Österrike har mycket att erbjuda. Jag har besökt landet flera gånger och vandrat, åkt skidor eller lyssnat på musik. Nu har jag varit där en dryg vecka och sett en helt annan sida av landet, nämligen vinlandet Österrike.
Österrikiska viner börjar alltmer finnas på Systembolaget, men i små volymer och oftast på beställningssortimentet.
Gumpoldskirchen
Vi bodde i den idylliska småstaden Gumpoldskirchen som blivit lite av ett vincentrum. Platsen ligger centralt i de fina vindistrikten som gränsar mot Ungern, Slovakien och Tjeckien och bara en timmes resa från Wien. Mycket lämpligt pågick årets vinfestival under den vecka vi var där.
Vinfestival – och man träffas och trivs på gatan.
Ett av alla fina lägen för druvodling i Gumpoldskirchen
Ny generation vinodlare
Vingårdarna i Österrike är precis som vingårdar i andra delar av vinvärlden något som ofta går i arv. Många är inne på femte, sjätte och sjunde generationens ägare och alla har på olika sätt och i olika form utvecklat gårdarna.
Nu verkar det som många yngre de senaste åren övertagit gårdarna och utvecklat produktionen vidare och många har lyckats fantastiskt bra.
Här är ett lite urval:
Birgit Braunstein som nyligen övertagit sin fars vingård och utvecklat produktionen och erhållit många priser för sina viner.
Här håller ägaren Kurt Veiler en provning ute i trädgården.
Vingården Feiler – Artinger är en av tre gårdar som vi besökte som fått betyget 5 av 5 möjliga hos Falstaffs klassificering av vingårdar.
Andrei Kollwentz är nästa odlare som nått högsta betyg enligt Falstaffs klassificering.
Här berättar han i en nybyggd del av vinkällaren. En färgstark person med många idéer om gårdens utveckling. Han berättade bland annat mycket om gårdens historia och sa också, att hans pappa, som nu är 78 år gammal och har börjat jobba lite mindre:
– Han jobbar sällan mer än 12 timmar nu.
Den tredje med högsta ranking är Weingut Hiedler. Till höger på bilden är Ludwig Hiedler Jr som efterträtt sin far med samma namn.
Spännande att de hade framställt en Pinot Noir på lite olika sätt. Vi provade vinerna, som var lagringsbara och båda bedyrade att deras vin skulle vara det bästa om några år.
En fantastisk gård och härliga människor.
Gårdarna
De allra flesta vingårdar är små, sällan över femtio hektar och det som produceras, konsumeras i området. Som de flesta vingårdar världen över så går de från generaton till generation och varje generation utvecklar sina produkter. De flesta gårdar som vi besökte hade funnits inom släkten i minst sex generationer, oftast ännu längre.
I år började skörden omkring tre veckor tidigare än vanligt. Det är den tidigaste skördestarten någonsin i Österrike och det är givetvis den enormt varma sommaren som är orsaken.
Druvor
De flesta ”vanliga” stora druvor odlas i Österrike. Jag tänker närmast på Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir / Spätburgunder, Riesling, Chardonnay och Pinot Blanc.
Men till det kommer många lokala druvor, några finns hos Systembolaget, men långt ifrån alla. Gruner Veltliner är vanlig i Sverige, medan de extremt lokala druvorna Rotgipfler och Zirfandler enbart odlas i området omkring Gumpoldskirchen och ger högklassiga viner. Andra druvor som sporadiskt når Sverige är Zweigelt och Blaufränkish.
Systembolaget
Några Österrikiska viner finns hos Systembolaget, men oftast i små partier. Några vinkoperativ har större produktion och större försäljning utomlands. När vi frågade de mindre odlarna om Systembolaget var de inte heller så angelägna om att sälja till dem:
– De har ofta väldigt hårda villkor som det är svårt för en liten odlare att uppfylla och säljer vi direkt från vingården viner för, 10 – 15 euro så är bättre än det som Systembolaget erbjuder, omkring 3 – 4 euro.
Det är bara att beklaga oss svenska vinintresserade som inte kan handla de bästa Österrikiska vinerna hos Systembolaget.
Tills sist
Under en sådan här vinvecka med massvis med möten med duktiga vinmänniskor kommer också många lärdomar. Jag delar med mig av några:
”Vinet utgår från vinmakaren och arbetet på vinfälten, arbetet med produktionen i hallarna och källarna är bara teknik och verktyg.” – Fritz Wieninger
”Jag känner när det blir ett extraordinärt vin när jag smakar på druvan – det ska kännas som en explosion” – Birgit Braunstein.
”Marken är viktig och gör att vinet utvecklas och kom ihåg att för alla stora viner så är det eftersmaken som kostar pengar” – Vingurun Kaj Ströberg
”Vin är kultur som konsumeras med ögon, öron, mun och det är möten med människan och miljön bakom vinet” – Kaj Ströberg igen.
”Unga viner som är bra, även om de inte inledningsvis är perfekta, blir bra lagrade viner – medan dåliga unga viner inte vinner på lagring – de blir dåliga gamla viner” – vinodlare Fritz Wieninger.