Varför du ska besöka Glösa Älgrike.

I dagens inlägg vill jag tipsa om ett ovanligt utvecklande besöksmål. Glösa Älgrike öppnar för säsongen den 30 juni. Det ligger inte långt från Alsen och omkring fem mil väster om Östersund.

Jag berättar här, från ett tidigare besök i Glösa, om varför du ska stanna några timmar när du har möjlighet. Den dag jag berättar om var en skolklass på besök och fick en historisk lektion som jag tror de minns väldigt länge.

1. Platsen är historisk och ligger vackert på en höjd intill Glösabäcken.

 

 

Hällristningar, som är omkring 8000 år gamla, berättar på ett symboliskt sätt om livet för jägarna på stenåldern. Flera av älgarna som är tecknade har så kallade livslinjer utritade inne i kroppen och berättar en historia för oss ”Så länge hjärtat slår finns liv

 

 

 

 

2. Platsen är idag ett friluftsmuseum som visar stenålderslivet på ett pedagogiskt sätt.

 

Direkt efter att du gått igenom den vackert snidade porten så kommer du till en pedagogisk tidslinje. Den visar i punktform vår utveckling under 8000 år.

 

 

 

 

 

Därefter kommer du till Älgklanens viste. Uppställd på en autentisk plats och uppförd enligt en utgrävd grotta några mil från Glösa. Måtten och formen vet man är på det här sättet. Utifrån den kunskapen har konstruktionen rekonstruerats.

 

 

 

 

 

Inne i utställningshallen kan du se en stor mängd redskap som stenåldersmänniskorna använt. Tillverkad enligt den metod som användes under stenåldern. Här syns en båt tillverkad av älgskinn.

 

 

 

3. Du vägleds av kunniga och trevliga guider. 

 

Här ser vi initiativtagaren till att Glösa blivit den kulturpärla den blivit, Curt Lofterud. I jägardräkten kallad ”Jägare Mård.” Här delar han ut röding, tillagad på stenåldersvis inlindad i näver och iordningställd i en kokgrop. Jag fick smaka och det smakade förträffligt.

Om Curt går det berätta mycket, forskare och författare som han är, men om jag säger att hans kunskaper om stenåldersfolket är unika så får det räcka.

 

 

Under försomrarna kommer skolklasser flera gånger i veckan för att lära sig mera om stenåldern, hällristningar och om det liv som stenåldersmänniskorna levde. Här blir elever invalda till Älgklanen av jägarna Räv och Mård,

Skolungdomarna på bilden tyckte dagen vid Glösa var lärorik och spännande. Jag vet av egen erfarenhet att det är lika lärorikt för oss vuxna att ta del av den tidiga historien.

Är du i närheten av Östersund under sommaren – besök gärna Glösa Älgrike och du kommer till ett ovanligt lärorikt utflyktsmål.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar