Historien om Storsjöyran

Lars ”Linken” Lindqvists bok om Storsjöyran och om dess tillkomst är ett stycke kultur- och nöjeshistoria som utspelar sig i Jämtland och framförallt i Östersund.

Historien börjar med de mindre yrorna som drar igång år 1963. Yran fyller med andra ord sextio år, nästa år. ”Linken” var för ung på sextiotalet för att kunna delta utan han fick nöja sig med att försöka smita in och se några av sina favoritartister. Ja, inte bara musikartister, utan han berättar också om den gången när han försökte komma in på Gamla Teatern för att få se ”Gunilla af Halmstad” dansa striptease. Det besöket slutade med att en stadig vakt kastade ut honom eftersom han var för ung och Linken var mycket besviken.

Trots att sextiotalets yror var små, om man jämför med de artistuppbåd som finns på dagens yror är det intressant läsning och yrorna var utan tvekan något nytt för Östersund och Jämtland.
Linken lägger också in tydliga tidsmarkörer om andra saker som hände i samhället under sextiotalet, till exempel införande av högertrafik, president Kennedy skjuts till döds och Sveriges första pizzeria öppnas i Stockholm. I Östersund var varumässan Expo Norr ett årligt evenemang som lockade många besökare.

Efter några års uppehåll återuppstår Yran år 1983 och det blir starten för den moderna Storsjöyran som allt sedan dess har utvecklats till vad den är idag. Det är sju kompisar, Thomas Persson, Bengt Eriksson, Ulf Edström, Lasse Larsson, Bengt-Åke Magnusson, Lars Sillrén och bokens författare Lars Lindqvist som tar initiativet att starta Storsjöyran igen.
Boken innehåller många episoder om hur deras idéer föddes, förkastades, testades och utvecklades till något bra. Han beskriver den inledande tiden träffande som ”sju vågade livet.”

Linken berättar på ett lättsamt sätt om många dråpliga episoder, om upptåg, och ibland till synes vansinniga idéer som visat sig bli stor succé. Republiken Jämtland, presidenterna och deras tal, Jämtlands befrielsearmé och hur krogstråket kom till har sina givna platser. President Ljusbergs entréer, till exempel när han kom ridande på en elefant, beskrivs på ett målande sätt.

Varje års yra får sin beskrivning, liksom de jättelika artistuppbåd som genom åren gästat Storsjöyran. Vi kan till exempel följa storheter som Lady Gaga, Alice Cooper, Sting, BB King och många flera. Speciellt historien omkring Lady Gaga är spännande.

Boken är välskriven, har ett lättsamt och informativt språk, och beskriver förutom Storsjöyrans historia, mycket information om gruppen som drivit den i alla år och om övriga händelser i Östersund.
Men i allt det glada finns avsnitt där författaren blir lite känslig och det är framförallt när han skriver om när Ewert Ljusberg och Lars Sillrén avlider. Speciellt Lars har mycket tydligt stått Linken nära och varit mycket viktig i utvecklingen av yran.

En given bok till alla som är intresserade av Östersunds nöjesliv och en perfekt presentbok.

Lämna ett svar