjärngosse…..

Kan det ha med åldern att göra. Det känns som det nu är advent lika ofta som det var måndagar när jag var ung. Men det är bara att gilla läget. Dessutom tycker jag att adventstiden och så småningom julhelgen är en trevlig tid.
Som den vintermänniska jag är så ser jag också framför mig fina vinterdagar med vit snö, blå himmel och strålande sol.
Mycket sol på sommaren innebär en jobbig värme, medan sol på vinter och vårvinter är underbar. Ja, det är mina åsikter förstås.

Tankar om vår svenska högtidsmånad – december med advent och jul.
Om jag börjar med ordet advent så betyder det ”ankomst” och kommer från latinet och betyder ungefär Herrens ankomst och firades med en fasteperiod.
Men moderna, kreativa västerlänningar ser givetvis tolkat ordet fasta till att festa. Nu är det adventsbufféer, glöggfester och julbord som gäller.

Så jag hoppas att ingen tror att vi svenskar är de som kommit på den äktsvenska glöggtraditionen med varmt kryddat vin. Det fanns redan i det gamla Grekland.

Adventsstjärnan
Till adventen kommer adventsstjärnan upp i fönstren. Den kallas ibland julstjärna och symboliserar Betlehemsstjärnan, som vägledde de tre vise männen till stallet med det nyfödda Jesusbarnet i krubban.
Den signalerar på något vis att vi är inne i en tid av stillhet, omtanke om familj och vänner och att vi väntar på julen med allt vad den innebär.
Men inte heller där har vi svenskar startat traditionen. Adventsstjärnan kommer från Tyskland.


Lucia
Denna fina tradition som jag verkligen uppskattar. Att sitta trött och lyssna på lucia och tärnornas ofta välljudande sånger. Det är en riktig höjdpunkt i vintermörkret och om jag skulle önska att någon av jultraditionerna skulle vara helsvensk så är det lucia.
Men jag hedrar så gärna lucian, helgonet från Syracusa och känner en viss stolthet att vi svenskar varit så gränslösa att vi låtit henne invandra och integrerats i landet.

Stjärngossar
När lucia kommer då kommer ofta stjärngossar. En tradition som inte är lika lätt att härleda till sitt ursprung. Men det är rätt klart att stjärngossarna importerats till Sverige via Norge, men stjärngossar har i någon form funnits tidigare och bland annat nämns Starboys redan 1417 i England.
Inte där heller fick vi alltså starta traditionen…

Jultomten
Så småningom kommer julen och den ankomst som så många väntar på ska äntligen infrias. Nja. Inte herrens ankomst, utan mera jultomtens ankomst. Gubben med vitt skägg och röd luva. Ser alltså ut ungefär som jag……men jag använder oftast gröna luvor.
Presenter och tindrande barnaögon – det är så härligt svenskt, eller hur?
Nej då, den finns i många länder, t.ex. Norge, Danmark, Finland och vi svenskar importerade seden från USA så sent som på 1800-talet.

Inte ens där får vi stoltsera med att ha startat vår svenska tomtetradtion…

Jag då…
Numera är festandet under advent väldigt lugnt, men jag tillhör den generation som under många år på -80 och -90 talet ”tvingades” äta mig igenom tio – femton julbord och delta i andra tillställningar under december. Trevligt att träffa kunder, leverantörer och kollegor på det sättet, men den äldsta adventsperioden med fasta blev det inget av. 
Som jag tror ni förstått så är jag glad över advents- och jultraditionerna men ska inte på något sätt låtsas att det är äktsvenska traditioner. De är på olika sätt importerade till landet.
Inget fel i det – jag tycker att vi fortfarande ska vara lyhörda och inkluderande när det gäller impulser från världen utanför Sverige.
Världen utanför Sverige är trots allt mycket större än Sverige…..

Och jag har tomtat många gånger och känt mig väldigt snäll när jag delat ut paket till barnen. Det är härligt att se och ta del av deras glädje.

Minns ett tillfälle när jag hade tomtat hos min systers granne under flera år och en av grannbarnen hade frågat min svåger om han trodde att tomten skulle komma även i år. Min svåger sa då, att det var tveksamt eftersom  han hört att ”tomten var sjuk”; varpå svaret hade kommit blixtsnabbt, ”har en Torbjörn blivit sjuk.”
Så var det med den sekretessen.

Jag minns också, för väldigt många år sedan, en personalfest i luciatid, när jag och några jämnåriga kollegor var stjärngossar i ett skumt luciatåg, till våra arbetskamraters skratt och förmodligen förtvivlan.
Vi var i början av våra karriärer och den fick tack och lov fortsätta och vi blev lyckosammare i den, än i karriären som stjärngossar.
Jag uppskattar dagisens luciatåg mera än den typ av tåg som jag nyss berättade om.

Med detta kära vänner hoppas jag att ni får en fin advent! 

3 svar på ”Advent – eller jag som stjärngosse…..”

  1. Ja, Du är allt en omtänksam berättare! Jag dras tillbaka till förväntningar inför jullovet! under skolåren, i folkskolan.
    Vald till Lucia, ombads jag att stå vid katterden och ensam sjunga Luciasången!
    Heders… Lundström, min ”fröken! Klart jag gjorde! En spec.utmaning blev att spela Jesus
    I julpjäsen, en kompis Monica spelade Maria!

  2. Underbart Torbjörn, varmt tack för din berättelser om stort och smått som förgyller dagarna. Denna redovisades för gubben genom högläsning med igenkännande leenden.

Lämna ett svar