Pinot Noir – druvan som väcker känslor – och så ett tips.

Jag tror att den druva som väcker mest känslor, både hos vinodlare och konsumenter är Pinot Noir. För en dryg månad åkte jag runt i Österrikes vindistrikt och provade många viner och träffade många duktiga vinproducenter, som alla hade åsikter om Pinot Noir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrei Kollwentz, en ung framgångsrik vinproducent som sa så här om Pinot Noir:
– Det är en jäkla diva. Det går inte planera för skörden och kvalitén. Den gör som den vill.
Han skulle succesivt byta ut Pinotdruvan mot druvor som han uppskattade bättre.

 

På samma resa träffade vi Ludwig Hiedler och sonen Ludwig Hiedler Jr, som hade en helt motsatt åsikt och sa så här:
– Pinot Noir är en fantastisk druva, men inget för den nya vinbonden. De älskade utmaningen med att göra bra vin av druvan och de tävlade med varandra om vem som kunde framställa det bästa vinet av Pinot Noir. Båda var övertygade om att just deras vin skulle vinna.
De var dock helt överens om att ett bra vin av Pinot Noir måsta lagras flera år innan de dricks.

Varför är den speciell?
Druvan ”läser” sin omgivning mera än många andra druvor gör. Tar alltså till sig av jorden den växer i. Det ger typiska terriorviner.
Den odlas också i hela vinvärlden och i alla klimat, men trivs bäst i något svalare temperaturer. Även temperaturen sätter en tydlig prägel på vinet.

Men den är alltså svårbemästrad och mottaglig för olika sjukdomar och kräver både omsorg och skicklighet i vingården.
Kanske därför som många vinproducenter inte kan stå emot utmaningen att producera vin av Pinot Noir.
Det är jag tacksam över.

Vinerna blir ofta bleka, nästan genomskinliga, men inte alltid. Eftersom den tar till sig omgivningen mera än de flesta andra druvor kan man också få Pinotviner med tät och fyllig färg.

Historien
Pinot Noir är en gammal druva och har många släktningar, t.ex.  pinot gris och pinot blanc. Men även den gröna druvan chardonnay och de kända Syrah och Cabernet Sauvignon.

Karaktären
Unga Pinotviner från svalare klimat ger ofta viner med ljus färg, låg strävhet och tydlig syra och med aromer av jordgubbar, hallon och smultron.
De som växer i varmare klimat blir ofta kraftigare med en tydlig strävhet och arom av körsbär.
Men samtliga Pinotviner vinner på några års lagring och för att citera en känd vinskribent, ”när vinerna blir bra blir de som manna från himlen eller ambrosia, en gudagåva eller gudars dryck.”

Kameleont
Druvan kallas ofta för kameleont, eftersom den har så många olika karaktärer och då kan man förstå att den också har många användningsområden och många namn. Trots att druvan är blå och att man därför tänker på röda viner, så är den mycket vanlig i mousserande viner från Champagne. Ibland som singeldruva, men också som en blandning med framförallt Chardonnay.

Omkring 100 olika kloner finns av druvan och den har därför omkring 100 namn där de mest kända är Spätburgunder i Tyskland och Blauburgunder i Österrike.

Pris och tips
Som den kameleont den är, så är också priserna väldigt olika. Vid en vinauktion i Malmö 2017, gick det dyraste vinet Romanée-Conti från 1990 för 121.000 kronor. Priset när det kom till Systembolaget 1994 var 5.808 kr. En värdeökning på mer än 2000%.
Inte ens bostadsrätterna i Stockholms innerstad hänger med i den prisutvecklingen. Nu var det speciellt framtaget som samlarvin, bara några få flaskor.

De vanliga vinerna som finns på systembolaget finns för några 100-lappar och givetvis får du ett tips.

Ett mycket prisvärt vin av Pinot Noir är Donovan-Parke, nr 2315 hos SB
Lite kryddig i smaken med fatkaraktär, med inslag av jordgubbar, choklad och örter. Passar utmärkt till fågel, fisk, fläsk- och lammkött och kostar 109:- kr

Ett dyrare och mognare vin är Beaune Premier Cru les Boucherottes, med nr 95628 hos SB. Alltså en tillfällig leverans.
Samma egenskaper som vinet ovan, men mognare och elegantare, men också dyrare. Det kostar 399:- kr.

Väl mött i Pinot Noirs mycket spännande värld.

 

Lämna ett svar