Ett smakprov ur “Guldfeber”:

Efter alla lyckade bankrån för närmare två år sedan hade Masolle legat lågt med nya rån. Trots att han hade haft stora utgifter för att genomföra dem så hade han ändå närmare sex miljoner kvar för egen del. Det innebar att han hade bott utomlands under långa perioder och hans favoritställe var Phuket i Thailand, där han uppskattade både klimatet och livsstilen. Dessutom var det billigt att bo och leva där.

När han i november året innan hade åkt till Arlanda för att sedan flyga till Thailand, på minst en tvåmånadersvistelse, hade han vid Centralen sett Nisse och Pekka. Två personer som han nästan hade glömt bort. När han hade sett dem var han tvungen att erkänna för sig själv, att de rekplaner som han hade köpt av dem hade varit perfekta. Platser, säkerhetsutrustning, flyktvägar, polisnärvaro och annat som han hade behövt för att göra rånen var perfekt beskrivna. Nu hade de suttit på en bänk på ett café inne på Centralen och sett allt annat än skärpta ut. Långhåriga, skäggiga och med slitna kläder. Trots att det bar honom emot hade han gått fram till dem och satt sig på en stol vid deras bord:
– Tjena gubbar, hur står det till med er?
– Vafan, Olle från Borlänge, kul att se dig, sa Pekka och klappade Masolle på axeln.
– Ska ru ut och resa, frågade Nisse, som också såg glad ut över att se Masolle.
– Ja, jag tänkte åka till värmen några veckor. Snart vinter här nu så det är bäst att värma upp sig lite.
Han skrattade när han sa det och tänkte inte alls berätta för de här två vart han skulle åka:
– Du är dig precis lik. Har du legat lågt på sista tiden, sa Pekka och tittade beundrande på Masolle.
– Ligger alltid lågt. Hur är det med er själva, frågade han och tittade på Nisse
– Skit, vi har inte haft några riktiga jobb på länge. Verkar som vi blivit utfrusna av alla som vi jobbade åt förut.
– Skulle tro det, sa Masolle.
– Fatta inte varför?
– Det är nog det som är problemet med er gubbar. Ni fattar inte när ni gör bort er. Men jag är jävligt nöjd med det jag köpte men jag skulle aldrig handla av er igen. Nä, nu måste jag dra. Flygbussen går snart. Ha de bra.

När Masolle hade rest sig och gått över Vasagatan bort mot busshållplatsen hade han tänkt att det nog var sista gången som han såg Nisse och Pekka och han skulle nog inte sakna dem heller.

Dagarna i Phuket såg ganska lika ut för Masolle. Han hade skaffat sig många vänner och kände sig aldrig ensam. Han hyrde en svit på ett lyxhotell vid Patong Beach för bara några tior per dygn.
Masolle var sällan uppe före klockan tolv och gick då oftast ner till någon av hotellets restauranger för att äta en sen frukost som oftast bestod av kaffe eller the och någon form av sandwich. Därefter brukade det bli en tur till stranden där han kunde sola och bada några timmar och prata med en del av alla sina bekanta. På eftermiddagarna besökte han hotellets gym eftersom han var noga med att hålla sig i form. En god middag och fest på någon nattklubb brukade ofta avsluta dagarna.