Recens

NÅGON MÅSTE FÅ VETA

Roligt att få start 2018 med följande omdöme om ”Någon måste få veta”
Inger Broman har många års erfarenhet av arbete med utsatta kvinnor och hon skriver så här:

God fortsättning Torbjörn!
Har nu läst ut din bok ”Någon måste få veta”. Jag tycker att du lyckats beskriva ett scenario jag känner väl igen från mitt arbete med utsatta kvinnor. 
Du har lyckats med att ge berättelsen en bra ” omslutning”. Gillar också att du gör kopplingar till nutid i dina kommentarer. Du berättar på ett sätt som gör mig nyfiken på fortsättningen och hade därför svårt att lägga ifrån mig boken, har mest sträckläst den. I o med att jag är van vid att lyssna till liknade historier blev jag inte så starkt påverkad, som den som inte har hört så många liknade historier kan bli.
Tyvärr pågår för fullt liknande händelser dagligen in live o på nätet.
Tack Torbjörn för att du med denna bok har synliggjort ett stort samhällsproblem.

* * * * * * * * * *

”Någon måste få veta”
Författare Torbjörn Olsson

Recensent: Katarina Ryckenberg, R-Write, nov 2017

Det första jag slås av är hur rätt i tiden ”Någon måste få veta” ligger. Bokens innehåll synkroniserar med de aktuella, allmänna åsiktsresonemangen kring trakasserier och övergrepp. Men boken är författad och tryckt långt innan #metoo startade.

Det här är ämnen som tyvärr spänner över tid och rum. Det är också ett konstaterande att det är handlingar som tystats ner och fortfarande tystas ner.

Boken är alltså högaktuell och kommer tyvärr så att fortsätta vara. Lite som klassikerna där problemställningarna, människors drivkrafter och sätt att behandla varandra inte förändras, trots att år går och vi människor borde nått till högre och bättre utvecklade platåer.

Romanen tog sin tid att läsa – inte för att de 160 sidorna på något sätt är tungt skrivna eller saknar flyt – tvärtom.

Men berättelsen krävde, åtminstone av mig, sina pauser. Det är svåra, tunga betraktelser och människoöden som författaren lyckas föra nära läsaren – in under huden.

Handlingar som alltid är otäcka och förkastliga men som genom att de utspelar sig i Jämtland, får oss som bor i länet och inte är bortskämda med lokala litterära miljöer, att komma kusligt, intimt nära.

Romanen är skriven på ett rakt, enkelt och lite äldre språk vilket passar bra för att föra samman de olika tidsepokerna. Kan hända förvånas man en aning över berättarens möjligheter att kunna ägna så stor del av sin tid åt andra människors livsöden, men det är också skönt med lyxen att få en historia avskalad från vardagslivets alla ingångar, att få koncentrera sig på huvudhandlingen.

En bok väl värd att läsa och att begrunda – ämnen som aldrig får mörkas.

* * * * * * * * * *

Länstidningen den 8 november 2017:

Torbjörn Ohlsson lyfter fram gömda kvinnoöden.

Han har lämnat bankvärlden för att istället möta viljan att berätta. I Torbjörn Ohlssons nya roman ”Någon måste få veta” får läsaren ta del av en gammal kvinnas vemodiga livsöde.

Den gamla kvinnan Stina träffar en dag den tidigare grannen Olle på ett varuhus. De hejar och börjar småprata, något som blir starten på en gammal människas livshistoria. Olle hälsar på hemma hos Stina flera gånger och får höra om de vägar hennes liv tagit. Det blir samtal om svek, fattigdom, kvinnovåld och alkoholismens tragiska följder. När de skär sig mellan relationer och att vilja närma sig men inte vet hur. Men boken rymmer också hopp, medmänsklighet och omtanke.

– Den skiljer sig oerhört mycket från tidigare böcker. Tidigare har jag skrivit om kriminella grupper i bankvärlden. Mitt arbete som säkerhetschef på bank har medfört att jag kommit i kontakt med många kvinnor som på olika sätt blivit utsatta för kränkningar och obehagligheter. Anmälningarna blev oftast avskrivna trots bevis och det var dåligt engagemang av polisen. Jag ville göra något åt det här, lyfta fram kvinnors roll, säger Torbjörn.

Hur berättelsen skulle gestaltas var osäkert och idéerna låg därför i byrålådan ett par år. Huvudkaraktären i berättelsen kom sedan att ta sin början när Torbjörn för flera år sedan träffande en gammal bekant på stan. De pratade och Torbjörn visste att kvinnan inte haft det lätt i livet:

– Mötet med henne blev starten. Verklighetens Stina består av henne och ett par andra kvinnor. Jag har vävt in dem tillsammans med mina upplevelser från bankvärlden. Jag har också läst mycket om hur det var att vara piga för 79-80 år sedan och använt det. Men det finns inte så många berättelser om hur de behandlades. Jag tror att mycket som hände tystades ner. Man vågade nog inte prata med någon om det, på den tiden såg det helt annorlunda ut. Vem skulle tro en piga och föra deras talan.

Romanen utspelar sig i Östersund och i Norrviken. Norrviken är en viktig del av romanen då många av de livshändelser som Stina berättar om utspelat sig i byn. Verklighetens Norrviken berättar Torbjörn är en sammansättning av Krokvåg, Gevåg och Ammer och andra byar omkring Hammarstrand.

– Det är lättare att konstruera något utifrån områden jag känner till och jag är uppvuxen i Krokvåg. Norrviken blir ungefär som Elin Olofssons Gärningsberg.

Vad hoppas du att de som läser boken ska känna?

– Jag vill lyfta de här frågorna och jag hoppas att läsarna ska bli berörda. Även att de ska se vilken stark personlighet Stina är. Hon är oerhört stark som stått emot så mycket och fått se två av sina barn döda.

Boken släpps den 25 november på den regionala bokmässan i Östersund. Den 28 november besöker Torbjörn Östersunds bibliotek för att prata om boken.

– Jag hoppas också kunna bege mig ut i länet framöver och prata om boken, det är ingenting spikat ännu men vi får se hur det blir.

Text

Katrin Åsander

072-7437996

katrin.asander@mittmedia.se

* * * * * * * * * *

Hej Torbjörn

Ännu en gång har jag njutit av ditt skrivande. Någon måste få veta har bundit mig i solstolen här nere på Teneriffa och jag måste beundra din litterära förmåga och även din tajming med ämnet – meetoo. Förmodligen var det inte planerat, men jag hoppas att många män kommer att läsa din bok och inse att det är en bit kvar innan vi fått ordning på detta./Gunnar

Gunnar Hedberg

Järpen

* * * * * * * * * *

Hej Torbjörn.

Jag har nu under dagarna tre läst din bok. Eftertanke o reflektion är ngt som återkommer. En fantastisk bok. Ett livsöde som berör. Jag kan bara säga BRA! Mkt bra skrivet och berättar. Tack!!!!

Lars-Olof Stålnäbb

Borlänge

* * * * * * * * * *

Ja du, Torbjörn Ohlsson!

Det här är en gripande och viktig bok. Vi får inte glömma hur det var, för inte allt för länge sedan för fattiga personer. Du har skrivit en familjekrönika där du berättar vad som hänt i fyra generationer och hur svårigheterna kan gå i arv; hur hemligheter i det tysta skadar alla inblandade. Hemligheter kan göra lika ont som hugg och slag och hårda ord och skapa missförstånd som sårar. Hemligheter stänger av kontakter människor emellan och får dem komma ifrån varandra och det gör de här, i din roman. Men slutet gott, allting gott. Tack vare vad jag uppfattat som ditt alter ego, Olle. Herr Ventil som lyssnar godmodigt och tålmodigt och hjälper de splittrade familjemedlemmarna att föras samman igen.

I berättelsen utnyttjar husbönderna minderåriga pigor som naturligtvis får klä skott för övergreppen och ta på sig skulden och skammen. Männen gjorde vad de ville med kvinnorna på den här tiden. Måtte vi aldrig nå dit igen utan att vi i stället utvecklar jämlikheten och jämställdheten i Sverige.

Du skriver lättläst med ett härligt flyt och håller spänningen uppe, från sida ett till den sista. Jag ville veta hur det gick för de olika personerna du beskriver. Jag tycker om dina långa dialoger och det filmiska i boken. Jag ser framför mig hur det kan bli en TV-serie av boken ”Någon måste få veta”. Ett kanonmanus.

Om jag ska våga mig på att komma med en språklig synpunkt är det enda att jag ser att ord kan strykas. Det blir ett antal upprepningar, tätt inpå varandra.

Annars: Högsta betyg! Heja dig, käre fb-vän som jag håller av, trots att vi aldrig setts IRL. Du bjuder på värme och en generös vänskap till alla som följer dig. Jag är glad att du finns i vår värld. Kram och grattis till din tredje bokutgivning! När kommer den fjärde?

Agneta Gunneling Geijer

Lund

* * * * * * * * * *

Någon måste få veta av Torbjörn Olsson.

Stina träffar Olle i en affär där de gör upp om att träffas för Stina har något hon vill berätta. Olle har bott granne med Stina och har lekt med hennes barn.

De åker på en resa bakåt i tiden. Kyrkogården blir en viktig plats de besöker.

När jag tog i den här boken började värmen stråla från fingrarna till mitt hjärta. När jag berättade för några vänner om boken lyste det omkring mig.

Historien är så varm och sorglig på samma gång. Herr Ventil tar en stor del i boken. Glöm inte era äldre och deras historier, vi behöver höra den. Någon måste få veta.

Boken får 6

På den 6-gradiga skalan.

Eva Bommelin

Bokbloggen www.bommelin.se

* * * * * * * * * *

Mycket gripande ? Sorglig och varm precis som hon skriver. (Syftar på recension av Eva Bommelin). Tack för att du belyser svårigheter som gömts och fram för allt hur viktig omtanken om sina medmänniskor är. Speciellt idag! ?? En bok som berör! Luta dig nu tillbaka, njut av fina recensioner och var stolt. ???

Maria Hellström, Aspås

* * * * * * * * * *

Tack för boken som jag nyss har läst ut. Du har lyckats med ett MVG genom att berätta inte bara Stinas historia utan även om andra

närståendes liv. Om utsatthet, ensamhet och stolthet. Känner mig rörd och berörd. Vilka hemskheter som pågick och ingen att tala med. Det pågår även idag, men kvinnor kan tala för sig, vill jag tro. Tack Torbjörn.

Ann Almgren, Stockholm

* * * * * * * * * *

Har läst din berättelse om Stina och som så många andra har sagt så har ju boken verkligen kommit ut i rätt tid med tanke på allt som

hänt den sista tiden genom ”me-too”. Boken var välskriven och det märks vad du arbetat med inte minst när det gäller att berätta ingående

om detaljer i många av händelserna, vilket ibland kanske blev lite för mycket. Men i stora drag en fin berättelse. Lycka till med ditt

skrivande i fortsättningen.

Kram.

Lena Carlsson, Nässjö

* * * * * * * * * *

GULDFEBER

Länstidningen 2015-12-06

Bokrecension: En rafflande bankhistoria i jämtländska färger

För fyra år sedan debuterade förre banktjänstemannen Torbjörn Ohlsson i Östersund med romanen Girighet eller makt, som gav läsaren rafflande inblickar i den för allmänheten ofta slutna bank- och finansvärlden.

Nu har han givit ut en fristående fortsättning på de hisnande äventyren i bank- och finanskretsar, nu med titeln Guldfeber.

Efter ett långt yrkesliv, som började med vanlig expeditionstjänst och avslutades som säkerhetschef i banken decennier senare, har Torbjörn Ohlsson haft erfarenheter och upplevelser av det mer extraordinära slaget att utgå ifrån när han med lust och engagemang gått in i rollen som författare av spänningsromaner med banken som miljö och intrigernas nav.

I sin nya roman Guldfeber låter Torbjörn Ohlsson händelserna utspelas under ett för bankvärlden mycket turbulent årtionde, som i början av 90-talet startar med bankkris och hårdföra fusioner. När mindre bankkontor läggs ner på löpande band och stora personalneddragningar äger rum, när Bankakuten inrättas, Telefonbanken och Internetbanken kommer till och när de riskfyllda satsningarna i Finland och Baltikum görs, liksom den olyckliga hanteringen av ägarstiftelserna.

Ja, det är sannerligen ett turbulent årtionde i bankvärlden, som Torbjörn Ohlsson skildrar, och klokt nog gör han det från flera olika utgångspunkter för att få liv och spänning i berättelsen. Interiörer från den högsta bankledningens slutna rum och regionkontorens mer öppna men konfrontationsladdade miljöer varvas med inblickar i de kriminella kretsar, där planer alltid smids på lönsamma kupper och häftiga rån.

Torbjörn Ohlsson laddar också sin berättelse med ett färgstarkt och mångskiftande persongalleri med alltifrån den mycket framgångsrika och skrupelfria bankchefen Gunilla Blom, som sätter egna bonusar och förhandlingsframgångar före familjens väl och ve, styrelseproffs med siktet inställt på expansion, regionchefer som får ta smällen när det ska sparas och personal avskedas, men också smarta bedragare och hårdföra rånare, som alla har det gemensamt, att de lider av guldfeber. Författaren har under sitt yrkesliv i bankens tjänst säkert mött och upplevt dem alla.

Genom att varva flera olikartade berättelser kring samma tema om pengar och girighet höjer Torbjörn Ohlsson tempot i boken samtidigt som han befolkar berättelsen med mycket profilstarka personer från samhällets topp till dess botten.

Det finns mycket av jämtländsk-härjedalsk lokalfärg i Torbjörn Ohlssons roman, med interiörer från bankkontoret vid Stortorget och de små lokalkontoren runt om i länet. Även den högsta bankchefen för Sverigebanken har ju sitt andningshål i länet, nämligen i Ramundberget, som hon titt som tätt återvänder till för att samla kraft och planera vidare avancemang för banken och för sin egen personliga del.

Att Torbjörn Ohlsson kan den här miljön med alla dess personer – höjdare som fotfolk – är helt uppenbart, och han kan också i detalj den bankhistoria som har gått från kris och akutvård till rekordvinst och fantasibonusar. Liksom – i sin roll som säkerhetschef – småbusets och de smarta bedragarnas ständiga lockelse av bankvärlden, från minsta uttagsautomater till de tyngsta värdetransporter.

Torbjörn Ohlsson lyckas göra underhållande läsning av all denna guldfeber, som här i en mindre tegelsten på drygt 400 sidor.

LO Rindberg

Länstidningen

* * * * * * * * * * *

Jämtlandstidning 2015-10-23

Torbjörn Ohlssons andra roman

Bankens skumraskaffärer åter i fokus i nya boken

Vad har dom för sig inne i banken efter tre? Så skaldade Hasse &Tage på sin tid i en berömd låt. Svaret får vi av Torbjörn Ohlsson som i sin andra roman fortsätter att berätta om vad som händer bakom en banks väggar. Den första romanen Girighet eller Makt följs nu av Guldfeber.

Torbjörn Ohlsson är bankmannen från Östersund som när han blev pensionär insåg att han hade mycket att berätta om sin tid inom bankväsendet. Som säkerhetschef inom Swedbank i många år fick han en unik inblick i arbetet bakom kulisserna på banken. Erfarenheter som legat till grund för hans två romaner.

– Man kan väl säga att jag blandar verkliga händelser med ren fantasi men i romanens form. Jag tror inte någon kan känna igen sig i mina böcker, säger Torbjörn.

Även om Torbjörn har jobbat i många år i en bank tvingades han till mycket reserach när första boken skulle till. Han satt timtals på biblioteket och skummade massmedia i allt de skrivit om bankaffärer de senaste 30 åren.

– Och det var mycket kan jag lova. Men en nyttig genomgång, jag ville ju att det jag skriver om ska ha en verklighetsbakgrund om än i en fiktig form, menar Torbjörn.

I den nya romanen låter han kriminella ligor komma med i handlingen, även om han inte vill kalla boken för en kriminalroman.

– Nej, det är mer en skönlitterär bok med vissa kriminalla inslag, förklarar han och skrattar.

Den första romanen har fått ett bra mottagande av både läsare och recensenter. Den trycktes i ett par tusen exemplar och gavs ut av ett lokalt bokförlag som har har lagts ner.

– Den nya boken har jag bekostat tryckningen själv av. Att komma in och kunna ge ut boken via de stora, etablerade förlagen är inget man hoppas på, menar Torbjörn.

– Böckerna säljs via bokhandlarna i Östersund och via andra ställen ute i länet.

Att skriva kräver diciplin och det har Torbjörn, säger han. Två, tre timmar varje förmiddag ägnar han åt skrivandet och då vill han ha lugn och ro. Inte ens hustrun Kristina får störa där han sitter i sin skrivarvrå och knackar på datorn. Hur många timmar han har lagt ner på barje bok vill han inte ens tänka på.

– Nej, men det är kopiöst med tid, säger han och skrattar.

Men skrivandet är roligt, inte ångestframkallande, utan lustfyllt.

– Kan jag av olika anledningar inte skriva en dag så för jag nästan abstinensbesvär.

Och skriva kommer Torbjörn Ohlsson fortsätta att göra. Han har många nya uppslag till böcker och han lovar att fortsätta som medarbetare i JT när han har tid och lust.

Fotnot:

Hasse & Tages berömda låt har den här refrängen:

”Va i helvete har dom för sig i banken efter tre

Gör dom kanske nåt som allmänheten int borde se

Sitter dom och stoppar pengar i sin egen portmonnä

Vad i helvete har dom för sig in i banken efter tre”

Jan Engström

Jämtlandstidning

* * * * * * * * * * *

100 % Östersund

2015-10-28

Så gick det till när säkerhetschefen blev författare

Efter ett helt arbetsliv i bankvärlden, varav de sista 17 åren som säkerhetschef, var det inte helt otippat att Torbjörn Ohlssons första roman skulle handla om just bankvärlden och kriminalitet. Nu är hans andra roman här och han kan äntligen titulera sig författare.

– Det sägs ju att man ska ge ut två böcker innan man får kalla sig författare, säger Torbjörn och skrattar.

Han sitter vid matbordet i lägenheten på Frösön. Utanför skiner solen på höstfärgade löv och luften är krispig och klar.

– Nu är det bästa tiden att vara i fjällen, säger han och syftar på stugan i Gräftåvallen där han och frun Kristina spenderar ungefär hälften av tiden.

Det var även där som första tanken om en roman föddes i slutet av 90-talet.

– Jag kom på att jag skulle skriva när jag var ute på en fjällvandring. Jag låg och tittade på en fjälltopp och bestämde att jag skulle skriva en roman, förklarar Torbjörn.

Arbetsplatsen blev den största inspirationskällan till den kommande romanen. I jobbet som säkerhetschef på Swedbank stötte han på både bankrån, bedrägerier, sprängda bankomater och annan kriminalitet.

– Jag var polisens kontaktperson när det skedde något. Jag fick även komma och stötta personal som varit med om bankrån och fick ibland även träffa förövarna i bland, säger Torbjörn.

Han började samla på sig material som kunde tänkas passa i boken, men det var först sex – sju år senare som han började skriva. Först blev det bara korta avsnitt och idéer, men så fort han gick i pension 2008 blev det på heltid. Då upptäckte han även att materialet han samlat på sig var på tok för lite för att skriva en hel roman och det var bara börja leta fram mer.

– Jag gick igenom gamla tidningar, vissa så gamla som 40-50 år tillbaka i tiden. Jag noterade allt som jag kunde tänkas ha med i boken. Och det blev kopiösa mängder material, säger Torbjörn och skrattar.

Han åkte till stugan och skrev och skrev, men efter ett halvår kom en svacka.

– Jag tyckte att det kändes torrt och tråkigt och bad min hustru att läsa igenom. Hon sa att det bara var en massa fakta uppradat. Då sökte jag en skrivarkurs, säger Torbjörn.

En kurs blev till två och skrivandet tog fart igen.

– Det var en helt ny upplevelse för mig. Jag var som i en bubbla efter kurserna, säger Torbjörn och skrattar.

2011 kom första romanen ”Girighet eller makt – ett rävspel i bankvärlden” och för en vecka sedan kom uppföljaren ”Guldfeber”.

Den första romanen blev även en dansföreställning som sattes upp av Wendlas dansstudio. En föreställning som blev så lyckad att han fick en förfrågan om att skriva ytterligare en, men då fick han lämna bankvärlden.

– De ville att den skulle handla om en tonårstjej med trasiga hemförhållanden, droger, självskadebeteende och hårdrock, säger Torbjörn.

Den dansföreställningen ligger nu som ett färdigt bokmanus i datorn.

Faktauppgifter

Torbjörn Ohlsson

Familj: Frun Kristina, två barn och fem barnbarn.

Gör: Blev författare som pensionär och är engagerad i flera föreningar.

Intressen: Skriva böcker, blogga, prova vin, fjällvandra och ta hand om fjällstugan.

På gång: Släppte precis sin andra roman ”Guldfeber” och om ett år släpps en novellantologi om Jämtland där Torbjörn har skrivit en novell.

Anna-Karin Pernevill

100 % Östersund

* * * * * * * * * * *

Östersundsposten

2015-11-01

Guldfeber när bankvärlden öppnas upp

Under många år arbetade Torbjörn Ohlsson i bankbranschen, något som gav honom insyn och många historier att berätta vidare.

Efter pensionering satte han sig och började skriva och 2011 släpptes den första romanen ”Girighet eller makt – spelet i bankvärlden” (FB Förlag).

Förra veckan var det release för uppföljaren ”Guldfeber” som ges ut på eget förlag.

– I den första boken följer vi det lilla bankkontoret med stora ambitioner, de vill komma in och verka i en stor bank. Det pågår en del kriminalitet och bedrägerier, berättar Torbjörn Ohlsson.

– I ”Guldfeber” har några få personer från första boken fått följa med. Handlingen är spännande, med tungt kriminella gäng, säger Torbjörn Ohlsson, men menar att boken inte är en deckare.

– Jag kallar det för ett skönlitterärt försök. Det finns verklighetsbitar i handlingen, men mycket bygger på vad massmedia har skrivit om banker och kriminalitet.

Efter att den första romanen hade släppts tog Torbjörn Ohlsson kontakt med Wendla Karlsson på Wendlas dansstudio.

– Jag såg en föreställning med Cullbergbaletten och tänkte att handlingen i min bok skulle kunna fungera som dansteater.

Wendla Karlsson nappade och föreställningen ”Girighet eller makt” sattes upp 2012. Efter det har det blivit fler samarbeten.

– Wendla bad mig skriva en berättelse om en tonårsflicka som de sedan gjorde en dansföreställning av. Den fick mycket uppmärksamhet, säger Torbjörn Ohlsson.

Förra veckan var det boksläpp för ”Guldfeber” i Hammarstrand och några förfrågningar har kommit in att berätta om boken.

– Jag är med i en Jämtlandsantologi där flera författare skriver varsin novell med handling från Jämtland. Den släpps förhoppningsvis nästa år.

– Jag har ytterligare en roman att skriva som har legat till sig flera år. Men banken får vara avklarad nu.

Susanna Carlsson

Östersundsposten

Varianter av denna artikel har funnits även i Dalarna Tidning, Gävle Dagblad och Sundsvallstidning

* * * * * * * * * * *

Hej Torbjörn och tack för härlig läsning !

Lättläst, spännande och intressant, imponerande. Kände igen händelser så minnen kom tillbaka.

Väntar nu på fortsättning, för det blir en sådan eftersom några år och händelser finns kvar att berätta. Ha det!

Göthe Runesson

* * * * * * * * * * *

Guld, guld, guld…pengar, pengar, money is what makes the world go round.

Inget nytt under solen på så vis. Spänningen stiger…du har hittat ett berättarsätt som håller kvar läsaren…Torbjörn Ohlsson. Wow… Hur ska det sluta? Och Agneta…min namne – ingen schysst tjej…

Agneta Gunneling Geijer

* * * * * * * * * * *

Hej Torbjörn !

Tack för nöjsam läsning! Det känns väldigt längesen vi åkte mitt i natten till sprängda automater och på fredageftermiddagar till rånade kontor. Då var det inte kul, men nu är det faktiskt nostalgiskt. För att inte tala om penningtvätten. Vi hade det ganska enkelt jämfört med idag. Var det bättre förr eller var det vi som var bättre förr?

Lev väl! //Björn Staberg

* * * * * * * * * * *

GIRIGHET ELLER MAKT

Har nu läst ”Bankboken”.

Sitter här i Italien och läser om mina gamla minnen i den svenska bankvärlden. En väldigt rolig resa i en välbekant värld med maktspel, prestige, roller, kärlek och pengar. En underhållande samhällsskildring om en tid som har varit.

Tack för underhållningen / Leif Sundgren

* * * * * * * * * *

En bankmans bekännelser

Recension Torbjörn Ohlsson: Girighet eller makt – spelet i bankvärlden

FB Förlag

Det var en period av fusioner och utlåningshysteri från de svenska bankerna – som ville växa sig större till varje pris.

Torbjörn Ohlsson debutbok ”Girighet eller makt” är en skönlitterär berättelse byggd på verkliga händelser och handlar om bankernas utveckling under slutet av 70-talet fram till 1991. Under hela sitt yrkesliv arbetade han själv i en och samma bank med allt från egna kundkontakter till säkerhetsfrågor.

Han visar sig ha rätt perspektiv på vad som hände under denna våldsamma fusions- och utlåningsyra från mitten av 80-talet, som till slut kulminerade i den värsta bankkris (1987-1993) Sverige någonsin skådat.

I boken hänvisar Ohlsson också till forskare som studerat företagsfusioner och läst fusionsutredningar. Utmärkande för samtliga är att de är alltför optimistiska. Det verkar som om företagsledningar tror att bara de får större makt och flera anställda så kommer även resultaten automatiskt att förbättras och marknadsandelarna att öka. I stället har det ofta blivit precis tvärtom inom servicesektorn, även i bankbranschen. Företagen blir bara större, mer byråkratiska och mer okänsliga för kundernas önskemål. Den förra bankkrisen visar också klart att de högsta cheferna blir oåtkomliga för marknaden och isolerar sig från verkligheten.

Facit av detta storhetsvansinne ser vi i dag. Bara i år kommer 6 000 jobb att ryka inom denna bransch. Nästa år fortsätter bankerna att jaga kostnader för att nå upp till lagstadgad kapitaltäckningsgrad. Även kontrollen av bankerna har varit dålig. Det är först i år som Bankinspektionen (som bytt namn till Finansinspektionen) har ökat vaksamheten över svenska banker. Man börjar förstå hur mycket som står på spel under denna globala finanskris och att i slutändan leder bankkriser till ökade kostnader för både företagen och staten.

Det interna frosseriet inom den svenska bankvärlden är nog mindre känt för allmänheten, men också det skildrar Torbjörn Ohlsson med stor detaljrikedom och inlevelse. De stora middagarna avlöser varandra, inte minst när den Centrala Bankkommitttén bjuder in till sin årliga marknadskonferens i Stockholm. Middagen som beskrivs är inget undantag från tidigare middagar; Efter en välkomstdrink serveras ostron tillsammans med en torr Chablis, sedan halstrad gös med hummersås med en ekfatslagrad Chardonnay. Desserten blir limemarinerade jordgubbar med mandelgrädde och en söt Sauternes.

Dessa middagar brukar alltid avslutas med ett tack till alla småsparare för god mat och gott vin. De deltagare som årligen besökte konferenserna visste att de orden skulle komma, men de väcker alltid samma munterhet. Skrattet skulle nog fastna i halsen om bankerna satte sig in i de stora personliga tragedier som varje ny bankkris orsakar.

I stället för att fokusera på kärnverksamheten, verkar de svenska bankerna syssla med allting annat utanför den egna sfären. Som att den lilla bank som Ohlsson skildrar går in som huvudsponsor för ansökan och genomförande av Vinter-OS 1994 i Östersund. Att bli OS-bank kändes stort och viktigt inte bara för den jämtländska banken utan för länet och hela landet.

Torbjörn Ohlsson reagerar också på hur bankerna annonserade om hur lätt det var att få låna pengar, vilket gjorde att kunderna strömmade till. Det var en bild som många uppfattade som oetisk, när bankens chefer kastade sedlar omkring sig och samtidigt uppmanade kunderna att komma in på kontoren och låna mer pengar. Torbjörn Ohlsson reagerar också mot bankernas rådgivarroll, där de talar sig varma för aktier som sedan snabbt faller i värde.

Den förra svenska bankkrisen var den största kris Sverige haft sedan Kreugerkraschen. Hur denna kris kommer att sluta för Sveriges del vet vi inte. Men det är intressant att få höra vad bankerna anställda själva tycker. Därför är Torbjörn Ohlssons bok väl värd att läsa och begrunda eftersom jag saknar sanna berättelser inifrån bankerna och jag ser därför fram mot hans nästa bok.

Mats Lönnerblad

Sundsvallstidning

* * * * * * * * * *

Utdrag ur Bibliotekstjänsts 8Btj) recension, häftepos 11118256.
Lektör: Torkel Lindquist

I romanen förekommer personer från verkligheten, som t.ex. Kjell Olof Feldt och C.H. Hermansson, men de flesta karaktärer är fantasiprodukter, liksom de centrala händelseförloppen. Ramberättelsen utspelar sig under tre decennier, sjuttio-, åttio- och nittiotal. Vi följer succesiva styrelser, fackligt aktiva, politiker, mediafolk i och i relation till Jämtlandsbanken.

Det är en välskriven realistisk historia, med trovärdighet. Språket känns ibland för högtravande, med det kompenseras av Ohlssons skickliga fångande av en tidsanda i förändring. Kapitalkoncentration, ”steget” med löntagarfonder, vägen fram till bankkrisen ingår i berättelsen.

* * * * * * * * * *

Under mitt besök på årets bokmässa fick jag ett ex. av Din bok ”Girighet eller makt”, som jag läst med

stort intresse. Det var intresant att följa bankens ändrade arbetssätt under en längre tidsperiod.

Det motstånd som man mötte vid de olika förändringarna som vidtogs inte bara från kunderna utan

även från personalen.

Jag har inte själv varit involverad inom bankerna men varit landstingspolitiker under några år. Det

är inte någon större skillnad , när det gäller styrelserna och dess medlemmar

I det ena fallet var det tur att de finns småsparare och i det andra skattebetalare.

Din bok gav mig ökat intresse att besöka Dina trakter.

Tack för trevlig och underhållande läsning under några dagar.

Mvh.

Per-Erik Hägge

Halmstad

* * * * * * * * * *

Tackar för mycket underhållande läsning! Jag har sträckläst från pärm till pärm och är djupt imponerad. Ser med spänning fram emot nästa bok!

Peter Määtä

Piteå

* * * * * * * * * *

Då var boken färdigläst ….. en mycket, mycktet bra bok! Du är jätteduktig!!! Kram!

Elisabeth Amrén

Färsån

* * * * * * * * * *

Nu har jag läst din bok och är väldigt imponerad!!!! Du är verkligen en duktig författare, boken var jättebra. Kram.

Malin Sjökvist

Vemdalen

* * * * * * * * * *

Nu har jag streckläst din bok. Du har verkligen lagt ribban högt för oss andra. Inte behövde du gå någon skrivarkurs du har en naturbegåvning. Jag vet inget om bank och bankjobb. Några saker tror jag mig komma ihåg från tidningarna som den färgstarka frun och det chartrade planet. Du har på ett fänglande sätt vävt ihop en färgrik historia.

Sommar hälsningar

Anna-Karin Sjöblom

Östersund

* * * * * * * * * *

Jag sa att jag inte skulle hinna börja läsa din bok förrän senare i sommar, men nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli. Jag tycker att du fått till en spännande historia, otroligt bra personporträtt och rolig insyn i banken bakom dörrarna. Inte så förvånande med de olika maktspelen där, liksom detta sker i många andra verksamheter både inom privat och offentlig sektor.

Ha det

Inger Broman

Östersund

* * * * * * * * * *

Länstidningen 2013-06-12

Föreningen Indalsleden firar 50 år
Girighet eller Makt i bankvärlden blandas med sång och dragspel när Föreningen Indalsleden firar 50-årsjubileum.

– Vi kommer att ha musik- och berättarcafé tillsammans med författaren Torbjörn Ohlsson, säger sångerskan Britt-Inger Bergqvist.

Föreningen Indalsleden fyller 50 år och kommer att fira jubileet under hela året i många former. På onsdag inleds det första musik- och berättarcaféet i Gevåg. Det är ett samarbete mellan musikerna Britt-Inger Bergqvist och Sigge Backlund samt Krokvågsfödde författaren Torbjörn Ohlsson.

Han kommer att berätta om sin bok ”Girighet eller Makt” och hur den blev till ackompanjerad av sång och dragspelsmusik.

– Vi har försökt hitta musik som ska kunna harmoniera med boken och när det passar i berättelsen kommer vi in och spelar. Det handlar om girighet och med med ond bråd död, så det är inte helt enkelt, säger Britt-Inger Bergqvist.

Torbjörn Ohlsson jobbade i bankvärlden i 40 år innan han pensionerade sig och började skriva om sina erfarenheter. År 2011 kom boken ”Girighet eller Makt”

– Jag jobbade bland annat som säkerhetschef och kom ikontakt med både kriminella och offer men också med spelet i bankvärlden, politiskt och ekonomiskt maktspel, sedan har jag kryddat boken med intriger och lite kärlek, säger han.

Torbjörn Ohlssons bok var redan förra året med i ett annorlunda projekt när Wendlas dansstudio i Östersund tolkade boken i en dansteaterföreställning.

– När man har kämpat i flera år och det till slut blev en bok så är det oerhört roligt att den kan leva vidare, säger han.

Malin Olsson

0693-31434

malin.olsson@ltz.se

* * * * * * * * * *

Omdömen om ”Girighet eller makt”
Vill tacka för boken du skickat mig ! Har med stort nöje läst den i stugan i Västerövsjö. Välskriven och intressant – hög igenkänningsfaktor.

Jag ser fram emot att få ta del av ditt fortsatta författarskap.

Bernt Källström

Kälarne

* * * * * * * * * *

Hej Tobben. Nu har jag fått din nya bok levererad, jag har läst ut den, betalat den och lånat ut den. Den var bra – särskilt för oss som var med! Och så händelserik som bara bankjobb kan bjuda på! Tack för en trevlig helg!

Karin Grönvik

Östersund

* * * * * * * * * *

Nu har jag läst boken och tycker att den blev riktigt bra. Intressant att du tog med vårt pytt i panna ställe ”Skitiga Duken” och gubben som blev inlåst i valvet. Undrade hela boken på vilken av karaktärerna du är. Väntar på del 2, som ju är vår tid tillsammans. Lycka till!

Bertil Ellvén

Uppsala

* * * * * * * * * *

”B2B Magazine” Nr 5 2011:

Girighet eller makt
– Vad har de för sig i banken efter tre?
Text: Carl Lidin

Massmedias bevakning av bankvärlden under 70-, 80-, och 90-talet har gett underlag till Östersundsbon Torbjörn Ohlssons bok ”Girighet eller makt – spelet i bankvärlden”.

Efter att ha arbetat på bank i närmare 40 år så bestämde sig Östersundsbon att skriva en roman om livet på en bank. Boken sträcker sig mellan sjuttiotalet fram till början av nittiotalet där man följer det dagliga arbetet på banken, men också allt som inte allmänheten ser.

Allt ifrån bankmän som inte kan skilja på sina och bankens pengar till maskerade rånare som springer in i lokalerna. 40 år som bankman varav 16 av dessa år som säkerhetschef har gett en inblick i de kriminella personers försök att komma åt bankkunders eller bankens pengar.

Livet och personerna i en bank följs i jobbet och privat. Fusioner, förskingrare, kärlek, fester och maktspel – allt finns med.

Boken utges i Maj av FB Förlag och finns bl.a. att köpa på adlibris.se och bokia.se

* * * * * * * * * *

Länstidningen 2011-06-03:

Bankman bokdebuterar

Östersund Den lilla bankens väg till en stor bank. Så kan man Torbjörn Ohlssons debutbok beskrivas.

– Jag ska inte säga att det varit en dröm, men någon gång har jag tänkt att jag ska skriva mer om det jag upplevt i bankvärlden.

Under hela sitt yrkesliv jobbade Torbjörn Ohlsson för en och samma arbetsgivare med allt från kundkontakter till säkerhetsfrågor. För tre år sedan fyllde han 60 och gick i avtalspension. Det var då han började samla sina spridda anteckningar från åren inom den bank som en gång hette Sparbanken till ett manus. Han insåg snabbt att hans egna erfarenheter inte räckte till och började gräva i 40 år av tidningsarkiv om bankvärlden. Det skulle bli en historia om en bank och dess anställdas resa från 70-tal till 90-tal.

När 100 sidor var klara saknades ändå en hel del i miljöbeskrivning och personteckning. Det var då han började en skrivakurs på Molkoms folkhögskola och anmälde sig till en skrivakurs på Birka.

– Det gick oerhört lätt att skriva efter det, säger han.

Men den tjocka, gröna boken Girighet och makt – spelet i bankvärlden hade kanske aldrig gått till tryck om det inte varit för den geting som gav Torbjörn Ohlsson en akut allergisk reaktion sommaren 2009. Samtidigt åkte för-läggaren Ingegerd Bäckström in för samma reaktion. Under den efterföljande behandlingen mot getingallergi till-bringade de många timmar tillsammans i lungmottagningens väntrum. De började prata och ett samarbete tog form.

– Det var en pusselbit som föll på plats, säger bankmannen som nu skrivit sin första bok.

Nu tar han semester. Men den gedigna researchen inför bok ett räcker även till en uppföljare.

Malin Palmqvist

063-15 55 22

kultur@ltz.se

* * * * * * * * * *

Östersundsposten 2011-05-28:

Bankvärlden inifrån och barnbok om klädnypa

I höstas startade Ingegerd Bäckström och Maria Frick det lilla FB Förlag i Östersund genom att publicera Ingegerds debutbok ”Livsvilja” som beskriver hur cancer drabbade hennes familj. Nu ger förlaget ut ytterligare två titlar med länsanknytning men helt olika inriktning, en roman om bankvärlden och en ursprungligen norsk barnbok.

”Klädnypan” som riktar sig till barn upp till tio år är skriven av Lillemor Vatn som bor ett par mil söder om Trondheim och plötsligt fick idén till texten när hon passade några av barnbarnen.

– Jag har länge velat skriva en barnbok och när idén kom från ingenstans skrev jag ned några stolpar mitt under barnpassningen.

Efter att ha rådgjort med bekanta i förlagsbranschen som gav tummen upp frågade hon dottern Lone om hjälp med illustrationerna, eftersom Lone gått utbildning i både grafisk formgivning och måleri.

– Det har varit jättekul och jag har format karaktärerna efter eget huvud, även om jag vet ganska väl hur mamma tänker, skrattar Lone.

Boken kom ut i Norge i höstas och av en slump råkade Ingegerd och Lone ses på lungkliniken i Östersund, och när de fick erbjudande om att ge ut den hos FB Förlag tackade de ja.

Ingegerd har översatt texten till svenska och en andra del är redan skriven, så snart Lone har tid att illustrera kan den gå vidare till förlaget.

– Jag har en idé om fyra böcker där samma karaktärer återkommer och det har varit fantastiskt kul att komma ut med första boken, säger Lillemor.

Handlingen kretsar kring en klädnypa av trä som känner sig övergiven när mor i huset föredrar nypor av plast.

Helt andra nypor är i farten i Torbjörn Ohlssons debutbok ”Girighet eller makt” som är en roman med dokumäntär bakgrund eftersom Torbjörn har en lång karriär som bankman bakom sig och handlingen cirklar kring bankvärlden i Östersund.

– Jag har självklart verkliga händelser som en sorts bakgrund, men det är ingen nyckelroman där man kan pricka av verkliga personer, det är inte mitt syfte. Å andra sidan kan man åtminstone ana konturerna av verkliga personer i en del dynamiska och handlingskraftiga direktörer som figurerar i texten.

Torbjörn jobbade exempelvis som bankman de turbulenta åren då Folkbanken utsattes för uppköpsattacker, händelser som avspeglas i romanen.

Men titeln då – anser du att bankerna drivs av antingen girighet eller viljan till makt?

– Titeln är förstås provokativ, men jag skulle säga att viljan till makt spelar stor roll, inte minst genom de fusioner som var aktuella under de år som boken handlar om.

Också Torbjörn funderar på nästa bok som skulle följa historiken till nutid.

Tomas Larsson

tomas.larsson@op.se

* * * * * * * * * *

”Stan i dag” 2011-05-28:

Getingstick ledde till bok om bankvärlden

Text: Marcus Berglund

Idén till att börja skriva kom i Oviksfjällen, när han låg på rygg och såg på molnen. En utgiven bok blev det först efter att en geting skickat honom till akuten med en akut allergisk reaktion. För det var i kön till behandlings-rummet han träffade sin blivande förläggare, även hon stucken av en geting.

Torbjörn Ohlssons väg till författarskapet hör med andra ord till de mer ovanliga, liksom det ämne han valt för sin debutroman: Girighet eller makt – spelet i bankvärlden.

– Boken beskriver livet inom bankvärlden från 1970-talet och fram till 1990-talets finanskris. Nästan hela boken utspelar sig i Jämtland och läsaren får följa ett antal personer i det spel som förekommer bakom kulisserna, säger Torbjörn Ohlsson.

Bankernas namn och bokens karaktärer äre fiktiva även om mycket i boken baserar sig på verkliga händelser, som de beskrivits i media eller utifrån hans egna erfarenheter i branschen.

– En och annan kommer nog att känna igen sig i karaktärerna men jag hoppas att jag inte sårat någon, säger han och berättar att han redan nu har börjat arbeta med en uppföljare som ska skildra tiden efter 1990-talet.

Ett arbete som han förhoppningsvis kan ro i hamn utan att bli getingstucken.

* * * * * * * * * *

”100 % Östersund” 2011-05-28:

Nytt Östersundsförlag har hunnit ge ut två böcker i maj.

FB-FÖRLAG ÄR ÖSTERSUNDSBASERAT och ägs av Ingegerd Bäckström och Maria Frick. Under maj månad har förlaget släppt två böcker. Den ena är skriven av Torbjörn Ohlsson och har titeln ”Girighet eller makt – spelet i bankvärlden.” Författaren har själv arbetat inom bankvärlden. Dessutom har han gått igenom dagspressen mellan 70- 90- talet och blandat blandat med händelser som han själv har minnen av till en roman om en bank. Den andra boken är en barnbok. ”Mormor Magda, Malin och den gamla klädnypan” av Lillemor och Lone Vatne är översatt från norska och riktar sig till barn mellan två och tio år. Författaren är bosatt i Bräcke – fler böcker utlovas.

* * * * * * * * * *

En roman som kunde börja i Raglunda Härads Sparbank

Av: Birger Ekerlid

www.birgerekerlid.se

Redan i första klass på realskolan i Hammarstrand började vi samla in pengar till en skolresa. Det var lång framförhållning, för själva resan skulle inte äga rum förrän fyra år senare. Det var i början av 1960-talet och jag fick av någon besynnerlig anledning förtroendet av förvalta klasskassan. Om jag inte minns fel samlade vi in två kronor person och vecka. Dessutom förekom diverse arrangeman i form av främst skoldanser. Det var faktiskt här som den berömda orkesterna Collas gjorde en av sina första spelningar, kanske den allra första.

Vinsten och de insamlade pengarna bar vi bort till Ragunda Härads Sparbank i andra änden av samhället, där PRO långt senare hade sina lokaler. Bakom den bastanta disken satt Egon Kadin och räknade in mynten, som han noggrant bokförde i klassens sparbanksbok. Han hade skepparkrans, vill jag minnas.

En av eleverna i klassen hette Torbjörn Ohlsson, bondpojk från Krokvåg. Jag visste inte då – och visste det inte heller för ett par månader sedan – att han drygt femtio år senare skulle ge ut en roman som utspelar sig i just bankmiljö. Nu är vi emellertid långt ifrån den stilla friden i häradssparbankens 1960-tal. Boken heter Girighet eller makt – spelet i bankvärlden (FB Förlag)

Torbjörn Ohlsson skriver om maktspel, förskingringar

och en rad andra händelser i bankvärlden.

För min del kunde den förstås ha fått börja i Ragunda Härads Sparbank, men Torbjörns roman startar 1978 och handlar huvudsakligen om företeelser och händelser som tilldrog sig mellan 1970- och 1990-talet. Tiden råkar sammanfalla med den långa period som han själv har jobbat i bank, så han vet vad han skriver om.

Hur kul och intressant är det? tänker man kanske. Jo, så här börjar romanen:

Det var den 11 april och en känsla av obehag och viss spänning spreds bland Jämtlandsbankens personal, när avdelningscheferna på eftermiddagen beordrade samtliga att infinna sig i lunchrummet.

Detta är upptakten till en lång kedja av händelser, kriser, förskingringar, intriger, maktspel, rån och till och med självmord. I början är det lite svårt att orientera sig bland alla avdelningschefer, kassörskor och direktörer, men snart fastnar jag i alla turer och blir mer och mer nyfiken på vad som kommer att hända på de 387 sidorna.

Jag visste inte att jag var så intresserad av bankvärlden, men förstår nu varför. Byt ut ordet Jämtlandsbanken i citatet ovan mot vilket företag eller vilken arbetsplats som helst. Det finns en allmängiltighet i beskrivningen av ledningsgrupper, styrelsearbete, direktörsskiften och fackligt arbete.

Och på köpet får man förstås en mycket god inblick i bankfusionernas, datoriseringens, rationaliseringarnas och krisernas tidevarv. Det är långt från Idyllien och de klingande mynten på den praktfulla disken i Ragunda Härads Sparbank.

Lägg därtill ett antal tidsmarkörer, Östersundsvyer och en oändlig räcka av personalträffar, kick off-möten och andra samlingar med lyxiga middagar och utsökta viner. Jodå, Torbjörn Ohlsson är även munskänk och vinkännare. Han ger tips om både vin och förskingringar på sin hemsida.

Hur nära verkligheten han befinner sig vet jag inte, men det finns en närvaro och känsla som avslöjar att det är en initierad bankman som sammanfattar en epok. Igenkänningsfaktorn, i synnerhet i bankkretsar, torde vara hög. Och ändå hinner han knappt nosa på 1990-talets bankkrascher och alla händelser efter det. Här finns tillräckligt med stoff för en uppföljande roman av en intressant debutant som en gång i världen begav sig iväg på en skolresa till Holland tack vare en sparad slant i häradsbanken.