Min tinnitusplåga – och hur jag tänker nu

För omkring femton år sedan drabbades jag plötsligt av tinnitus. Det skedde under en period när jag tränade mycket. Jag var tillbaka efter en tvåtimmars löprunda, hade duschat och stod och torkade mig, när det blev ett kraftigt lock för båda öronen.
Revaxörbehandling på kvällen hjälpte inte. Vaxpropparna fanns kvar och jag gick omkring som i en tunna och hörde inte vad omgivningen pratade om

Dagen efter besök hos företagshälsan som drog ut några ordentliga proppar och då hörde jag ljudet. Ett högt susande ljud fanns kvar, ungefär det höga ljud som syrsor skapar varma kvällar vid Medelhavet. Det var ett ljud som inte funnits där tidigare.

Jag hoppades att det skulle gå över med det gjorde det inte och jag gick tillbaka till företagshälsan som inte såg något fel i öronen utan remitterade mig till en öronspecialist. Ny undersökning och jag fick domen:
– Inget fel på dina öron. Du har fått tinnitus.
Inget besked jag jublade över och ännu mindre när läkaren fortsatte:
– Ibland brukar det gå över lika snabbt som det börjar, men oftast inte.

Det är nu ungefär femton år sedan. De första tio till tolv åren var suset hanterbart. Jag lärde mig leva med det. Men de senaste åren har det periodvis varit vedervärdigt. Suset har pendlat från hanterbart till ren tortyr och när jag för ett drygt ett år sedan såg att Akupunkturkliniken i Östersund behandlade mot tinnitus tyckte jag att det var värt att prova.

Resan
Tinnitus kan ha många orsaker. Vissa går att påverka, andra inte och jag har fått göra en lärorik resa – som inte enbart handlade om nålar på olika ställen av kroppen.
Akupunktören Rolf Elvegård gav inte bara behandling med nålar och örtmedicin, han var även en mästare på att förklara olika samband mellan kroppen och knoppen och varför kroppen ibland reagerar på sätt som vi inte är medvetna om.
Gamla kinesiska lärdomar, som vi även hade i Sverige tidigare, men som nu är bortglömda.

Behandlingarna började med s.k. pulsdiagnostik. Varje s.k. djuporgan i kroppen har en egen puls. Det är hjärtat, lungor, lever, njure och mjälte och var och ett av dessa organ har också sina egna akupunkturpunkter.
Han kunde också snabbt konstatera att det, energimässigt, var obalans mellan lever och njurar.

Till att börja med kartlade jag de perioder när det var som jobbigast. Vad jag hade gjort – och rätt snart kunde jag konstatera när det var som sämst. Det var vid trötthet oavsett om det berodde på sömnbrist eller ansträngning och dessutom när jag utsattes för någon form av stresspåslag.

Resultat – lärdomar
Det har blivit bättre, men kommer aldrig att bli bra. Men jag har fått mängder med lärdomar som i sig låter självklara, men när man springer på många bollar samtidigt, inte är det jag reflekterat över.

Det enklaste är att försöka vara utvilad. Att sova på nätterna.

Att undvika stressiga situationer är inte lika lätt och jag har själv inte ansett att jag brukar stressa upp mig i onödan. Men det behöver inte vara stora omvälvande situationer utan det kan vara små, ibland oansenliga händelser, som gör att stressnivån höjs.

Det gäller också att ta lärdom av historien. Tänk dig så mycket som påverkar vår vardag nu, som inte fanns bara för tjugo år sedan. Jag tänker t.ex. på mobiltelefonen och att vara ständigt uppkopplad.

En stor del av mina problem kan jag nog hitta i min period som säkerhetschef. Jag hade under arton år ständig jour och skulle vara beredd dygnet runt, året om, ifall det inträffade någon incident vid våra kontor.
Det blev många nattliga samtal från larmcentraler och nattliga utflykter till kontor någonstans i landet när de hade sprängts sönder i samband med ett angrepp på en servicebox eller uttagsautomat.

Det kanske var några procents stresspåslag som jag inte var medveten om som nu senare visar sig på det här sättet.
Andra kanske drabbades av utmattningssyndrom, eller högt blodtryck. Jag fick sus i öronen.

Åtgärder
Några saker har jag därför bestämt mig för att göra.
– Avsluta de flesta ideella uppdrag jag har. Det har jag hållit på med en tid men några uppdrag kvarstår.

– Lärt mig grunderna i QiGong och meditation. Jag brukar ”ge mig” en stund varje dag vilket har positiv effekt.

– Ändrat motionsvanorna. Tidigare så har jag ansett att det enbart är ”snor och svettmotion” som gäller. Alltså orientering, löpning och längdåkning på skidor. Nu har jag insett att jag inte behöver vara som ”en blöt trasa” efter ett träningspass, det går att motionera lugnare.
Därför blir det mera promenader/vandringar än löpning och om jag någon gång ger mig ut i orienteringsskogen igen så blir det gående och inte springande.
När det gäller skidåkning så har jag lite försiktigt återupptagit utförsåkningen och längdturerna går mycket långsammare än tidigare. Jag ger mig till och med tid att stanna och beundra naturen jag åker i.

Till sist
När jag pratat om mina problem har jag insett att vi är många som drabbats. Orsaken behöver inte vara densamma, men plågan är det.
Att försöka hitta en lugnare tillvaro kan göra skillnad för vissa. Det har det gjort för mig. Jag har nu ibland ”susfria” veckor, men däremellan finns en tortyrdygn kvar.

2 svar på ”Min tinnitusplåga – och hur jag tänker nu”

  1. Hej Torbjörn,
    Hittade denna text när jag ”som vanligt” satt och dammsög internet efter mer tinnitusinformation, medan en total krigszon pågick i mitt högra öra. Mitt började i mars-april och jag försöker hitta lösningar och lära mig stå ut samtidigt. Du avslutar texten med att du har några veckor av tystnad, och sedan kommer ett helvetesdygn, är det så fortfarande nu två år senare? Mitt fungerar ungefär likadant, även om ”tystnad” är relativt… har du några andra insikter och tips så är jag väldigt intresserad av att höra! Tack på förhand, mvh Anna

    1. Hej Anna!
      Det är ungefär likadant nu två år senare och jag håller med om att ”tystnad” är relativt.
      Men jag tycker nog att ”helvetesdygnen” är färre än de var tidigare. När det är som sämst så är det inte lika jobbigt som för några år sedan och framförallt är det inte lika långvarigt.
      Erfarenheten som jag fått, är fortfarande densamma som jag skrev i inlägget. Desto mindre stress jag känner och kan undvika, desto bättre är det. Till det är tröttheten en bov. Så jag försöker sova någon timme längre nu per natt än tidigare.
      Att undvika stressiga situationer är ju inte lätt, men jag har inte lika många föreningsuppdrag längre och försöker planera i god tid olika aktiviteter, allt för att undvika stress och press.
      Så jag blir nog aldrig bra – men det går ändå på något sätt åt rätt håll.

Lämna ett svar